Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie: Mají investoři růžové brýle?

František Mašek
František Mašek
12. 10. 2010

Střízlivý optimismus na finančních i dalších trzích stále čas od času přeruší varování před možným dalším poklesem ekonomiky, známým spíše jako dvojité dno. Pokud akcie skutečně předjímají budoucnost, rozhodně to stojí za zamyšlení. A to i přesto, že se jim minulý týden dařilo.

Akcie: Mají investoři růžové brýle?

Americký akciový index S&P zpevnil o 1,6 %, o něco více než české a německé indikátory PX a DAX, které si polepšily o 1,3 procenta. Nejistota na trzích znovu nabízí prostor pro pesimisty. Či realisty? Analytici dánské Saxo Bank sice reflektují příznivé firemní výsledky, přesto varují před stavem americké ekonomiky. Problém vidí mimo jiné ve stále vysoké nezaměstnanosti. Podle hlavního ekonoma banky Davida Karsbola přijde studená sprcha, která přinese v roce 2011 další problémy a nepříjemnosti.

Zdůvodňuje to i tím, že se nyní index S&P 500 obchoduje zhruba na stejné úrovni jako na začátku roku a investice jsou dál nedostatečné kvůli slabému trhu s bydlením. Navíc přetrvávají problémy v jižní Evropě a lépe na tom není ani většina rozvinutých ekonomik.

Saxo Bank dále uvádí, že akciové trhy sice spoléhají na to, že se impozantní tempo růstu firemních zisků z předchozích čtvrtletí udrží, tento růst ale pochází téměř výhradně z jednoho zdroje, a to ze zvyšování marží.

Dvojí dno globální ekonomiky

Karsbol se proto obává dvojího dna. Očekává, že se růst ve 4. čtvrtletí 2010 úplně zastaví, protože se spotřebitelé oddlužují, zpomalí zpracovatelský sektor a investice negativně ovlivní také slabý trh rezidenčního bydlení. Riziko dvojího poklesu ekonomiky během příštích několika kvartálů je prý bohužel značné.

Akciové trhy si tak, pokud budeme věřit Saxo bank, malují globální ekonomiku příliš narůžovo. V roce 2011 budou tržby dle očekávání slabé. Schopnost podniků snižovat náklady ale nelze podceňovat, uvedl Karsbol. Očekává proto, že růst firemních zisků zůstane v roce 2011 stejný, nebo mírně vyšší. Od roku 2012 by pak měly růst obvyklým tempem.

Pokud jde o komodity, i ve čtvrtém čtvrtletí budou díky nepříznivému počasí poutat pozornost ceny potravin. To spolu s přetrvávajícími obavami z recese v podobě dvojitého dna povede ke značným rozdílům ve výkonnosti jednotlivých komoditních sektorů. Současný ekonomický výhled přitom nadále láká k nákupům zlata, stříbra a platinových kovů.

Za zmínku stojí i to, že Karsbol předpokládá se, že centrální banky USA, zemí eurozóny a Japonska ponechají základní úrokové sazby až do 2. čtvrtletí 2011 beze změny.

Zelená pro Evropu?

O něco příznivěji hodnotí další vývoj analytici Citibank. Nevylučují ale možné zpomalení růstu v USA či eurozoně a předpokládají také nerovnoměrný vývoj v jednotlivých regionech.

Pokud jde o globální akciové trhy, Citibank přesto hodnotí pozitivně vyhlídky Evropy, neutrálně pak Japonska, latinskoamerických, asijských, ale i východních akciových trhů. Pohled Citibank na americké akcie je negativní.

Pokud jde o dluhopisy, pokládají analytici Citibank za pozitivní americké a evropské firemní dluhopisy investičního stupně, stejně jako dluhopisy neinvestičního stupně a rozvíjejících se zemí. Neutrální známku dostaly japonské dluhopisy investičního stupně a pokladniční poukázky USA, či vládní dluhopisy denominované v eurech jsou hodnoceny negativně.

Dlouhodobý strategický investor by pak měl vsadit na akcie rozvíjejících se trhů, dividendové tituly, dluhopisy rozvíjejících se ekonomik a dluhopisy s vysokým výnosem (high yield) dluhopisy.

Sázka na technologické tituly

Konkrétnější je agentura Bloomberg, podle níž se nyní mohou investoři v USA, kteří sázeli na akcie finančních firem kvůli dividendám, zaměřit na donedávna nepříliš pravděpodobného následovníka: informační technologie.

Firmy IT ve třetím čtvrtletí poprvé vyplatí více peněz na dividendách než finanční instituce, uvedl Bloomberg. Je to změna, protože technologické firmy až dosud držely peníze v hotovosti, aby je mohly reinvestovat do výzkumu a vývoje, nebo použít na fúze a akvizice. Tlak akcionářů, kteří hledají výnosy, nutí firmy jako Cisco Systems nebo Microsoft aby se snažily rozdělit nahromaděnou hotovost. Tyto společnosti mají podle senior analytika indexů Standard & Poor´s Howarda Silverblatta dostatek hotovosti, a jsou proto schopny vyplácet dividendy, zatímco u finančních společností lze očekávat pravý opak. IT firmy vyplatily na dividendách 9,2 % z téměř 210 miliard dolarů, které na ně šly do 7. října. U akcií finančních společností to bylo 8,9 %. V roce 2007, před recesí, připadalo na finanční akcie 30 % vyplacených dividendu, u IT to bylo 5,7 %.

Firmy v IT sektoru zároveň maturují - jejich cash flow roste a kapitálové potřeby klesají. K 6. říjnu vyplatilo dividendy překonávající průměrný výnos dluhopisů ve výši 3,6 % 73 akcií z indexu S&P 500. Je to nejvíc za posledních minimálně 15 let. Průměrný dividendový výnos IT akcií činil 1,9 % proti 1,4 % u akcií z finančního sektoru.

Bude mít Fortuna roh hojnosti?

Kdo chce investovat do českých akcií, jistě se zájmem sleduje primární emisi akcií sázkařské společnosti Fortuna. Ta plánuje uvést na trh asi 35 procent svých akcií. Včera zveřejněné informace potvrdily, že mohou mít pravdu analytici, kteří hovoří o emisní ceně v přepočtu kolem 100 korun za akcii. Bude v případě drobných investorů činit maximálně povolených 4,50 eura, což je v přepočtu asi 110 korun? Manažerem emise pro drobné investory je Česká spořitelna, prodejním agentem Broker Jet.

Drobní investoři si je mohou objednat do 21. října, emisní cena má být stanovena o den později. V Praze se s nimi začne obchodovat 27. října, ve Varšavě o den později. Tedy pokud vše půjde podle plánu. Firma láká drobné investory na dividendy, které by měly činit proti původně uváděným 50-100 % dokonce 70-100 % zisku. Řada investorů má ovšem před očima aktuální kurzy dalších firem, které přišly na pražskou burzu v rámci primární emise akcií a raději proto vyčkává. Doba je navíc nejistá. Jiní ovšem sázejí na to, že sázet se bude vždy.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo