Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pomůže vám finanční arbitr?

František Mašek
František Mašek
26. 10. 2009

Zázraky děláme na počkání, nemožné do 24 hodin. I když je mezi několika lety, na které se může protáhnout soudní spor s bankou, a mimosoudní dohodou, zprostředkovanou za několik měsíců finančním arbitrem, velký rozdíl, arbitr o zázracích nehovoří. Bylo by to možná i trochu protismyslné – už jen proto, že jeho pravomoci jsou zatím silně omezeny a dosud prakticky řešil jen spory spojené s převody peněz z klientských běžných účtů v bankách nebo případy zneužití či podvodů s platebními kartami.

Pomůže vám finanční arbitr?

Často šlo o částky do deseti tisíc korun, nebo zmíněné karty. „Velká část podnětů, které dostávám, se týkají spotřebitelských úvěrů a smluv, které jsou s nimi spojeny. Ty zatím bohužel řešit nemůžeme,“ řekl Finmagu finanční arbitr ČR František Klufa.

Obecná představa, že finanční arbitr řeší ve finančnictví spory „od Šumavy až k Tatrám“, je totiž mylná. Navíc jsou zatím spory, které může řešit, omezeny částkou 50 tisíc eur. A tzv. Evropským hospodářským prostorem, který tvoří členové EU a Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Při řešení sporů českých občanů v zahraničí spolupracuje přitom český arbitr se zahraničními evropskými kolegy v rámci sítě Fin-net.

Není účet jako účet

Dosavadní omezení arbitrových pravomocí na spory, v nichž jde o méně než 50 tisíc eur, přináší i tragikomické historky. „Na stůl se mi dostala záležitost, kdy bývalá manželka vybrala ze dvou účtů exmanžela 1,2 milionu a 1,6 milionu korun. První případ jsem řešit mohl, druhý nikoliv,“ řekl Klufa na mezinárodní konferenci o úloze a postavení sítě FIN-NET na finančních trzích, pořádané pražským Bankovním institutem Vysokou školou.

Arbitrovy pravomoci se ale mají postupně rozšířit. Některé změny přinese již nový zákon o platebním styku, který začne platit v listopadu. V květnu příštího roku by mohl arbitr díky další změně legislativy začít mimosoudně řešit i spory, spojené se spotřebitelskými úvěry a jak podotkl Klufa s odkazem na informace Ministerstva financí, od roku 2011 by k nim měly přibýt i spory, spojené s kolektivním investováním.

Nejaktuálnější změnu tedy představuje nový zákon o platebním styku, který vychází z evropské směrnice o platebních službách na vnitřním trhu. Nově se bude vztahovat na všechny platební služby a veškeré poskytovatele, kteří je nabízejí, tedy třeba i na mobilní operátory nebo další instituce, jež nabízejí platební karty, ale také na Českou poštu.

Zákon zkracuje lhůtu pro převod peněz mezi českými bankami ze tří na dva dny, poskytovatel služby podle něj také mj. nebude oprávněn prováděn neautorizované transakce. Pokud klient ztratí kartu, nebo mu bude odcizena a někdo mu z ní odčerpá peníze, bude jeho škoda limitována 150 eury. Nesmí jít ale o podvod, nebo o ztrátu karty kvůli hrubé nedbalosti.

Některé transakce, jako jsou blokace platební karty, ale také měsíční informace o stavu klientova běžném účtu by měly finanční instituce poskytovat zdarma. Klienti jistě uvítají další dvě významné změny – arbitrovy pravomoci již nebudou omezeny na řešení případů do částky 50 tisíc eur. Jeho prostřednictvím bude nově možné řešit i kauzy, kdy je ve smlouvě ustanovení o řešení sporů před rozhodčím soudem.

Sjednotí se výklad zákona?

Nový zákon, který vychází z evropské legislativy, by tedy měl občanům pomoci, je tu ovšem vážný problém – každý si ho vykládá jinak. Jiný výklad má podle Klufy Evropská komise, jiný a přitom ve značné míře podobný Ministerstvu financí ČNB, rozdílný pak banky. Slovensko nebo Švédsko si na rozdíl od ČR vyjednaly tříměsíční výjimku, takže náš soused může využít českých zkušeností. V případě Česka, které rádo vše nepříjemné odkládá, je to s podivem. Že by slavil úspěch tlak veřejnosti na banky a bankovní poplatky, včetně soutěží, jako je oblíbená o nejabsurdnější poplatek?

Klufa nicméně věří, že se podaří výklad zákona rychle sjednotit a doufá, že z tohoto důvodu neporoste počet případů, které až dosud arbitr řešil. Jinak tomu zřejmě bude - k čemuž by mohlo dojít v květnu příštího roku – až moci začít řešit i spory, týkající se podmínek úvěrových smluv. Tam lze očekávat prudký nárůst agendy. Vždyť existují smlouvy na půjčku deseti či dvaceti tisíc korun, které mají 40 tiskových stran, místy i dost nesrozumitelných.

Loni řešil finanční arbitr 619 podnětů, letos by jich již mohlo být 730. Počet případů, kdy se na něj někdo obrací se žádostí o pomoc, tak stále roste. Arbitr nabízí mimosoudní řešení sporu, podmínkou ovšem je, aby s ním obě strany souhlasily. Výhodou je úspora času a nákladů. Rozhodnutí finančního arbitra nemůže nahradit soud, pokud na něj obě strany přistoupí, má ale obdobnou váhu a může být vymáháno i exekučně.

Češi možná nejsou tak velcí stěžovatelé jako údajní evropští premianti Britové či Švédové. Proč se ale v případě sporu s bankou či jinou finanční institucí nepokusit řešit svůj problém i touto cestou? Pravomoci arbitra sice zůstanou i po jejich listopadovém rozšíření daleko menší než třeba Finančního ombudsmana ve Velké Británii, pokud ale případ nepatří do jeho kompetence, může alespoň občanovi poradit, na koho se obrátit. Jeho webová adrese je: www.finarbitr.cz.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo