Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Oteplení napřesrok?

Světlana Rysková
Světlana Rysková
23. 11. 2009

Hypoteční trh se letos propadl přibližně o třetinu. Banky sice na počátku podzimu ohlásily snížení některých úrokových sazeb, odborníci však neočekávají, že budou hypotéky výrazně levnější.

Oteplení napřesrok?

Hypotéky jsou drahé a ekonomická situace domácností nejistá. Kdo by v takové situaci myslel na kupování nemovitosti na dluh? Jenže banky musejí vydělávat, ba co víc – musejí podržet některé developerské projekty, do kterých už nasypaly příliš mnoho peněz. Proto by chtěly oživit hypoteční trh. S příchodem podzimu ohlašují jedna za druhou akční nabídky a snížení úrokových sazeb.

Snižování úroků zahájila UniCredit bank se svou akční sazbou 4,44 % pro hypotéky s fixací na jeden rok. V mírném časovém odstupu následovaly s úpravou sazeb GE Money Bank, Komerční banka, Volksbank, Wüstenrot a v říjnu se přidala i ČSOB.

Pokus spořitelny

Nejvíce pozornosti vzbudila akce České spořitelny, která vyhlásila, že je ochotna hypotéky dotovat. Samotné nastavení podmínek pro dotaci však naznačuje, že asi nepůjde o akci, která vyvolá masový zájem o hypotéky. Česká spořitelna bude totiž dotovat jedním procentním bodem úrokovou sazbu, ale jen u poloviny hypotečního úvěru, maximálně však do výše 1,5 milionu korun. Navíc je podmínkou dotace pětiletá fixace, dvacetiletá splatnost a k tomu pojistka proti neschopnosti splácet, a to je poměrně nákladná záležitost. Zda může nabídka České spořitelny skutečně rozhýbat hypoteční trh tak, jak se to podařilo v roce 2001, kdy uvedla na trh produkt TOP Bydlení, ukážou příští měsíce.

A s jakou prognózou komentují hypoteční trh odborníci? Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, se domnívá, že perspektiva vývoje hypotečního trhu v příštích měsících vychází především z nejisté příjmové situace domácností a z očekávání poklesu kupních cen nemovitostí. Případné snížení úrokových sazeb hypotečních bank nebude nijak velké a oživení zájmu o nemovitosti nepřinese. V horizontu šesti měsíců zásadní obrat na hypotečním trhu nelze očekávat. Zda dojde k oživení do 12 měsíců, závisí podle Sobíška na tom, zda potenciální kupující usoudí, že ceny nemovitostí už dosáhly svého dna.

Sazby budou stagnovat. Pravděpodobně

Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance, pro Finmag předpověděla, že úrokové sazby hypoték v nejbližším období budou stagnovat, ale není zcela vyloučeno, že možná i porostou.

„V příštích několika měsících očekáváme stagnaci PRIBORu i dalších tržních úrokových sazeb, tedy například i hypotečních úvěrů,“ uvádí Šichtařová a předpokládá, že v dlouhodobějším výhledu se situace bude postupně normalizovat.

Ekonomika vykáže první známky oživení a s tím přijde i strach z inflace. Na jaře roku 2010 by proto mohla repo sazba začít růst. Na druhou stranu prémie za riziko bude velmi pomaličku ustupovat. Šichtařová očekává růst PRIBORu pomalejší než v případě repo sazby. Za rok odhaduje jednoletý PRIBOR na přibližně 2,9 %. S růstem PRIBORu se podle ní budou samozřejmě zdražovat i hypoteční úvěry. Podmínkou růstu sazeb je však to, že svět projde ekonomickým oživením ve tvaru „U“.

„Pokud by se zdálo, že se oživení nedočkáme, centrální bankéři signální úrokové sazby nezvednou,“ upozorňuje Šichtařová a připomíná, že něco jiného je zlevňování hypoték a něco zcela jiného je jejich dostupnost: „Hypotéky zlevňovat podle mě nebudou, ale budou dostupnější. Neboli banky budou ochotny podstupovat vyšší riziko a půjčovat širšímu okruhu klientů. Hypotéku dostane více lidí, ale za stejnou, nikoliv nižší cenu,“ uzavírá svoji prognózu Šichtařová...

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo