Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Do čeho se vyplatí investovat v roce 2010?

Jan Majer
Jan Majer
30. 12. 2009

V březnu 2008 si bývalý premiér Stanislav Gross koupil byt na Floridě za 13 milionů korun. Po roce a půl klesla podle ukazatele Case Shiller Index hodnota jeho investice o 46 procent. Roli poradce a zprostředkovatele v tomto případě sehrál hudebník a podnikatel František Janeček, který vlastní podobný byt ve stejné lokalitě. Škoda, že to načasování nevyšlo lépe. Ceny nemovitostí na Floridě mezitím opět začaly pomalu růst.

Do čeho se vyplatí investovat v roce 2010?

Petr Borkovec, Partners

Rok 2010 bude rok pozitivních zpráv o konci krize, růstu HDP i výnosů. To vše se projeví na celkové pozitivní náladě na akciových trzích, kde sice nemůžeme čekat podobný skokový růst jako v posledním půl roce, ale nadprůměrný celkový růst akciových indexů ano. Akciová portfolia, akciová ETF a dynamické podílové fondy tak budou zajímavou investicí pro konzervativnější klienty. V některých regionech skutečně mohou být zajímavé i investice do nemovitostí. V případě USA to však bude záležet také na vývoji kurzu koruny k dolaru. V Česku bude důležitá i ochota bank půjčovat.

Jan Traxler, FINEZ

Byty na Floridě žádné terno nejsou a nebudou. Podobně jsem skeptický ohledně vývoje cen nemovitostí v ČR i Evropě. Také zlato už ztratilo lesk. Aktuálně sázíme na vybrané zemědělské komodity: pšenici a kukuřici. Velmi atraktivní ocenění mají z dlouhodobého pohledu těžaři ropy a plynu. Nedoporučuji akcie bank – možná budou nakonec nejvýnosnější, ale riziko je příliš velké. Určitě bych se vyhýbal evropským a americkým automobilkám a developerům. Naopak velký boom očekávám ve stavebním sektoru v Brazílii a Indii. Oživení by se mohla dočkat také námořní doprava.

Karel Potměšil, Cyrrus

Jde-li o akcie, čekám spíše stagnaci. V první fázi vidím jako zajímavé dividendově atraktivní tituly, jež lze navíc nalézt i na pražské burze. Těmi může být např. Telefónica O2 nebo ČEZ, jejichž hospodaření je bez větších turbulencí a nynější ocenění v dlouhodobé perspektivě není nezajímavé. Jako příležitost k nákupům bude možno využít dobu, kdy bude trh očekávat výsledky (typicky za 2. a 3. kvartál). Ty budou v meziročním srovnání slabší díky absenci státních pobídek. Zde může hrát roli určité zklamání části investorů, že oživení není tak rychlé, jak očekávali, což se může projevit poklesem cen akcií.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (14)

Vstoupit do diskuze
Jan Majer

Jan Majer

Původní profesí novinář, od roku 2001 pracoval jako finanční poradce. V dalších letech publikoval vedle poradenské činnosti články ve finančních rubrikách novin a časopisů a vedl ekonomickou rubriku týdeníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo