Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výzva pro poradce

Světlana Rysková
Světlana Rysková
11. 12. 2008

Polovina Čechů vstoupí do příštího roku bez větších obav, nehledě na zprávy o finanční krizi a recesi. Domnívají se, že jejich finanční situace bude stejná jako letos.

Výzva pro poradce

Kdyby však přece jen chtěli dělat nějaká preventivní opatření, 24 % z nich by se obrátilo na finančního poradce.

V mnoha ohledech překvapivé výsledky výzkumu na téma „postoje a názory veřejnosti v době nestability finančních trhů“ zveřejnila právě agentura Stenmark. Podle slov analytika společnosti Kamila Kunce je aktuální mapování nálad společnosti velmi důležité, protože chování spotřebitelů může významným způsobem ovlivnit průběh recese.

I když Češi nemají příliš velký strach z propuknutí dlouhodobé a hluboké ekonomické krize, určité obavy je přece jen pronásledují. Nehodlají zatím dělat žádná zásadní preventivní opatření, je proto velmi překvapivé, že 24 % respondentů by se v případě potíží obrátilo na finančního poradce. I když průzkum nezjišťoval, jaké důvody by je k tomu vedly nebo co by případně od poradce očekávali, rozhodně je to signál, který ukazuje na zvyšující se povědomí o finančním poradenství v Česku.

Z výzkumu v zásadě vyplynulo, že 21 % dotázaných se žádné ekonomické krize neobává a vyloženě černě vidí situaci jen 13 %. Ostatní váhají. Nejvíce se lidé bojí zdražování, na druhém místě je zadlužení státu, z čehož lze usoudit, že veřejnost si stále více uvědomuje, že tyto dluhy stejně bude muset nějakou formou zaplatit. Na třetím místě jsou obavy z propouštění.

Neprokázaly se žádné velké obavy z krachu bank, proto se lidé nechystají své peníze vyzvedávat a 61 % z nich se ani příliš nezajímá o to, jak jsou jejich peníze pojištěny. Podle Kunce to znamená, že průměrné úspory domácností se pohybují pod hranicí pojištěných vkladů.

Češi jsou zřejmě bytostní optimisté. Celkem 55 % dotázaných si myslí, že jejich ekonomická situace bude i přes všechny poplašné informace, které k nám proudí ze všech konců světa, v příštím roce zhruba stejná jako letos. Proto se také 59 % respondentů nechystá nijak zásadně omezovat svoji spotřebu. Pokud by se rozhodli přece jen šetřit, tak na prvním místě bude snaha snížit spotřebu energií.

Kunc vysvětluje, že je to zřejmě reakce na nedávno zveřejněné plány na zvýšení cen elektrické energie, plynu, ale i dalších výdajů souvisejících s bydlením. Ty ostatně tvoří přibližně čtvrtinu výdajů domácností.

Dále by si lidé případně odpustili zahraniční dovolenou a méně nakupovali spotřební zboží. Podle Kunce budou prvním prubířským kamenem strachu Čechů z ekonomické krize přicházející Vánoce. Zatím obchodníci hlásí, že tržby nedosahují loňské úrovně, ale to se ještě může do svátku změnit. Účastníci průzkumu dále uvedli, že odloží stavbu, rekonstrukci nebo nákup nemovitosti.

Nikoho asi nepřekvapí, že optimističtější jsou mladí lidé, zejména vysokoškoláci, kteří se, na rozdíl od lidí se základním vzděláním, tolik neobávají nezaměstnanosti ani závažnějšího snížení své životní úrovně, proto také nejsou ochotni omezovat spotřebu. Starší ročníky jsou naopak skeptičtější a největší hrozbou je pro ně ztráta zaměstnání.

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Světlana Rysková

Světlana Rysková

Věnuje se jako ekonomická redaktorka osobním financím, bankovnictví, pojišťovnictví a realitnímu trhu. Přispívá pravidelně do řady časopisů a do pořadů Českého rozhlasu. Kmenově působila v týdeníku Profit... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo