Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lidé mají problémy s dluhy

Světlana Rysková
Světlana Rysková
11. 1. 2008

Ke konci roku 2007 obsahoval SOLUS informace o takřka 582 tisících spotřebitelů, kteří mají nebo v uplynulých třech letech měli problémy se splácením svých závazků.

Lidé mají problémy s dluhy
Zatímco ještě ke konci května činily pohledávky po splatnosti za dlužníky necelých 9,5 miliardy korun, ke konci roku to již bylo 11,299 miliardy korun.

SOLUS aktuálně obsahuje více než 907 tisíc záznamů o takřka 582 tisících spotřebitelů, které do něj ukládá 26 členských společností. Tyto společnosti zadaly v průběhu roku 2007 celkem 3,012 milionů dotazů na morálku svých klientů.

Meziročně se tak zvýšil počet dotazů o 53 % (v roce 2006 zaznamenal registr SOLUS 1,975 milionu dotazů), což koresponduje se stále rostoucím zájmem o úvěry, ale může to svědčit i o zvyšujících se rizicích na úvěrových trzích.

O přínosu registru SOLUS v oblasti prevence těchto rizik vypovídá tak zvaný „hit-rate“, tedy počet odpovědí „ano“, kdy klient byl v databázi nalezen. Průměrná hit-rate činila v roce 2007 15,5 %, ale například v posledních dvou měsících roku to bylo již více než 17 %.

Znamená to, že každý šestý klient žádající o službu některého z členů sdružení SOLUS měl v posledních třech letech nebo ještě má problémy se splácením závazků u jiného člena.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo