Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nenasytnost bank příčinou finanční krize

Patrik Nacher
Patrik Nacher
11. 8. 2009

Zdá se, že finanční krize je u konce. Respektive už se dosáhlo dna a nyní se situace bude pomalu zlepšovat. Na akciovém trhu je to patrné již několik týdnů. Faktem ale je, že akcie předbíhají reálnou ekonomiku o přibližně půl roku.

Nenasytnost bank příčinou finanční krize

Na webu www.bankovnipoplatky.com běžela poslední dva měsíce anketní otázka, která se ptala na názor o příčinách této krize. Celkem se ankety zúčastnilo 1517 respondentů a pouze 3% (41 lidí) z nich neuvedlo ani jednu z nabízených příčin.

Podle očekávání nejvíce lidí označilo za hlavní příčinu krize nenasytnost bank (848 hlasů, 56%). Tento výsledek se dal očekávat. Vše začalo (nebo spíše gradovalo) pádem velké banky, navíc se ukázalo, že některé investiční banky v honbě za zisky neváhaly investovat do velmi rizikových cenných papírů. A korunu všemu pak nasadili někteří populističtí politici, kteří začali z veřejných peněz tyto finanční instituce sanovat.

Z toho pak logicky vyplývá, že dle názoru návštěvníků webu na druhém místě skončilo selhání regulace a dohledu (170 hlasů, 11%) a na třetím globální charakter ekonomiky (126 hlasů, 8%). Naopak ultraliberální pohled – tedy přílišná regulace trhu – byl menšinovým názorem a jako příčinu finanční krize ji označila pouze 3% respondentů. Překvapivě málo (něco přes 6%) lidí označilo za příčinu krize selhání dalších institucí mimo banky – například ratingové agentury či auditorské firmy.

Přitom to byly právě ratingové agentury, které doporučovaly bankám a dalším institucím nákup strukturovaných dluhopisů. Byly to ratingové agentury, kdo označoval tyto a podobné cenné papíry za kvalitní (viz článek Ratingové agentury – spoluviník, co dál kibicuje). Nechat veškerou vinu jen na bankách by bylo nespravedlivé. Je zajímavé, že na poplach nezačaly už dříve bít například auditorské společnosti. Navenek ale, dle názorů účastníků anketní otázky, za krizi nesou zodpovědnost hlavně banky.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Patrik Nacher

Patrik Nacher

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo