Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co je české, nemusí být vždy hezké

František Mašek
František Mašek
27. 4. 2009

Kurz koruny klesl od července vůči euru z necelých 23 na zhruba 27 Kč. K dolaru zaznamenal ještě větší sešup, a to z necelých patnácti k přibližně 20,50 Kč. Kdyby tedy v létě někdo vsadil na oslabování koruny k těmto dvěma měnám, dosáhl by velmi zajímavého výnosu. Podobné investice nejsou pro každého. I drobní investoři si z nich ovšem mohou vzít poučení, které zní: pozor na měnové riziko! Týká se to i podílových fondů - včetně těch, které mají v názvu slovo český.

Co je české, nemusí být vždy hezké

Možná nebezpečí

Pokud měny nabízejí zajímavé výnosy, proč vlastně experti drobné investory před měnovými transakcemi zrazují? Někomu stačí, když se podívá na výkyvy koruny od loňského léta. Měnové kurzy navíc ovlivňuje řada událostí, které mohou méně informovaným investorům uniknout, nebo o nich ani nevědí.

Navíc proti nim na druhé straně zpravidla stojí zkušení profesionálové, kteří tyto trhy ovládají. Pokud vám některá firma, jak se stávalo v minulosti, říká, jak je díky systému, který vyvinula či nabízí vše snadné (a hlavně ziskové), raději třikrát měřte, než přijmete její nabídku.

Pozor také na fondy

Většina Čechů investuje peníze přes podílové fondy. Preferují hlavně fondy, denominované v korunách. Mnozí si tak nejspíš myslejí, že se jich měnové riziko netýká. Český trh je ale malý a šance, že by fond, který usiluje o zajímavější výnos, investoval jen do domácích, neboli korunových cenných papírů, je mizivá. I když se některý fond nazývá český, není proto od věci zjistit si před jeho nákupem, zda nemůže v omezené míře investovat i do cenných papírů, vydaných v cizích měnách.

Nemilé překvapení

Většina fondů je proti měnovému riziku zajištěna. Podobné zajištění sice fond (a tím i investora) něco stojí, získá ale za to jistotu, že se ho případný prudký výkyv eura, dolaru či jiné cizí měny ke koruně nijak nedotkne.

Některé fondy se proti měnovému riziku nezajišťují, o čemž by měl být klient při jejich koupi informován. Prodávající by mu také měl vysvětlit, jaká rizika jsou s touto skutečností spojena. Aby nebyl překvapen jako Češi, kteří si v roce 1999 koupili (nezajištěný) dolarový akciový fond. Při následném pádu akciových trhů a posilování koruny k dolaru se jejich ztráta kumulovala.

Velká neznámá

Od loňského léta koruna spíše oslabuje, což nahrává investicím v cizích měnách a relativizuje potřebu měnového zajištění. Nikdo ale neví, co bude s korunou dál. Řada analytiků tvrdí, že časem bude opět dlouhodobě posilovat. Ať mají či nemají pravdu, je třeba věnovat měnovému riziku a jeho zajištění permanentě pozornost, aby se časem investor nedočkal nepříjemného překvapení.

(Publikováno v deníku E15). Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo