Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ironie zlaté cihly

Aleš Tůma
Aleš Tůma
7. 9. 2009

Zhodnoťte úspory bezpečně, vyzývá klienty jedna velká banka. A z jejích reklam září zlatá cihla symbolizující, jak moc bezpečné vklady u ní jsou.

Ironie zlaté cihly

Ne snad, že bychom chtěli zpochybňovat kvality onoho produktu. V podstatě jde o obyčejný termínovaný vklad na dva roky úročený mírně nad 2,6% p. a. Na trhu jsou výrazně lepší i výrazně horší nabídky. Symbolika zlaté cihly ovšem na tváři cynika nutně vyvolá úsměv.

Jak asi uvažovali kreativci při tvorbě oné reklamy? Je krize, klient chce jistotu. Co nejlépe symbolizuje jistotu? Přece zlato! Schváleno, jdeme na squash...

Špatný nápad to určitě není – zlato je zapsané kdesi hluboko v podvědomí lidí. Ostatně už od mala všichni slýcháme pohádky, ve kterých se platí zásadně zlaťáky.

Dnešní bankovní systém vznikl právě z bankovnictví postaveného na ukládání peněz z drahých kovů. Bankéři brzy zjistili, že peníze jim většinu času jen sedí v pokladnici, aniž by je klienti vybírali. Pojali tedy myšlenku - proč část vkladů nevzít a nevypůjčit za úrok? Klienti na nic nepřijdou, a ještě jim bude možné vyplácet úrok i z běžného účtu (řečeno dnešní terminologií). Zhruba tak se zrodilo moderní bankovnictví s částečnými rezervami. (Historie je to samozřejmě mnohem složitější a zajímavější, to je ovšem téma na celé knihy.)

Krytí peněz drahými kovy se postupně vytrácelo, až bylo v 70. letech opuštěno zcela. Finanční systém tak už nestojí na nezničitelných základech ze zlata. Stojí na povinnosti všech lidí přijímat určitou měnu (zákonné platidlo) a také na pojištění vkladů a státních zárukách pro případ krachů. Bez těchto dvou berliček by jeho životaschopnost byla, mírně řečeno, diskutabilní.

Použití zlaté cihly coby symbolu bezpečí banky je tedy docela ironie. Ale zasměje se jí asi jen ekonom, ti mají zvláštní smysl pro humor...

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (8)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo