Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Je libo luxus? Nebo máte raději rozvíjející se trhy?

František Mašek
František Mašek
30. 12. 2010

Akciové trhy obvykle koncem roku rostou. Údajně i proto, že správci fondů musí vykázat dobré výsledky. Bude se ale akciím dál dařit? Jeden z tipů zní: vsaďte na výrobce luxusního zboží.

Je libo luxus? Nebo máte raději rozvíjející se trhy?

Říká se, že září a říjen nejsou ideální měsíce pro obchodování s akciemi, zatímco v listopadu a koncem roku se situace výrazně změní k lepšímu. Ne vždy to ale platí. Například letos v září zahájily akcie období delšího růstu, který vydržel do konce roku.

Zmíněná teorie, vycházející z historických dat, má ovšem přinejmenším jedno racionální zdůvodnění: správci fondů bývají hodnoceni podle ročních výsledků. Na podzim proto obvykle „čistí“ svěřená portfolia a do konce roku se snaží výnos spravovaného fondu maximálně zhodnotit nákupy či držením zajímavých titulů a prodejem těch, které vynášely méně.

Některé z méně vynášejících titulů, které dříve prodali, pak často v lednu znovu nakupují v naději na vyšší zhodnocení. To je jedna z hlavních příčin tzv. lednového efektu, tedy častého růstu akcií v prvním měsíci roku, zejména v jeho prvních dnech.

I když se – ne vždy – i tato teorie potvrdí, investory samozřejmě zajímá, co bude dál a kam investovat v příštím roce. Prognózy analytiků, makléřů či investorů se často liší. Akcie (a komodity) jsou však nyní obecně pokládány za daleko lepší investici než dluhopisy. Pokud je to pravda, jak tedy vybrat ty pravé?

Americké akcie: s Fedem v záloze

Řada expertů věří americkému akciovému trhu. Konsensus analytiků, oslovených agenturou Bloomberg, hovoří dokonce o dvouciferném růstu amerického akciového indexu S&P 500. Nejspíše i kvůli spekulacím, že pokud se objeví nějaké další potíže - strýček Sam, rozuměj americká centrální banka Fed – dodá tamější ekonomice další páru, přesněji řečeno dolary. Případné potíže, které to může přinést, se příští rok (snad ještě) neprojeví…

Podobná prognóza, tedy zajímavý růst amerických akcií a zřejmě i ekonomiky USA, ovšem staví na hlavu teorii tzv. nového normálu, tedy pomalejšího růstu hospodářství brzděného především vysokými dluhy, který by se měl odrazit i v horších firemních výsledcích a následném nižším růstu akcií. Jedna z tezí této teorie by se nicméně mohla vyplnit – vyspělé státy zřejmě nebudou příliš spěchat se zvyšováním základních úrokových sazeb a nízké úroky jsou prostředím, které by mělo nahrávat dividendovým titulům. Zejména poté, kdy americký prezident Barack Obama ponechal v platnosti nižší zdanění dividend.

Svítí tedy americkým akciím příští rok zelená? Korunový investor by měl vzít v úvahu další možné posílení kurzu koruny. Pokud by, podobně jako tomu bylo za poslední rok, dolar vůči české měně znovu oslabil přibližně o 6,5 procenta, má pro korunového investora podobná investice smysl, byť může stále hrát velkou roli pocit bezpečí a jednotlivé tituly z indexu S&P 500 mohou vykázat daleko vyšší růst?

Černý kůň nebo Vuittonka?

K novým favoritům patří po zahájení těžby z bohatého ložiska ropy Ghana. Tamější akciový index zatím za rok vydělal téměř 28,5 procenta. Afrika se navíc postupně znovu dostává do hledáčku investorů. Pro toho, kdo chce vsadit na ropu nebo akcie ropných firem, je však třeba takové Rusko přece jen známější a bližší. Nebo může hledat zajímavé příležitosti v jiných oborech ve zbývajících zemích, zvaných BRIC (tedy Brazílii, Indii, případně i Číně). I když dění v posledně jmenované zemi dostává některé varovné kontury.

Je ale třeba jít tak daleko? Pokud ekonomiku čeká další oživení, jsou daleko bližším tipem než Ghana výrobci luxusu. Firmy jako Louis Vuitton Moet Hennesy, Bulgari, Tiffany a další byly letos velmi dobrou investicí. Akcie prvně jmenované zatím na newyorské burze posílily asi o polovinu, akcie Bulgari či Bvlgari, tedy výrobce šperků a dalšího luxusního zboží, přidaly na milánské burze asi 45 %, světová šperkařská jednička Tiffany si na newyorské burze polepšila dokonce o 49 procent.

Za vším hledej emerging markets

Pravda, ne každému se dařilo, výrobce značkových kabelek Gucci je, měřeno výkonem akcií, za poslední rok zhruba na nule. Vycházet z minulých výsledků je navíc, jak ví i méně zkušený investor, ošidné. Jak ovšem upozorňuje jedna z analýz, proslulé luxusní značky, které nám připomněly Vánoce (ne každý na ně samozřejmě má), kupují dvě sorty zájemců. Pochopitelně ti movití z vyspělých zemí, ale také stále více lidí z rozvíjejících se zemí, kteří rovněž bohatnou a začali toužit po luxusu. Pokud bude růst ekonomik v těchto státech rychlejší, což se všeobecně předpokládá, a zájem o luxusní značky neopadne, jde o investici, kterou rozhodně stojí za to zvážit. I pro Čechy, které může o část případných zisků připravit posilování koruny k dolaru či euru.

Je zajímavé, že se při nejrůznějších doporučeních analytici či další odborníci výrobcům luxusního zboží tolik nevěnují. Je to proto, že je mezi nimi minimum žen, nebo nechtěli na podobné téma zavádět řeč před Vánoci?

Co si o tom myslíte vy? Pokud nyní také měníte své portfolio, bude v něm nově místo i pro akcie firem, zaměřených na luxus? Nebo si je raději koupíte v předvánoční době, která by mohla luxusním značkám přát daleko více?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Související témata

akcieBRICinvesticeluxusnový normál
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo