Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Změny v penzijním připojištění

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
13. 7. 2009

Prezident Václav Klaus podepsal v minulém týdnu vládní novelu zákona o podnikání na kapitálových trzích, která mimo jiné počítá s důležitými změnami v oblasti penzijního připojištění.

Změny v penzijním připojištění

Tyto změny jsou účinné od 1. srpna 2009. Na smlouvy s datem uzavření v tomto měsíci, byť s pozdějším počátkem účinnosti, se uplatňuje původní legislativa.

Jaké jsou hlavní změny?

• Penzijní fond ani zprostředkovatel nemohou poskytnout zájemci o penzijní připojištění nebo zaměstnavateli úplatu, odměnu nebo nepeněžitou výhodu („pobídku“).

• Zaměstnavatel nesmí ovlivnit zaměstnance při výběru penzijního fondu.  Znamená to tedy ukončení výplaty bonusů firmám za výběr penzijního fondu, a to i nastavených v minulosti. Zaměstnavatelé, kteří již přispívají exkluzivně do vybraného fondu, budou muset upravit interní směrnice.

 • Penzijní fondy mohou zavést poplatek až ve výši 800 Kč za převod smlouvy k jinému fondu v prvních 5ti letech trvání smlouvy (většina penzijních fondů využije) a poplatek za odbytné (některé fondy nebudou uplatňovat).

• Penzijní fondy a zprostředkovatelé budou muset písemně informovat o podstatných skutečnostech týkající se fondu či zprostředkovatele a o výši provize.

Tyto změny povedou k mírnému nárůstu administrativy zaměstnavatelů a k většímu obchodnímu prostoru pro zprostředkovatele, kteří mají v nabídce více penzijních fondů a mohou poskytování příspěvků zaměstnancům ve firmách zastřešit.

Vzhledem k tomu, že výše provize za uzavření smlouvy o penzijním připojištění se často odlišuje v závislosti na věku a výši příspěvku, nemusí se zájemce o penzijní připojištění dozvědět přesnou výši provize. Dle prvních zpráv penzijní fondy v „produktovém listu“ popíší způsob výpočtu provize a uvedou vzorec pro výpočet s modelovým příkladem. 

Fondy sice nesmějí poskytovat pobídky zájemcům o penzijní připojištění, ale mohou zvýhodnit účastníky penzijního připojištění, například ve formě nákupních poukázek, platebních karet, různých slev a podobně. Poskytnutá výhoda však podle výkladu ČNB musí být plošná všem účastníkům fondu. Lze také očekávat větší konkurenci mezi fondy v prezentování kvality hospodaření se svěřenými úsporami. Možná se objeví i srovnávací reklamy.

Zákaz bonusů zaměstnavatelům ze strany penzijních fondů je vnímán všemi účastníky trhu pozitivně. Nutno však dodat, že uvedené omezení pobídek se vztahuje jen na penzijní připojištění. Nic nezakazuje finančním skupinám poskytnout zaměstnavateli pobídku prostřednictvím pojišťovny. Finanční motivace zaměstnavatelů tedy zůstává a může vést k jejich větší pozornosti směrem k životnímu pojištění.

Teprve následující týdny ukáží, jaké všechny dopady změna legislativy přinese a zda skutečně bude naplněn její cíl, tedy zvýšení transparentnosti penzijního připojištění a omezení převodů prostředků mezi jednotlivými fondy.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo