Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na penězích záleží

Tomáš Poděbrad
Tomáš Poděbrad
24. 11. 2009

Jedna z věcí, na kterých se většina párů shodne, je dostatečný přísun peněz do rodinného nebo partnerského rozpočtu. Rčení – „Na penězích záleží“ – je rozhodně ohrané, ale peníze jsou stále jedním z hlavních důvodů, proč se manželství a partnerské vztahy bortí.

Na penězích záleží

Jezdíš rád na dovolenou?

Může to znít jako nesouvisející otázka. Ale je opravdu velký rozdíl mezi lidmi, kteří tráví svoje volno v kině, kavárně, nebo na pískovně za městem a lidmi, kteří si dokážou zařídit delší dovolenou někde v teple u středozemního moře. U prvního případu je zcela jasné, že máte co dočinění s člověkem, který pracuje až příliš tvrdě. To je sice dobré pro úspory a celkový stav konta, ale může to být devastující pro váš vztah.

Co dělají tvoji rodiče?

Podle mnoha odborníků je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou se můžete o svém partnerovi dozvědět, od koho se naučil hospodařit s penězi. Jinými slovy: zjistěte si, co dělali rodiče vašeho partnera. Můžete si pak snadno představit, jakou představu má o penězích, utrácení, nebo spoření.

Kde pracuješ a jak dlouho?

Na tuto otázku dojde velice rychle. Jako varovný signál může zafungovat hned několik typů odpovědí. Pokud zjistíte, že je partner v práci nestálý, jde asi o člověka, který netuší, kde se uchytit, nebo jednoduše není kariérní typ. Na druhé straně, pokud zjistíte opak, tedy že potencionální partner pracuje na podprůměrné pozici již několik let, tak je zřejmé, že se taktéž nejedná o žádného kariéristu.

Co je ta nejdražší věc, jakou sis koupil?

Jednou z nejtěžších úkolů partnerství se podle mnoha odborníků jeví schopnost, jak udržet své peníze hezky v peněžence. A nepodléhat různým tlakům na zbytečné nákupy. Každý si totiž někdy koupil věc, která byla dražší, než si mohl dovolit utratit. Zde je dobré zjistit, jak je člověk ochotný přiznat chybu a zbytečnost určité investice.

Čím se rád potěšíš?

Při společném uvažování o financích je především zapotřebí se domluvit na společných výdajích. Kolik a za co utrácet? Každý někdy sejde z cesty a pořídí si něco pouze pro svoji potřebu a potěchu, ale dodržovat určitou disciplínu je pro šťastný vztah nevyhnutelné.

Jak moc jsi v životě zariskoval?

Tato otázka by bezesporu měla zajistit další fungování vztahu. Míra rizika, kterou unesete, by se měla řídit především podle vašich příjmů a společných investic. Pokud jste s někým, kdo se rizika nebojí a rád vsadí i to, co nemá, je na čase si o tomto „problému“ promluvit. Pokud se jedná o společné peníze, na riziko většinou není prostor.

Žiješ ve vlastním domě/bytě nebo si ho pronajímáš?

To je jeden z nejlepších způsobů „jak změřit“ váš protějšek po finanční stránce. V případě, že už vlastní dům nebo byt, tak se citelně zjednodušuje cesta ke společné finanční samostatnosti. V případě nájmu je situace komplikovanější. Důležité je také zjistit, jestli váš potenciální partner nežije stále s rodiči? Jestli ano, tak jde o určité znamení velmi skromného žití a každé jiné vysvětlení je, že nejspíš budete účet platit vy, což nás posouvá k poslední otázce.

Budeme platit každý svoji půlku?

Jednoduchá otázka, která ale může naznačit, jestli váš vyvolený bude schopen v budoucnu sdílet finanční povinnosti. Mnoho mužů (i žen) dají přednost zaplacení společného účtu, aby udělali dojem, ale zároveň by měli být svolní, když budete naléhat k zaplacení své poloviny. Také je dobré sledovat, jak dlouho on či ona prohlíží účet před samotným placením nebo prostě jen v tento okamžik pozorovat jeho nebo její řeč lidského těla.

Autor je redaktorem Investicniweb.cz

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Poděbrad

Tomáš Poděbrad

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo