Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

(Ne)bezpečné platby

Vlastimil Chlupatý
Vlastimil Chlupatý
23. 7. 2008

Ve světě se rozběhly úspěšné platební systémy, které se dají využít k placení na všech významných prodejních serverech po celém světě. Nejznámější je bezpochyby PayPal, k oblíbeným patří také PayPay, MoneyBookers nebo například Neteller.

(Ne)bezpečné platby

Možná jste mohli slyšet od přátel a známých, kteří nakupují přes internet následující stesky a stížnosti: „Platil jsem kartou přes internet a strhli mi víc, než měli.“
„Stáhli mi z účtu částku za zboží koupené přes web dvakrát.“
„Pravidelně mi berou peníze z účtu, i když jsem si u nich přes internet koupil jedinou věc, a to už pěkně dávno.“

V poslední době však pozoruji, že se kultura internetového prodeje zlepšila. Různí zlatokopové a podvodníci mizejí pomalu z trhu a na webu zůstávají většinou jen solidní obchodníci.

Banky také přispěly svou troškou a vylepšily nástroje pro virtuální platby. Inovované platební metody již například vynechávají samotného obchodníka z přímého kontaktu s platební kartou. Při platbě za zboží totiž komunikace mezi obchodníkem a kupujícím probíhá výhradně přes banku. Prodejce se tedy nedostane k číslu kreditní karty a nemůže ho zneužít.

Na trh ale přicházejí i další vylepšení. V internetových obchodech se prodávají například i drobné věci za malé peníze a nezřídka se stane, že náklady na převod peněz od kupujícího k obchodníkovi jsou téměř tak vysoké jako cena kupovaného zboží, anebo jsou i vyšší.

Převod drobných částek je označován jako mikroplatby, přičemž legislativa Evropské unie tak definuje transakce do 15 eur. Stále se hledají nové systémy a metody, které by mikroplatby zjednodušovaly a zlevňovaly.

O licenci nebyl zájem
Řešením mohou být předplacené mikroplatby. Ve zkratce vše funguje tak, že zájemce si u provozovatele mikroplatebního systému nakoupí kredit, kterým pak platí u obchodníků. V systému nekolují reálné peníze a provozovatel dokáže virtuální kredity posílat levněji než banka. A samozřejmě také dovede vyměnit virtuální měnu za skutečné oběživo.

V Česku byly takové platební systémy tři: I Like Q od Villusion, Monetka společnosti Computer Press a DirectPay od Computer MCL Brno. Pak ale 1. ledna 2003 začal platit nový zákon, který vyžadoval pro provoz mikroplatebních systémů souhlas České národní banky.

Zákon pro platební systémy stanovil nové limity: „Elektronický peněžní prostředek vydaný držiteli uchovává elektronické peníze v hodnotě nejvýše 4500 Kč a současně celková částka závazků vydavatele nepřesáhne v žádném okamžiku částku 150 milionů korun.“ Žádná ze zmíněných firem o povolení podle nových pravidel nezažádala a virtuální platby v Česku skončily.

Ve světě se zatím rozběhly úspěšné platební systémy, které se dají využít k placení na všech významných prodejních serverech po celém světě. Nejznámější je bezpochyby PayPal, k oblíbeným patří také PayPay, MoneyBookers nebo například Neteller. V Česku je nejvíce zastoupen PayPal, především díky tomu, že umožňuje provádět veškeré operace také držitelům platebních karet vydaných českými bankami.

Nový systém škobrtl
Teď přichází nový český platební systém, který se bude snažit obstát v zahraniční konkurenci. Funguje na popsaném principu předplaceného kreditu. Stojí za ním ČSOB a Poštovní spořitelna a společný produkt nese  název PaySec. Umí totéž co PayPal, ale na rozdíl od něj je kompletně v češtině a nabízí také českou podporu.

Na druhou stranu s PaySecem nezaplatíte na zahraničních serverech a také podpora ze strany českých obchodníků není zatím příliš vysoká. Na českém internetu by se to ale mohlo brzy změnit, jen co se PaySec trošku zažije a dostane do povědomí. Zatím se o něm spíše mluvilo v souvislosti se zneužíváním identity.

Jedna z brigádnic PR agentury Bizon&Rose, která zastupuje ČSOB, vytvářela pod cizími jmény internetové stránky (blogy), na nichž zmíněný platební systém vychvalovala. Tato jemně řečeno neobratná podpora novému platebnímu nástroji pěkně zkomplikovala vstup do života.

Snad se však přece jen podaří překonat počáteční nesnáze a nový systém bude zákazníkům internetových obchodů sloužit dobře a bezpečně, i když má poplatky o něco méně výhodné než PayPal. Platba na jiné konto v systému PaySec zatím nestojí nic, ale od 1. července bude za korunu. I nabití Konta PaySec je zatím bezplatné, od 1. září bude zpoplatněno nabíjení platební kartou. Jen první bude zdarma a za každé další si banka naúčtuje poplatek ve výši 2 % z nabíjené částky. U systému PayPal se žádné takové poplatky neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Vlastimil Chlupatý

Vlastimil Chlupatý

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo