Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Minimální mzda není vždy osm tisíc

Ondřej Zeman
Ondřej Zeman
14. 4. 2009

Většina lidí je přesvědčena, že minimální mzda je stanovena na 8000 Kč pro všechny bez rozdílu. Tak to ale není. Například pro ředitele společnosti musí být stanovena mzda alespoň 16 100 korun.

Minimální mzda není vždy osm tisíc

Minimální mzda 8000 korun, tj. 48,10 korun na hodinu, však platí pouze jako skutečný základ. Pro většinu povolání bylo ovšem stanoveno mnohem vyšší minimum, což ale většina lidí netuší. Popelář musí mít například minimální mzdu 8900 korun, servírka nebo pokladní v supermarketu alespoň 9800 Kč, zdravotní sestra 10 800 Kč a třeba takový ředitel společnosti nejméně 16 100 korun.

Osm či šestnáct tarifů

Zaručená mzda má osm úrovní, známých spíše pod dřívějšími názvy „mzdové skupiny“ či „minimální mzdové tarify“. Její výše je upravena nařízením vlády č.567/2006 Sb. Jednotlivé úrovně minimálních mezd jsou odlišeny podle náročnosti práce, složitosti a odpovědnosti, od těch nejméně kvalifikovaných až po nejkvalifikovanější a tedy nejlépe placené.

Minimální stanovená odměna za práci platí pro všechny typy pracovních smluv, lhostejno zda jde o práci zaměstnanců v pracovním poměru, dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Stejně tak není důležité, zda jde o pracovní poměr na dobu určitou, či na dobu neurčitou, nebo zda jde o druhé zaměstnání, či přivýdělek.

Pokud u zaměstnavatele fungují odbory, mohou si při sjednávání kolektivní smlouvy dojednat vyšší zaručenou (minimální) mzdu než je stanovena nařízením vlády. Osm tarifních stupňů platí pro podnikatelskou sféru, na nepodnikatelskou sféru se vztahuje systém šestnácti platových tarifů.

Sazba zaručené (minimální) mzdy vychází ze 40hodinového pracovního týdne. Pokud má tedy zaměstnanec kratší pracovní dobu, adekvátně se mu minimální mzda krátí, typicky například u práce na poloviční úvazek s pracovní dobou 20 hodin týdně bude zaručená mzda podle daného tarifu nejméně 4000 korun.

Pro mladé zaměstnance ve věku 18 až 21 let, pokud jde o jejich první pracovní poměr, se minimální mzda snižuje na 90 procent stanoveného základu, omezení však platí nejdéle šest měsíců; pro zaměstnance mladší 18 let platí omezení na 80 procent základu. Co se týče lidí v invalidním důchodu, zaměstnanci s částečným invalidním důchodem dostávají 75 procent zaručené mzdy dle svého tarifu, lidé s plným invalidním důchodem pak 50 procent.

Minimální mzda byla po tzv. sametové revoluci v tehdejším Československu zavedena v roce 1991 a za tu dobu byla zvyšována již mnohokrát, za vlád levice i dvakrát do roka, za pravicových vlád spíše sporadicky. Poslední zvýšení minimální mzdy proběhlo v roce 2006 prostřednictvím nařízení vlády.

(Převzato ze serveru Sdružení obrany spotřebitelů www.spotrebitele.info)

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo