Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční, nebo herní strategie?

Luděk Zdražil
Luděk Zdražil
22. 5. 2008

Ta otázka je na místě. Kdy ještě můžeme hovořit o investiční strategii a kdy už je příhodnější označení herní strategie? Který produkt je ještě investicí a který již sázkou do loterie?

Investiční, nebo herní strategie?
Investicí v pravém a původním slova smyslu je vklad prostředků do projektu (výroby, majetku) za účelem dosažení budoucích výnosů z jejich efektivního, produktivního využívání. I tato nedokonalá definice naznačuje, že se slovem „investice“ ve spojení s finančním trhem není vše úplně v pořádku.

Jak je to s finančními produkty, jejichž nákup považujeme za investici? Řekněme, že nákup akcií konkrétních podniků (tedy v podstatě finance poskytnuté investorem) slouží k rozvoji firem, které nyní jako investor spoluvlastním a mohu na jejich rozvoji profitovat.

Ale kam zařadit finanční produkty, které nakupujeme ve víře, že získáme na očekávaném poklesu hodnoty akcie? Výši „výhry“ a rizika umocňujeme obchodem z úvěru, tedy mimo rozsah vlastního kapitálu, a to ještě za pomoci různých turbo funkcí a pákových nástrojů. Tady se dá hovořit o legitimní herní strategii.

Nedávno jsem viděl produkt renomované společnosti prezentovaný jako  investiční životní pojištění. Pojistná role produktu je ovšem na letáku zcela potlačena, zdůrazněna je garance stoprocentní návratnosti vkladu.

Výnosnost pětileté investice tedy spočívá v sázce na to, že cena ani jedné z akcií patnácti vybraných světových společností nepoklesne ve stanovené referenční dny vymezeného období pod XY % své hodnoty k ceně fixované k pevnému referenčnímu datu.

Jen pochopit tuto konstrukci je fuška. Prohlédnout ji už vyžaduje jistou analytickou znalost a zkušenost. Fundovaně odhadnout vývoj každé z vybraných společností během následujících pěti let je pak přímo zadání pro profesionálního analytika. To už si raději sednu ke stolu s kartami.

Nic proti hře, ale řekněme si na rovinu (spolu s prodávajícími finančními poradci), že v takovém případě se jedná o hru, nikoliv o investici. Domnívám se však, že žádný, byť extrémně „adrenalinově“ postavený produkt sám o sobě není riskantní. Riskantní se stává až v momentě, kdy ho koupíte. Míra rizika je totiž ve většině případů úměrná zkušenostem investora.

Riziko nevytváří a nepředstavuje finanční produkt, ekonomické trendy, komentátoři ani prodejci těchto produktů. O tom, zda bude investorem, nebo hráčem pokeru, rozhoduje každý investor sám.

Autor je čtenářem FINMAG.CZ. Foto: Profimedia.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Luděk Zdražil

Luděk Zdražil

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo