Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akciová rally může pokračovat...

František Mašek
František Mašek
9. 11. 2010

Akciím se minulý týden dařilo. Ty americké pokračovaly v růstu pátý týden po sobě. Index S&P 500, který za týden zpevnil o 3,6 %, dosáhl dvouletého maxima. Posílil i německý DAX (o 2,3 %) a český index PX (0,88 procenta). Příčinou jsou další opatření americké centrální banky Fed ke stimulaci růstu ekonomiky USA, ale i některé pozitivní makroekonomické zprávy. Tentokrát navíc nezklamaly ani firemní výsledky.

Akciová rally může pokračovat...

Americký akciový trh navíc může podle agentury Bloomberg pozitivně ovlivnit i vítězství republikánů ve volbách do Kongresu. Ti totiž zablokují plán demokratů na zvýšení daní a zavedení restrikcí pro podnikatele. Týká se to hlavně financí, energetiky a zdravotní péče, které by tak neměly být ohroženy tvrdou regulací, jež jim může vážně snížit zisky.

Pohled na rekordní cenu zlata, která poprvé prolomila psychologickou hranici1400 dolarů za troyskou unci, ovšem ukazuje, že na trzích dál převládá nejistota. Někteří investoři jako Marc Mobius ze společnosti Templeton Asset Management či Jim O´Neil z Goldman Sachs jsou ale optimističtí. Podle O´Neila mohou opatření Fed podpořit růst americké ekonomiky a další zisky akciových trhů. Dobrá nálada panuje podle Bloombergu i mezi šéfy amerických společností.

Mobius má velmi býčí pohled na Čínu, která prý nemá “velké problémy”. Fondy Templeton zároveň kupují akcie firem z rozvíjejících se zemí, které se zaměřují hlavně na výrobu a distribuci spotřebního zboží. Za velké téma považuje Mobius rovněž investice do firem profitujících na růstu cen komodit.

ING čeká zpomalení ekonomiky

Pesimističtěji vyznívá nová předpověď ING Investment Management pro příští rok. Ta snížila očekávaný globální ekonomický růst. Jak mimo jiné zaznělo na výroční konferenci ING IM v Londýně, globální hrubý domácí produkt má v roce 2011 vzrůst přibližně o 3,8 % proti 4,8 % v letošním roce. Na mladých trzích to má být 6,5 % proti letošním 8,1 procenta, v rozvinuté části světa 1,6 % ve srovnání s letošními 2,2 %. Pravděpodobnost dalšího ekonomického poklesu je podle ING čtvrtinová. S menší, pouze patnáctiprocentní pravděpodobností lze naopak čekat příjemné překvapení v podobě vysokého hospodářského růstu.

Podle globálního ředitele oddělení strategické a taktické alokace aktiv Erica Siegloffa musí investoři s ohledem na předpokládanou nejistotu na finančních trzích příští rok postupovat mnohem dynamičtěji více se orientovat na růst v podobě dividend a dluhopisových výnosů.

ING IM také soudí, že dividendy budou ještě důležitějším generátorem příjmu než dosud. Nadále se domnívá, že ocenění akcií rozvíjejících se trhů není „bublinou“, jak míní někteří komentátoři.

Zelená pro nemovitosti a komodity?

V příštím roce mohou být zajímavé i nemovitosti. Zejména proto, že mnoho nemovitostních společností, jejichž akcie se obchodují na burze, již refinancovalo závazky. Navíc začíná opět stoupat obsazenost a výše nájemného u komerčních budov.

K růstu cen komodit přispívá příznivý vývoj na rozvíjejících se trzích. ING IM se domnívá, že v následujícím roce budou nejvýnosnějšími investicemi na komoditních trzích drahé, ale také průmyslové kovy. Zlato má dál těžit z mnoha faktorů, včetně očekávané preference bezpečnějších aktiv ze strany investorů. Ale třeba i z toho, že se centrální banky stávají čistými kupci tohoto kovu a že je produkce zlatých dolů omezována.

Jak si povede česká ekonomika?

Nová předpověď centrální banky pro příští rok je opatrnější, předpokládá, že české hospodářství poroste jen o 1,2 %, a to z prozaického důvodu: snížení rozpočtových výdajů, které má udržet na uzdě veřejné finance, přinese zpomalení ekonomiky ČR.

Opatrnější je i předpověď analytiků České spořitelny, která se týká budoucí hodnoty indexu PX. Podle říjnové prognózy má za rok činit 1250 bodů, což představuje sedmiprocentní výnos. Je to daleko méně než 1296 bodů a 14,5procentní růst, který předvídali minulý měsíc. U akcií CME ale vidí v ročním horizontu téměř 40procentní potenciál růstu.

Fortuna láká na vysoké dividendy

Pražská burza nedávno zažila primární emisi akcií sázkařské společnosti Fortuna. Názory na budoucí vývoj jejích akcií jsou většinou opatrné. Titul je zatím asi čtyři procenta pod cenou, za kterou byl uveden na burzu, když se svezl s poklesem jiných sázkařských firem. Drobné investory chce Fortuna přitáhnout především vysokými dividendami. Jak si aktuálně vede, bude známo zítra, kdy firma zveřejní výsledky za 3. čtvrtletí. Z kuloárových informací se nezdá pravděpodobné, že by na pražskou burzu do konce roku vstoupila další firma. Nejistota panuje i kolem ČSOB. Nebo se dočkáme překvapení? Nabídka českých akciových titulů tak stále zůstává omezená.

Potvrzuje to ostatně i hodnocení firem působících na českém trhu podle metodiky EVA (Economic Value Added), tedy jejich přidané hodnoty pro akcionáře, které provádí již desátý rok informační agentura ČEKIA. Jeho výsledky jsou si v poslední době rok co rok velmi podobné. I vloni vlastníkům nejvíce vydělal ČEZ, byť jeho zisk poklesl téměř o polovinu, následován Telefónicou 02 a T-Mobilem. Prudký propad zaznamenala snad jen Škoda Auto.

Podstatné je, že řadu společností z první desítky nebo dalších předních příček na burze nenajdete. Platí to jak o T-Mobile, který emisi akcií v Praze zvažoval, tak o RWE Transgas, výrobci pneumatik Continental HT Tyres, Plzeňském Prazdroji, Dalkii a dalších společnostech. Objeví se někdy na pražské burze, nebo se na ni, jako Skanska, vrátí? Zatím to tak příliš nevypadá.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo