Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kontroverzní deník Barborky Syslové

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
3. 6. 2009

Tajný deník Barborky Syslové je kniha finanční gramotnosti. Vysvětluje principy fungování peněz dětem ve věku od 9 let neotřelým způsobem a stojí za pozornost. Ministerstvo školství ji však považuje za kontroverzní.

Kontroverzní deník Barborky Syslové

Autoři knihy Miroslav Háša a Miroslav Oupic vycházejí z knih „strýčka Kiyosakiho“, jehož jméno je v knize několikrát zmíněno. Ale popořadě…

Přemýšlení o penězích

Řada rodin má jednoduchou strategii hospodaření s penězi. Ze svých příjmů část utratí za nezbytné výdaje, jako je bydlení, strava nebo ošacení, část peněz utratí jako ostatní výdaje za věci, které nejsou zcela nezbytné a zvyšují životní úroveň, například dovolená, a v lepším případě i něco spoří. Více o penězích neuvažují. Tajný deník Barborky Syslové však podněcuje již malé děti k hlubšímu přemýšlení o penězích.

Kniha začíná provokujícími otázkami: „Jsi bohatý? Nejsi? A chceš se stát bohatým? Chceš si koupit všechno, co budeš chtít, a nepřemýšlet nad každou korunou? Chceš být bohatý, ale nevíš jak na to?“ Ano, těmito otázkami začíná jedenáctiletá Barborka vyprávět příběh svému vysněnému budoucímu kamarádovi o tom, jak jejich syslí rodinka zápasí s penězi.

Na necelých sto stranách se snaží ukázat na příkladu své rodiny, jak dospět k finanční samostatnosti. Velmi brzo v příběhu řeší otázku, co je bohatství, a tatínek Arnošt ji upozorňuje, že bohatství není totožné se štěstím. „Peníze nejsou to nejdůležitější v životě, ale zdá se, že ovlivňují všechno, co důležité je,“ říká Barborce tatínek. Syslí rodinka má alespoň jednoho člena v každém typu povolání (zaměstnanec, podnikatel, investor a majitel podniku) a po každém nedělním obědě se schází, aby společně řešili rodinné finance.

Nosiči a žrouti

Příběh je postaven na tom, že se rodina snaží být finančně nezávislejší, než byla doposud. Na začátku příběhu totiž zjistí, že jejich příjmy pouze nepatrně převyšují výdaje. Barborka se učí rozeznávat takzvané penězonosiče a penězožrouty. Dále špatné a dobré dluhy, špatné a dobré investice.

Cesta k finanční nezávislosti spočívá ve zbavování se penězožroutů a v jejich přeměně na penězonosiče. Syslí rodinka pronajme garáž a rodinné auto si koupí 18letý podnikatel, bratr Barborky. Garáž tak generuje tzv. pasivní příjem (stejně jako např. dividendy či peníze za pronájem bytu) a auto slouží firmě Barborčina bratra, kde se stává majetkem a pomáhá vydělávat, místo aby polykalo peníze. Mění se tedy z penězožrouta na penězonosiče.

K dosažení finanční samostatnosti slouží také dobré dluhy a investování. „Investování ale nemusí být riskantní. Musíš se však před jakoukoliv investicí dobře připravit, informovat, finančně vzdělat nebo poradit s odborníky, pokud tomu nerozumíš,“ radí Barborce děda Václav. Celý příběh syslí rodinky je zakončen shrnutím 10 rad, jak s bohatstvím v jakékoliv rodině začít.

Pokud jste rodič a líbí se vám myšlenky Roberta Kiyosakiho a souhlasíte s jeho výrokem, že „Pravidla se změnila. Již i děti musejí rozumět penězům a jejich funkci.“, bude se vám tato učebnice, která je doplněna programem „Kalkulačka rodinné budoucnosti“, velmi líbit. Je určena dětem od devíti let, čemuž jsou uzpůsobeny bohaté ilustrace, použité pojmy a příběh syslí rodinky.

Barborka Syslová má na internetu také vlastní blog, kde radí, jak chytře vydělávat a utrácet peníze. Předností knihy je její srozumitelnost, vždyť Kiyosakiho knihy se staly světovým bestsellerem právě proto, že je napsal na úrovni finanční srozumitelnosti i pro devítileté dítě, jak sám zdůrazňoval.

Ministerstvo je kritické

Jiný názor na knihu má ministerstvo školství, které ji neschválilo jako oficiální učebnici finanční gramotnosti. „Kniha prezentuje jen jeden model rodiny a jejího hospodaření. Nenabízí dětem možnost srovnání s jinými modely. Nenutí je ke kritickému myšlení a uvažování o správných či nesprávných postupech jednotlivých finančních kroků. To by umožnily různorodé modelové situace. Pozice zaměstnance je také v publikaci spojována s chudobou,“ vysvětluje Helena Müllerová z tiskového odboru MŠMT.

K rozpoutání diskuze o penězích ve škole a v rodině je tato kniha ideální. Dítě s hlubší znalostí finanční gramotnosti to však může mít v rodině se zastaralými finančními návyky velmi obtížné. Protože rodiče nesou odpovědnost za životní úroveň a návyky svých dětí, měly by takovéto knihy být povinnou četbou především pro ně. Dětem dopřejme ještě několik bezstarostných let bez přemýšlení nad penězi.

Miroslav Háša, Miroslav Oupic, Tajný deník Barborky Syslové, Profess Consulting 2008, 112 stran. Autor recenze je analytik Partners.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (10)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo