Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Naučte se investovat

Miloš Filip
Miloš Filip
25. 5. 2008

Na bezpečnostním polštáři se vám bude lépe spát. Čas od času úspěšně investovat znamená nic nedělat. Kolik akcií stačí do portfolia? Dvanáct až patnáct. Tyto tři myšlenky prostupují jako základní linka celou knihu Daniela Gladiše Naučte se investovat.

Naučte se investovat
Poměrně útlou knížku o rozsahu 170 stran zasvětil autor popisu své vlastní investiční strategie zaměřené, jak sám věří, na úspěšné, tzn. dlouhodobě výnosné investice do akcií. Daniel Gladiš v současnosti spravuje soukromý hedgeový fond, takže čtenář může věřit, že získává doporučení ze soukromé investiční praxe spíše než akademické poučky, jak tomu mnohdy bývá v jiných knihách.

Čtení na jeden víkend

Kniha se dá snadno přečíst během deštivého víkendu. Autor koncentruje své názory na vývoj kapitálových trhů, rozumné investice do akcií i podílových fondů. Některé z nich zní značně kontroverzně a myslím, že v sobě mají „přeshraniční“ dávku provokace – a tedy potenciál vyvolat živou debatu akademických investorů zamilovaných do teorie efektivních trhů.

Knihou se vine jako červená nit investiční filozofie založená na tzv. hodnotové (value) strategii. I bez četných odkazů a znalosti citované literatury si čtenář může brzy všimnout, že jde o syntézu názorů amerických investičních velikánů a praktiků, především Benjamina Grahama a dnes nejspíš nejúspěšnějšího globálního investora Warrena Buffetta.

Na druhou stranu menší rozsah knížky příliš neposkytuje prostor na rozvedení investičních teorií a diskuse o nich je zkrácená, spíše s komentáři a závěrečnými postoji autora. Zájemcům o lepší porozumění teoretickým podkladům zmiňovaným v knize proto doporučuji otevřít a prolistovat některá rozsáhlejší akademická skripta.

Kdo může nejvíce profitovat?

Knihu ocení především investoři, kteří si sami zodpověděli hamletovské otázky, zda investovat a proč investovat. Tedy ti, kteří již o investování něco vědí a hledají spíše praktické rady než obecnější teoretická doporučení. Samozřejmě se všemi riziky, že popisovaná strategie výběru akcií nemusí být jediná a bezchybná. Ve stručnosti ještě dvě poznámky.

Špatná zpráva pro čtenáře: Pouhým přečtením této knihy se investovat nenaučíte. Vše je potřeba zkusit v praxi, nebo alespoň se simulovaným portfoliem. Dobrou zprávou je, že Daniel Gladiš vysílá čtenáře na správnou cestu k dlouhodobému budování osobního bohatství, na cestu kapitálových výnosů. 

Jak vlastně investovat?

Daniel Gladiš se po vzoru Benjamina Grahama snaží uvést do života úspěšnou akciovou strategii s minimem spekulativních prvků, technický přístup podpořený historickými daty a snadno proveditelný. Akcie jako vhodná investice musí mít dostatečný tzv. bezpečnostní polštář, což je rozdíl mezi vnitřní hodnotou a tržní cenou.

Výběr akcií na trhu doporučuje Gladiš pomocí tzv. screeningových databází (nebojte se názvu, jde o internetové aplikace a řada z nich je zdarma). Výsledkem využití webových vyhledávačů na souboru více než desetitisíce obchodovaných akciových společností by mělo být úzké portfolio 12 až 15 společností, na které máte jako investor skutečně silný názor.

Celý výběr probíhá na základě šesti hodnotových kritérií – jejich číselné úrovně v knize autor osobně doporučuje a obhajuje. Klíčová je volba dobrých investičních příležitostí: snažit se eliminovat malé společnosti (např. výběr tržní kapitalizace nad 500 mil. USD), firmy s nestabilní ziskovostí, vysokým dluhem nebo nízkou likviditou.

Vyloučit společnosti, které nevyplácí dividendy či se obchodují za vysoké násobky vlastního kapitálu nebo čistého zisku (např. P/E musí být nižší než 15). Společnosti, které prošly tímto sítem, je nutné dále filtrovat – zkoumat např. jejich činnost, postavení a vyhlídky na trhu, kvalitu managementu a účetních výkazů. Není to moc práce? Podle Gladiše stačí, pokud budete držet jednu akcii 5 let,  při portfoliu 15 akcií najít 3 dobré akcie ročně.

Kdy prodávat?

Autor doporučuje odhodlat se k prodeji při změně tří okolností: Za prvé při zhoršování fundamentu společnosti: růst dluhu, pokles likvidity, snížení dividend (vynechání), ztráta tržního podílu, management, neetické chování, zhoršení budoucího výhledu. Za druhé při neopodstatněném růstu ceny akcie. Za třetí, pokud najdete na trhu lepší investici.

Funguje tohle všechno? Upřímně – nevím. Jakkoli se zdají být hodnoty zvolených kritérií „rozumné“, teprve praxe a investiční výsledky vám napoví, zda jste se vydali správným směrem. Daniel Gladiš by udělal dobře, kdyby v některém dalším vydání podpořil úspěšný výběr akcií na základě popsaných kritérií  zveřejněním konkrétních výsledků dosažených ve fondu, který spravuje.

Jednou z bořitelských myšlenek knihy - alespoň pro moderní teorii investování - je, že diverzifikace v tržním indexu vede k rozmělnění, zprůměrování výnosů. Odlišný je i pohled na riziko: Zatímco standardní teorie portfolia se raduje ze zařazení stovek a tisíců akcií, které mají přispívat ke snížení celkového rizika, podle Gladiše vystavení tržnímu riziku paradoxně zvyšuje riziko horších výsledků, pokud se dolů vydá celý trh.

Autor recenze je ředitel distribuce a marketingu ING Investment Management.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Miloš Filip

Miloš Filip

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo