Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kam pro cizí měny

Patrik NacherDavid Fábry
Patrik Nacher, David Fábry
31. 5. 2008

Banka či nebankovní směnárna? Jaký kurz je relevantní pro moji transakci – prodej či nákup? Je následně připočten poplatek za transakci? Jako procento z částky a nebo jako paušální částka a od jaké výše? Či je snad transakce bez poplatku? A jak se to dozvím?

Kam pro cizí měny
Už na začátku bychom rádi budoucí klienty směnáren upozornili, že směnárenství  je obchodování se vším všudy, včetně tvorby cen. Proto i  poplatky v tomto odvětví mohou být  nemalé. A samozřejmě se vše odvíjí od obchodní politiky  jednotlivých bank či nebankovních směnáren a tím je i definován následný vztah ke klientovi.

Nákup cizí měny
Zkusme si tedy odpovědět na naše otázky ohledně nákupu cizích měn. Jak bylo již předesláno, je možné si nakoupit cizí měnu u bank a nebo u nebankovních směnáren. Jdu-li nakupovat cizí měnu, platí pro tento typ transakce kurz PRODEJ, neboli za kolik provozovna prodává. Informace o kurzech a poplatcích musí být dle zákona uvedeny na viditelném místě  volně přístupném zákazníkovi, informace musí být čitelná.

V tomto se přístup jednotlivých subjektů velmi liší – známé jsou praktiky informování o poplatcích velmi malým písmem nebo uvedení poplatků v málo srozumitelných slovních spojeních jako například 9 hal. z každé koruny či poplatky schované za podmínky jako „do“ či „nad určitou částku“. Zavedením poplatku z transakce i ten na první pohled nejvýhodnější kurz ztrácí svoje kouzlo. Je nutné zahrnout poplatek do výpočtu celkové hodnoty zaplacené za nakupovanou měnu.

Pozor na to! Musíme být opravdu opatrní a pozorně číst, neboť ve chvíli směny neexistuje nikde poblíž poradce, který by nám poradil. A po provedení směny se sice můžeme dožadovat vrácení svých peněz, avšak pravděpodobně neuspějeme s odkazem na informace, které jsme si mohli přečíst před tím.

Přehlednější a výhodnější je nakupování u obchodníků bez poplatků – zde je jasné, že se jedná jen o násobek kurzu a počtu jednotek měny, a nikde se nevynoří dodatečný náklad ve formě poplatku.

Jaké jsou možnosti
Začněme v nebankovním sektoru čili u směnáren. Setkáme se s takovými, které poplatky neúčtují i s těmi, které je účtují. Záleží na obchodní politice majitelů směnáren. Jako i v jiných odvětvích najdeme obchody, které prodávají zboží značkové i neznačkové, existují i značkové a neznačkové směnárny. Ze značkových směnáren jmenujme např. Chequepoint, kde si neúčtují žádné poplatky a to bez ohledu na výši směňované částky. Dále poskytují služby na dobré úrovni a neúčtují žádné poplatky také směnárny Aktiv Change,  Exchange (zde je nevýhodou, že od určité výše si musíte směnné prostředky rezervovat dopředu).

A co banky?
V neposlední řadě můžete zvolit banku. Ty mají sice relativně výhodné kurzy avšak také i příslušné poplatky! Takže se to v součtu nevyplatí a směna tedy nebude tak výhodná jako u výše zmíněných značkových směnáren.

Připraveno ve spolupráci se serverem www.bankovnipoplatky.com.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Patrik Nacher

Patrik Nacher

David Fábry

David Fábry

Další články autora

Zobrazit vše

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo