Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daňové dostihy startují

Miroslav Zeman
Miroslav Zeman
27. 7. 2009

Nejvyšší daně v historii České republiky hodlá po volbách zavést ČSSD. Nejbohatší lidé tak mohou zaplatit jednorázově na dani více než 8 milionů korun, pokud neprokáží, z jakých příjmů financovali nákup svého majetku. Byl by to nejhorší zásah do lidských práv od pádu komunismu, protestuje pravice.

Daňové dostihy startují

Neprokážeš příjmy – přijdeš o svůj majetek
Naše největší opoziční strana přichází stále s dalšími návrhy na nové daně. Zatímco již v minulosti navrhli sociální demokraté zavést další sazbu daně z příjmů ve výši 32 procent pro nejbohatší lidi, kteří vydělají více než 1 200 000 korun ročně, nyní přišli ještě s radikálnějším návrhem.

Lidé, kteří nebudou schopni prokázat příjmy, ze kterých financovali pořízení majetku, například domu s cenou nad 10 milionů korun, budou muset jednorázově finančnímu úřadu zaplatit 7,5 milionů korun. Nemovitost si tak postižený člověk defakto zaplatí dvakrát.

Sobotka: Chceme bojovat proti únikům

Hlavním smyslem není dle vyjádření zástupců ČSSD zisk finančních prostředků pro státní rozpočet, ale zejména účinný boj proti praní špinavých peněz a daňovým únikům. Od roku 2011 by tak mohly finanční úřady kontrolovat a prověřovat každý významný nákup majetku fyzických osob.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje: „Smyslem majetkových přiznání je čelit legalizaci daňových úniků a rozsáhlému praní špinavých peněz. Náš návrh je zaměřený jen na velké daňové úniky.“

Zločincům propadne celý majetek
Ještě více, tedy sazbu 100 procent, by zaplatili lidé, kteří budou odsouzeni pro majetkové trestné činy ze kterých mohli svůj majetek nabýt. Takto koncipovaná daň bude v podstatě znamenat pro odsouzené konfiskaci majetku. Dá se totiž jen těžko představit, že by mohli majitelé nemovitostí či jiných velmi hodnotných věcí tento majetek znovu vyplatit. Majetek by tak s největší pravděpodobností končil v nucených dražbách.

V některých situacích se může stát, že člověk, který ztratí doklad např. o tom, že dostal darem významnější finanční částku, a za tyto peníze si následně pořídí věc v ceně nad 10 milionů korun, může o tuto věc či nemovitost zase přijít, protože při kontrole finančnímu úřadu nebude schopen prokázat původ prostředků, za něž věc pořídil.

Největší porušení lidských práv od pádu komunismu
Návrh se okamžitě stal předmětem kritiky členů pravicových stran, kteří návrh přirovnávají k praktikám minulého režimu. Další námitkou je bezprecedentní zasahování státních orgánů do soukromí lidí.

V případě realizace návrhu by tak zcela určitě o celé věci rozhodoval Ústavní soud. Například na Slovensku tamní Ústavní soud obdobný návrh zrušil pro rozpor se základními lidskými právy.

O své majetky se rozhodně nemusí bát ti, kdo svůj majetek již pořídili v minulosti, nebo si ho pořídí v nejbližší možné době. Případný zákon totiž nemůže platit nazpět, a tak se postih bude týkat pouze těch, kdo svůj majetek pořídí po roce 2011.

Autor provozuje server www.mojepoplatky.cz. Foto: Profimedia.cz.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Miroslav Zeman

Miroslav Zeman

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo