Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mědění spekulanti

Vladimír Hobza
Vladimír Hobza
25. 11. 2010

Hedgeové fondy a další velcí investoři neustále hledají nové příležitosti. Klíčová průmyslová odvětví varují před následky jejich spekulativních nákupů.

Mědění spekulanti

V severním Chile, na náhorní plošině pouště Atacama, vyhloubily těžební stroje obří díru. Kráter je tři kilometry široký a téměř kilometr hluboký. Roste každým dnem. Důl na okraji And se jmenuje Chuquicamata a patří státem vlastněné společnosti Codelco. Pochází z něj šest procent veškeré světové produkce mědi. Stroje se lopatami velikosti menšího domu zakusují do země a nakládají rudu na speciálně upravené nákladní vozy, z nichž každý uveze až 400 tun. Na povrchu je pak ruda rozdrcena na prášek.

Z každých sta tun rudy se získá tuna čisté mědi. Kolik dolarů za ni chilská firma dostane, však není vůbec jisté. Ceny se mění den ode dne i ve stovkách dolarů. Jeden den se tuna mědi obchodovala na komoditních burzách za 8 100 dolarů. O den dříve byla cena téměř o 200 dolarů vyšší. "Trh se stal velmi volatilním," říká manažer Rodrigo Toro, když pozoruje graf na obrazovce svého počítače.

Divoké pohyby nahoru a dolů

Torova kancelář je asi 1 200 kilometrů jižně od Chuquicamaty, v 10. patře budovy centrály Codelco v Santiagu de Chile. Vše, co zde je, je vyrobeno z mědi – pulty v hale, zábradlí i výtahy. Kovová vlákna jsou dokonce vetkána do ručníků v koupelně.
Kdysi trvalo celé týdny, aby se tržní cena mědi pohnula podobně, jako dnes během jediného dne. Změny ceny v tomto rozsahu by tehdy Tora a jeho kolegy velmi znepokojovaly. Hovořilo by se o varovném signálu pro celou globální ekonomiku.

Dnes ale tyto divoké vzestupy a pády nikoho nepřekvapují. Jen letos cena za tunu narostla ze 6 400 dolarů v únoru na 8 000 dolarů v dubnu, jen aby se vzápětí vrátila na 6 100 dolarů. Nyní se opět dere nahoru na rekordní úroveň 8 900 dolarů. Jak ukazuje následující graf, mohou za vše spekulanti. Pohyby cen mají stále méně co do činění se samotným produktem. Cena je určována jinde...

Graf: Dlouhodobý graf cen mědi v USD (actual price vs. notional price)

Zdroj: www.tradersnarrative.com

Long nebo short?

Na Manhattanu, pouhý blok od Ground Zero, sedí u kulatého stolu v místnosti bez oken tucet mužů. Kdyby neměli všude spoustu obrazovek a digitálních panelů s čísly a grafy, zdálo by se, že jdou hrát poker. Tito muži jsou ale obchodníci s mědí, kteří se shromáždili na New York Mercantile Exchange (NYMEX), největší světové burze komoditních futures.

Obchodují s futures kontrakty, které jim umožňují koupit nebo prodat měď za stanovenou cenu k určitému datu. Každý kontrakt představuje kolem 11 tun s aktuální tržní hodnotou zhruba 95 000 dolarů. Někdy spekulují na růst (jsou "long"), jindy shortují (spekulují na pokles ceny). O komoditu samotnou přitom nemají v podstatě žádný zájem. Každý den mění svého majitele cenné papíry za více než 20 miliard dolarů. V loňském roce tak byly na čtyřech největších komoditních burzách – v Londýně, New Yorku, Šanghaji a Bombaji, zobchodovány futures na měď odpovídající 1,13 miliardy tun. To bylo 71krát více, než kolik bylo za stejné období vyrobeno mědi.

Nové investiční třídy

Banky, pojišťovny, penzijní fondy a hedgeové fondy. Ti všichni se dnes specializují na komodity. Za boomem stojí dva američtí profesoři Gary Gorton a K. Geert Rouwenhorst, kteří v roce 2004 předpověděli komoditám světlou budoucnost jako samostatné investiční třídě. Jejich výzkum vyvolal velký rozruch ve světě financí, protože představoval alternativu k rizikovým investicím do akcií, dluhopisů, cizích měn i derivátů. Od té doby proudí do ropy, zemního plynu, cukru, kakaa, niklu, hliníku a mědi více kapitálu, než kdykoliv předtím.

Na trhu s komoditami proto začíná vládnout spekulativní stádová mentalita, která způsobuje, že ceny jsou stále více odpoutány od reality, tedy od fyzických komodit, které jsou používány ve stavebnictví, elektrotechnice a podobně.

Varování z průmyslu

Měď je přitom základem pro výrobu kabelů – od domovních zvonků po větrné parky obřích elektráren. Kov je zároveň prakticky nenahraditelný pro výrobce elektroniky. Bez mědi těžko vyrobíte počítač, mobil, nebo třeba vysavač. I auto obsahuje v průměru 25 kilogramů mědi v současné hodnotě přibližně 200 dolarů (asi 3 600 Kč).

Díky neustálým výkyvům ale průmyslníci nedokážou a ani nemohou efektivně plánovat. Šéfové podniků, například Ekkehard Schulz, odstupující generální ředitel německého výrobce oceli ThyssenKrupp, proto varují, že by kolísání cen mohlo mít zničující následky. Federace německého průmyslu (BDI) zase zdůrazňuje význam "bezpečného, spolehlivého a cenově dostupného zásobování komoditami".

Britský ekolog Peter Hollands k tomu dodává: "Posledních šest let žijeme v novém světě. Nikdo nemůže pochopit měď bez započtení vlivu finančních hráčů." Kdykoliv v minulosti cena mědi poklesla, snížili výrobci produkci. Do roka bylo na trhu tak málo mědi, že se cena opět vydala "na sever". Doly navýšily kapacity, což vedlo k přezásobení, přebytku nabídky – a celý cyklus začal nanovo. Ceny mědi tak byly spolehlivým indikátorem budoucího vývoje ekonomiky. Když cena mědi vzrostla, znamenalo to, že rostla poptávka po zboží, což mohlo být interpretováno jako signál důvěry v budoucnost, znamení, že lidé znovu investují. Dnes je tomu jinak. Vše se rychle změnilo s nástupem internetu. Web zpřístupnil trh prakticky každému.

Další díl seriálu si můžete přečíst na http://www.investicniweb.cz/

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Vladimír Hobza

Vladimír Hobza

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo