Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete uspět? Nespoléhejte na historii!

František Mašek
František Mašek
2. 11. 2010

Podobně jako v září také v říjnu se akciovým trhům dařilo. Historie, řadící oba měsíce k těm špatným, tak zase jednou překvapila.

Chcete uspět? Nespoléhejte na historii!

Americké akcie měřeno indexem S&P 500 v říjnu posílily o 3,4 procenta, německý DAX Xetra dokonce o téměř šest procent. Český indikátor PX zpevnil podle burzovních statistik o 2,16 %, když ho o lepší výsledek připravily hlavně akcie ČEZ. Index MSCI World mapující vývoj na vyspělých akciových trzích si polepšil o 3,7 %, MSCI Emerging Markets index o 2,8 %. Dařilo se i komoditám. Index Thomson Reuters/CRB Index Commodity vystoupal na dvouleté maximum.

Pokud bychom vyšli z historických dat, která ovšem, jak bylo uvedeno, investory v září a v říjnu vypekla, mají před sebou akciové trhy velmi příznivého půl roku. Od listopadu do konce dubna se jim totiž zpravidla daří daleko lépe než v následujících šesti měsících. Dá se ale v současné situaci spoléhat na dlouhodobá historická data?

Pomůže FED akciím?

Jeden impulz by mohly dostat americké akcie již tento týden, a to na zasedání americké centrální banky FED, od něhož se očekávají další finanční stimuly na podporu ekonomiky USA. Ta v letošním třetím čtvrtletí posílila o dvě procenta, což je víc než revidovaných 1,7 % za předchozí tři měsíce. Vzhledem k panujícím obavám ze zpomalení americké ekonomiky a nadále vysoké míře nezaměstnanosti, která se pohybuje kolem 10 %, se ale čeká, že FED přijme další opatření k oživení ekonomiky. Ta mohou akciím krátkodobě pomoci. Otázkou ovšem zůstává, co bude dál.

Známý investor Marc Faber agentuře Bloomberg řekl, že finanční stimuly FEDu, známé, jako kvantitativní uvolňování, mohou přinést korekci amerického akciového trhu. Nepředpokládá ovšem, že by šlo o medvědí trh. Sám Faber dlouhodobě doporučuje investovat hlavně do zemědělských komodit.

Kdo povede Berkshire Hathaway?

Investorský svět dlouho zajímá, kdo převezme otěže společnosti Berkshire Hathaway po legendárním investorovi Warrenu Buffettovi. Poslední informace přinesly dalšího adepta na tento post v podobě dosud poměrně neznámého manažera malého hedgeového fondu z Connecticutu Todda Combse, který dostal na starost část zhruba stomiliardového investičního portfolia BH. Sám Buffett ještě nechce do důchodu, Berkshire, kterou řídí, ovšem hledá jeho nástupce od roku 2005.

Combs, kterému se zvolna blíží čtyřicítka, má podle agentury Bloomberg pomoci Buffettovi s investicemi, jako jsou Goldman Sachs, General Electric nebo Swiss Reinsurance. Buffett přitom podle říjnového prohlášení preferuje akcie, které pokládá za levnější než dluhopisy.

Podle jeho slov i vyjádření vicepředsedy BH Charlese Mungera by měl Combs pokračovat v tom, co již dělal, jinými slovy zaměřit se na společnosti z oboru finančních služeb. Berkshire ztratila podle Bloombergu v ročním přepočtu 337 milionů dolarů, když Wells Fargo, která je největší bankou na západním pobřeží USA, snížila čtvrtletní dividendy z 34 centů v březnu na 5 centů. Snížení výnosů u US Bancorp zase stálo BH v ročním přepočtu přes 100 milionů dolarů.

Buffettův nákup akcií společnosti Munich Re, která je největší světovou zajišťovnou, prý může přinést zpět část ztracených dividend. Jejich aktuální dividendový výnos se pohybuje kolem 5,2 % ve srovnání s necelým procentem v případě Wells Fargo a U. S. Bancorp.

Berkshire Hathaway držela koncem června 34,5 miliard dolarů v pevně úročených cenných papírech a akcie za 54,7 miliardy dolarů. Ke stejnému datu měla společnost také více než 60 miliard dolarů v derivátových kontraktech. Buffett je použil ke spekulacím na dlouhodobé pohyby na akciových trzích a u některých firemních a municipálních dluhopisů.

Tři Buffetovy pruty

Combs by měl řídit významnou část portfolia BH, jakou, ovšem zatím nebylo přesně specifikováno. Buffett tedy připravuje Berkshire na svůj případný odchod z jejího vedení. Jeho zodpovědnost má být v případě, kdy by se rozhodl odejít do důchodu, nebo pokud by zemřel, rozdělena minimálně mezi tři osoby. Jednou z nich je Buffettův syn Howard, která má zastávat funkci předsedy, ovšem bez výkonných pravomocí.

Berkshire Hathaway má podobu holdingu. Aktuální cena jedné akcie činí kolem 119 500 dolarů. Buffet odmítá jejich štěpení na akcie o nižší hodnotě. Za rok posílily o téměř 21 procent. Podle dostupných informací držela BH koncem června mj. 12,6 % procenta akcií American Express, kolem 12 % v ratingové společnosti Moody´s Corp., 18,85 % v deníku Washington Post nebo 8,66 % Coca Coly.

Buffettův styl i nákupy se snaží řada investorů kopírovat. Existuje také řada různých webů, které jsou zaměřeny tímto směrem. Některé jako www.warrenbuffett.com nabízejí rady za předplatné. Řadu informací o tomto legendárním investorovi najdete i v češtině, například na www.warrenbuffett.cz. Ty ovšem nejsou v poslední době příliš aktualizovány. Portfolio BH je v každém případě dosti široké a pokud se někdo hodlá inspirovat „věštcem z Omahy“, sázejícím obvykle na dlouhodobější investice, najde v něm velké množství tipů. Jen si umět správně vybrat. Což je "maličkost", která rozhoduje o dobré a špatné investici.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo