Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Žhavé komodity

Miloš Filip
Miloš Filip
18. 7. 2008

Píše se rok 2008, ceny komodit v posledních pěti letech jako by zešílely. Ropa není daleko od hranice 150 USD, vzhůru letí ceny zemního plynu, oceli, cukru, kukuřice nebo sójových bobů.

Žhavé komodity
Jim Rogers, spoluzakladatel fondu Quantum (společně s Georgem Sorosem) a autor dvou cestopisných knih o Číně a šesti kontinentech, které osobně procestoval na motocyklu, napsal o investování do komodit obsáhlou knihu. Doporučuji čtenářům: poslouchejte, ale i neposlouchejte Jima Rogerse.

Věřte i nevěřte

Komodity jsou podle Rogerse často a hlavně nelogicky opomíjeným investičním segmentem. Akcie s komoditami se pravidelně střídají ve vedení v 18letých cyklech. Měli bychom do komodit investovat na základě těchto zjištění? Domnívám se společně s autorem, že nějakým způsobem ano.

Právě střídání výnosů na akciových a komoditních trzích nás rychle přivede k myšlence diverzifikace dlouhodobého portfolia. Ceny komodit jsou přitom často a logicky kladně svázány s inflací. To je další argument, aby sloužily jako ochrana proti znehodnocování našich úspor. Ne všechny komodity rostou ve stejný čas a ještě méně jich směřuje ihned po nákupu vzhůru. Např. u cen ropy a kávy dnes vidíme naprosto odlišné příběhy.

Jak tedy do komodit investuje Jim Rogers? Právě na tomto místě doporučuji jeho slovům nevěřit. Sám o sobě tvrdí, že je mizerný obchodník, „... horší než řada jeho čtenářů...“, a mj. proto neinvestuje na komoditním trhu krátkodobě, ale dlouhodobě. Po této maličko úsměvné manipulaci, která může rozšířit počet čtenářů knihy, bych zpozorněl: pokud je Rogers s majetkem ve stovkách milionů dolarů mizerným komoditním obchodníkem, pak drtivá většina z nás jsou výrazně mizernější investoři.
 
Komoditní investování bude navíc vždy o to rizikovější, čím rychleji usilujete o vysoké výnosy. Např. pákové obchodování s vypůjčenými prostředky v USA umožňuje investovat do komodit až s pětkrát nižšími vlastními zdroji než při investování do akcií na úvěr (margin). Přesně pětkrát pak může být, při srovnatelném pohybu cen akcií i komodit, vaše ztráta vyšší.

Jak využít boom
Jak tedy využít případný další růst cen ropy, uhlí, oceli, elektřiny nebo kukuřice? Jeden z komentátorů CNN nedávno ve zprávách informoval, že růst ceny ropy vzkřísil skomírající poptávku po velbloudech jako dopravním prostředku v Asii. Přesně tento princip ekonomických vztahů doporučuje Rogers využít k tomu, jak na komoditách vydělat.

Jako investor máte čtyři možnosti: za prvé, pořiďte si akcie společností, které produkují suroviny nebo nabízejí související služby. Nakupte akcie výrobců energií, těžebních společností, společností vlastnících distribuční sítě (utilities) nebo příslušné sektorové podílové fondy. Za druhé: investujte do země, která těží komodity, a podílejte se na růstu domácích aktiv a výši útrat obyvatel, kterým roste životní úroveň. Za třetí: investujte do nemovitostí v oblastech a zemích bohatých na komodity – je pravděpodobné, že vyšší kupní síla vytlačí ceny nemovitostí v atraktivních lokalitách dlouhodobě vzhůru. Za čtvrté: kupte komodity fyzicky (nepraktické) nebo investujte do cenných papírů, jako jsou komoditní futures, ETF fondy, investiční certifikáty a případně komoditní podílové fondy (není jich zatím ve světě mnoho).

Časování komoditního trhu pro Jima Rogerse nepřipadá v úvahu. Co nám zbývá? Usilovná, ale i zábavná práce v podobě analýzy poptávky a nabídky po jednotlivých komoditách. Velmi dobře přitom Jim Rogers, mj. pravidelný komentátor CNBC, ukazuje svůj vynikající přehled vývoje poptávky a nabídky po komoditách ve vyspělém světě a aktuálně v Číně, Indii, Rusku nebo Latinské Americe: zaměřuje se přitom na ropu, zlato, olovo, cukr a kávu. Poptávka po komoditách může růst i klesat, zatímco nabídková strana často pokulhává s omezenými zdroji k produkci, těžbě nebo výrobě.

Švagr ztratil košili
Jim Rogers otevírá tuto knihu tradičním úsměvným příběhem pověstného švagra, který ztratil všechny svoje úspory investicemi do sójových bobů... Ale má pro něj radu: znalost komodit z nás může udělat obecně lepší investory i v akciích a podílových fondech. Můžete porozumět tomu, proč ceny mědi, olova a kovů rostou. Pak už zbývá jen malý krůček k pochopení, proč se ekonomikám bohatým na kovy, jako jsou Kanada, Austrá-lie nebo Chile, tak daří, proč akcie těžebních společností mohou růst a proč porostou v těchto zemích ceny nemovitostí a obchodní řetězce.

Od konce srpna 1998 autor věří, že jsme uprostřed dalšího růstového období komoditního trhu. Konec podle něj přijde, až budeme všichni jezdit v maličkých automobilech, domy budou vytápěny v průměru o pět stupňů méně a větrných farem kolem měst bude, kam až oko dohlédne. Pak nastane čas dát od komodit rychle ruce pryč.

Jim Rogers, Žhavé komodity, nakladatelství Grada 2008, 240 stran.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Miloš Filip

Miloš Filip

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo