Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pracujeme už jen na sebe?

František Mašek
František Mašek
12. 6. 2009

Také se už skoro cítíte (daňově) svobodní? Na rozdíl od Kuvajťanů, kteří neplatí žádné daně z příjmu, se obyvatelé jiných zemí často zajímají o to, jak dlouho pracují vzhledem k daním na stát a odkdy jsou přeneseně řečeno vlastními pány. Letos tyto výpočty negativně ovlivnila recese. Na stát proto musíme podle Jiřího Schwarze mladšího z Liberálního institutu pracovat o pět dnů déle než loni.

Pracujeme už jen na sebe?

Liberální institut vychází při tomto výpočtu z dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), jejíž metodika je založena na odhadu poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu ČR. Zároveň je tak možné porovnat situaci s dalšími státy.

Zmíněné výpočty jsou založeny na úvaze, že Čech, který by se chtěl vzdát celé mzdy, by musel podle institutu na stát pracovat 163 dnů, tedy do této soboty. Zaostává tak za bratrem Slovákem, který mohl podle Nadace Friedricha Augusta Hayeka slavit den daňové svobody již 3. června. Česko tak mírně zůstává za průměrem OECD, který připadá na 11. června. Není ovšem - viz dále – zdaleka nejhorší.

Podobně jako v ČR také v dalších zemích přispěla přitom recese k tomu, že se den daňové svobody zpozdil či zpozdí. Ve Velké Británii má v letošním roce připadnout na 30. června, tedy o 16 dnů déle než loni. O třináct dnů později nežli v minulém roce mohli tento den oslavovat v USA (1. června) a v Japonsku (11. června). Déle se na stát pracuje také v Německu, kde připadá den daňové svobody na 19. června, Itálii (6. července) a Francii (21. července).

Jde ovšem, jak zdůrazňuje Schwarz, o odhady, často vycházející z veřejných výdajů schválených o rok dříve. Jak řekl Finmagu hlavní ekonom Patria Finance David Marek, podle současných výpočtů připadá letošní den daňové svobody v ČR na 21. června. Vychází přitom  z daňových příjmů a aktuální výše hrubého domácího produktu. Hodně tedy samozřejmě závisí na tom, jak se ekonomice dané země daří.

Běžného daňového poplatníka nejspíš tolik nezajímá den daňové svobody – možná v porovnání s okolními státy – ale konkrétní výše daní, které má platit. Jak tomu bude s daněmi v příštím roce, zatím není jasné, zatím se ale nezdá pravděpodobné, že by s ohledem na vývoj ekonomiky přicházelo v úvahu nějaké výraznější snižování daní. Spíše tomu může být naopak. I když mohou mít některé strany před podzimními volbami podobný bod, tedy nižší daně pro některé vrstvy obyvatelstva, ve svém programu. Třeba budeme příjemně překvapeni. Kdy budeme slavit den daňové svobody v roce 2010?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo