Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akcie? Menší zlo než dluhopisy!

František Mašek
František Mašek
19. 10. 2010

Akciovým trhům se minulý týden vcelku dařilo. Americký index S&P 500 posílil, stejně jako další vyspělé trhy, zhruba o procento. Německý DAX Xetra dokonce přidal 3,2 %. Index PX pražské burzy si ale polepšil jen o 0,04 %.

Akcie? Menší zlo než dluhopisy!

Příčinou byly hlavně akcie ČEZ, které oslabily o téměř šest procent. Nejasnosti kolem výstavby dalších jaderných bloků v Temelíně, ale i obavy ze snížení zisků a dividendy, si vybraly svou daň. Zůstává ovšem otázkou, zda vláda, usilovně hledající nové zdroje, přistoupí na to, aby zlaté tele ČEZ skutečně omezilo dividendy.

Dividendy, a to možná až ve výši 100 procent zisků, hodlá vyplácet sázková kancelář Fortuna, jejíž akcie se mají nakonec objevit na pražské burze v pátek 22. října, tedy dříve, než uváděly některé spekulace. Část drobných investorů nicméně po zkušenostech s uvedením akcií jiných firem na pražskou burzu nejspíš zvažuje, zda raději s jejich nákupem nepočkat.

Podle společnosti Atlantik Finanční trhy nezahrnuje stanovená fundamentální cena akcií Fortuny nové růstové projekty, z nichž může mít výraznější dopad na hodnotu firmy hlavně očekávané spuštění loterie v ČR. Predikovat úspěšnost projektu je ale obtížné.

Akcie Fortuny za 4,7 eura?

Společnost Fio uvedla, že cenové rozpětí při IPO Fortuny činí 3,5 až 4,50 eura na akcii. Orientační kurz pro přepočet upisovacích cenových úrovní – akcie je možné upisovat v korunách i eurech – byl stanoven na 25 korun za euro. Pokud bude cena úpisu zveřejněna jen v eurech, pro její přepočet do korun se použije kurs ze dne bookbuildingu (tedy 21. října, pokud emitent nezmění termín úpisu), vyhlášený zvlášť pro tuto transakci.

Názory na to, kolik činí fundmentální hodnota akcií Fortuny, se liší. Podle výpočtů Atlantiku jde o 4,7 eura za akcii, což je 4,4 procenta nad horní hranicí upisovacího rozpětí. Cenu okolo horní hranice (4,5 euro za akcii) by tak firma považovala z pohledu atraktivity pro investory spíše za neutrální. Aby akcie nabízela alespoň 10% potenciál, doporučuje AFT zúčastnit se IPO při ceně do 4,25 eur za akcii.

O emisi by mohl být podle Atlantiku poměrně solidní zájem, především ze strany drobných domácích investorů, solidní by mohla být rovněž poptávka institucionálních investorů v Polsku. Velkou roli může hrát očekávaný vysoký dividendový výnos. Snad nezhatí emisi akcií Fortuny na pražské, respektive Varšavské burze na poslední chvíli nějaká nepředvídaná událost v zahraničí.

Zatím to tak nevypadá, byť zůstává situace na trzích velmi nejasná, o čemž ostatně svědčí i pokračující růst cen zlata a dalších drahých kovů. V případě zlata činí prozatímní rekord 1388 dolarů za troyskou unci. A to zatím, alespoň podle názoru americké centrální banky Fed, inflace rozhodně nehrozí. Spíše deflace.

Co naznačí firemní výsledky?

Makroekonomické faktory a zprávy, které v poslední době ovlivňují akciový trh více, než je obvyklé, nyní možná tak trochu ustoupí do pozadí. Hlavní roli by mohly hrát výsledky amerických, respektive dalších společností za 3. čtvrtletí. Povzbudí optimisty, nebo pesimisty? Svět se blíží do dlouhodobě lepší části akciového (půl)roku. Historická data ukazují, že listopad až duben bývá obdobím těch největších zisků. Kdo si však troufne říci, že tomu tak bude i letos?

Známý skeptik či realista Nouriel Roubini, se nechal slyšet, že se obává 30-40procentní možnosti dvojího dna v USA. Za recesi či situaci podobnou recesi ovšem považuje i příliš pomalý růst.

Podle jiné celebrity, investora Marka Fabera, míří globální trhy k důležitému bodu zvratu, protože úrokové sazby začnou během tří měsíců růst a dolar posilovat. Investoři by měli kupovat akcie a prodávat hotovost a dluhopisy, protože vlády dál tisknou příliš velký objem peněz a mohou díky tomu pomoci vytvořit novou „úvěrovou bublinu“.Faber uvedl, že má na vše ultramedvědí názor, věří nicméně, že akcie jsou lepší než vládní dluhopisy.

Faberovo doporučení kupovat akcie sdílí rovněž šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett. Jak uvedl, je zřejmé, že akcie jsou levnější než dluhopisy. Vychází mj. z toho, že dividendové akcie vynášejí daleko více než vládní dluhopisy.

Na dividendy sází i ING Investment Management, která v pravidelném měsíčním komentáři uvádí, že se v letech 1985 až 2010 dividendy podílely na celkových výnosech evropských akcií více než z poloviny, růst zisků společnosti k němu přispěl necelými čtyřiceti procenty a necelých 10 procent připadá na změnu v ocenění akcií (růst P/E).

ING si samozřejmě hřeje svou polívčičku – nabízí totiž fondy, které investují do akcií firem se zajímavým dividendovým výnosem.

Pomohou Němci?

Přesto stojí podobná strategie – alespoň pro část opatrnějších investorů – za úvahu. Stejně jako informace, podle které by měla německá ekonomika letos kvůli růstu exportu posílit o nebývale silných 3,5 procenta. Jak se povede německým akciím a hlavně, pokud se potvrdí tento vývoj, nakolik to pomůže české ekonomice, potažmo domácím akciovým titulům? Že bychom se nakonec dočkali příjemného překvapení?Raději ale nechvalme den před večerem.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo