Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hovory zdarma

Vlastimil Chlupatý
Vlastimil Chlupatý
13. 3. 2009

Kde kdo dnes nabízí něco bezplatně? I když telekomunikační operátoři rádi lákají své ovečky na volání zdarma, jde často jen o marketingový trik, jak přilákat více zákazníků. Až později se zjistí, že vlastně nic není zadarmo.

Hovory zdarma

Volné minuty

Jedním příkladem za všechny jsou takzvané volné minuty. Málokdo si uvědomí, že volné minuty v rámci měsíčního paušálu nejsou zas tak volné. Stačí jen vydělit cenu paušálu počtem minut a je hned jasné, jak drahá je jedna taková „volná“ minuta volání. Jsou ale přece jen některá volání, za která opravdu nic nezaplatíte.

Nabízí je například mobilní operátor U:fon v rámci vlastní sítě. Pořídíte-li si tedy třeba do rodiny nebo do firmy dva mobily od „zeleného mužíčka“, můžete si mezi sebou volat zcela zdarma. Bez placení paušálních poplatků.

Volání zdarma nabízejí i další mobilní operátoři. Operátor T-Mobile například dává v nových tarifech volání zdarma až na pět zvolených čísel. Základní řada tarifů Přátelé nabízí tři úrovně měsíčního paušálu. U tarifu Přátelé v síti může zákazník v rámci třísetkorunového paušálu neomezeně volat a posílat SMS až na pět vybraných čísel v síti T-Mobile. Varianta Přátelé síť nesíť za 500 korun neomezuje vybraná čísla pouze na síť T-Mobile, ale vztahuje se na všechny operátory. Nejdražší tarif Přátelé síť nesíť+ za 750 korun obsahuje i výhodnější minutovou sazbu pro ostatní hovory.

Od eska až po ikselka

Podobné zvýhodněné volání nabízí i O2. Jeho mobilní neonové tarify v rámci měsíčního paušálu nabízejí možnost neomezeného volání a posílání SMS v rámci vlastní sítě nebo i pro čísla konkurenčních operátorů.

Neonové tarify jsou označovány stejně jako velikost oblečení písmeny S až XXL. Čím větší velikost, tím více volných minut a dalších bonusů, ale tím pádem také vyšší měsíční paušál. Tarify dále nabízejí o víkendech, případně mimo špičku volání a psaní zdarma do vlastní sítě. Nejdražším tarifem je XXL, který jako první v tuzemsku ukrývá neomezené volání do všech sítí, a to v jakoukoli denní či noční dobu. Nic není zadarmo, a tak XXL stojí 3900 korun měsíčně.

Další variantou bezplatného volání je například telefonování v rámci určité sítě z pevné linky na pevnou. Tak lze telefonovat zadarmo třeba uvnitř sítě UPC. Volat zdarma jde ale i prostřednictvím internetu. Samozřejmostí jsou volání zadarmo z počítače na počítač, byť při použití sluchátek a mikrofonu. Případně volání z počítače na pevné telefony, které jsou také připojeny k internetu.

Volání zdarma přes internet (VoIP) nabízí třeba Skype a další internetoví operátoři – opravdu máte z čeho vybírat. Výhodou takové služby je, že k ní není nutný ani počítač s připojením k internetu, ale stačí mobilní telefon, který podporuje služby VoIP.

S takovým mobilem je pak třeba najít signál bezdrátového mobilního internetu (wi-fi) a hned lze volat zdarma. Volně přístupné wi-fi připojení je přitom dnes běžné ve velkých obchodních centrech, svým hostům ho nabízejí i kavárny a restaurace.

Kdysi slavné papírové telefonní seznamy Zlaté stránky dnes také nabízejí na internetu volání zdarma. I když nedávno tuto službu pro firmy zpoplatnily.

Jak využít Zlaté stránky

Provozovatel Zlatých stránek, firma Mediatel, totiž spustil komerční provoz služby Volej zdarma, která uživatelům umožňuje bezplatně volat na telefonní čísla firem v telefonním seznamu. Na rozdíl od pilotního provozu, kdy byla služba pro firmy zdarma, za ni budou nyní podniky platit 7200 korun ročně. Služba konkuruje tzv. Zelené lince, kterou nabízí Telefónica O2. Ceny Zelené linky se pohybují od 290 do 1590 korun měsíčně.

Mediatel zahájil pilotní provoz služby před třemi měsíci. Služba funguje tak, že si uživatel najde v internetovém telefonním seznamu www.zlatestranky.cz kontakt a zvolí, že chce volat zdarma. Poté zadá svoje telefonní číslo a počítačový systém mu automaticky zavolá a spojí ho s vybraným kontaktem. Služba funguje pro volání na pevná i mobilní čísla v ČR a je možné ji využít i přímo z mobilního telefonu.

„V pracovních dnech spojujeme více než 4500 hovorů, přičemž celkový objem provolaných minut se v rámci pilotního provozu začal blížit jednomu milionu za měsíc,“ uvedl ředitel pro rozvoj nových služeb společnosti Petr Voplakal.

Služba Volej zdarma Zlatých stránek je pro volajícího naprosto bezplatná. Má pouze omezení počtu hovorů za určitou dobu, a to maximálně sedm volání během 15 minut nebo 15 volání z jednoho čísla za 24 hodin. Tím chrání provozovatel každého účastníka před zneužíváním. Pochopitelně lze volat pouze na čísla, která jsou uvedena v seznamu Zlatých stránek.

(Převzato z časopisu Finanční magazín - Finmag). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vlastimil Chlupatý

Vlastimil Chlupatý

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo