Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O čem se nepíše

Luděk Zdražil
Luděk Zdražil
6. 2. 2008

Občané, novináři i politici v České republice mohou v dnešních Spojených státech nalézt témata k zajímavé společenské a politicko-ekonomické diskusi.

O čem se nepíše
Hypoteční krize a následné problémy na finančních trzích jsou předmětem nesčetných prohlášení, názorů, analýz a prognóz. Jejich většina, dostupná v našich médiích laickým čtenářům či posluchačům (za kterého se považuje i autor tohoto příspěvku), má velmi podobný charakter a obsah.

Spekuluje se o příčinách a o tom, zda krize již dosáhla či nedosáhla svého dna, aplikují se klasické investiční poučky, naroubované na aktuální situaci, zpracovávají se historické statistiky a příklady do účelové podoby podporující použitou argumentaci. Interpretace existujících faktů se přitom různí - viz kupříkladu nedávná zajímavá polemika Pavla Kohouta a Jana Dvořáka.
 
Je zde však několik zajímavých aspektů a otázek, které nejsou příliš publikovány či dostatečně diskutovány a které si možná zaslouží trochu pozornosti a mohou přinést jistá poznání i českým občanům:
 
  1. Oblíbeným tématem společenských večírků v USA byla v nedávné době podivení typu: "Ty sis ještě nenakoupil barák(y) na hypotéku? Proč tak proděláváš, vždyť ceny nemovitostí stále rostou, tak se není v nabízených investičních vzorcích čeho bát?". Zdrženlivost tohoto typu byla společensky považována za projev ekonomické "negramotnosti".
  2. Oblíbeným tématem dnešních večírků jsou podivení typu: "Ty ještě splácíš hypotéku, když už to není výhodné? Proč to děláš, majitelem tvého dluhu už stejně není místní banka, ale bůhvíkdo ve světě, tak o nic nejde." Nesplácení hypotečního dluhu v častých případech, kdy se splácely např. jen úroky či cena nemovitosti klesla pod výši zbývající jistiny, se stalo společensky akceptovatelnou normou.
  3. Do struktury "hypotéčních dluhů" se dostal neodhadnutelný objem dluhů spotřebních, kdy i cenově nafouknutá hodnota nemovitosti sloužila k neopatrnému, nadměrnému a všeobecně podporovanému (prodejci hypoték, bankami, společenským klimatem) utrácení. Kouzelná metoda refinancování, nesplácení jistiny a přehřátý růst ceny nemovitosti sloužily k bezprostřednímu nákupu drahých aut a jiné spotřeby, bez ohledu na možné důsledky tohoto chování. Bohužel, dostavil se číšník s účtem.
  4. Když se to ekonomické "perpetum mobile" zadrhlo, začíná se ukazovat, že americký občan, léty vychovaný schématem bezstarostného žití na dluh (a propagovanou "novou ekonomikou" v matematických modelech sociálních inženýrů), není připraven, ochoten a schopen tuto svou dočasně fungující ekonomickou filozofii pochopit a změnit.
  5. Banky, které musely vědět, co se ve skutečnosti děje, neměly žádný problém tyto trendy podporovat a svůj potenciální problém přesouvaly "o dům dál". A to způsobem, který se zdá, že dnes již začal být předmětem kriminálních šetření a počínajících právních tahanic na téma, komu vlastně ty zastavené nemovitosti reálně patří.
  6. Počínající vládní diskuse v USA o jistých legislativních regulátorech hypotečního a finančního trhu připomíná stavění přehrad v místech, kudy vedla řeka při povodních. Kde však byl FED v době, kdy jeho úkolem bylo rozpoznat hrozící nebezpečí a efektivně a včas zasáhnout? Grilovat dnešního šéfa FEDu se mi zdá poněkud laciné, ač grilovat tuto pozici v rámci systému je asi na místě.
  7. Úsměvné jsou situace, kdy leckteří povinně optimističtí (protože tak či onak zainteresovaní) finanční komentátoři a analytici jsou konfrontování se svými 14 dní starými střednědobými prognózami, které přes víkend ztratily platnost. Tady máme pro naše tuzemské počínající drobné investory dobrý a bezplatný seminář o validitě, motivech a důsledcích slepé víry v otevřenou či skrytou reklamu na produkty a služby finančních a k nim se vážících poradenských institucí.
  8. Je zde více či méně tušená, byť nepříliš zmiňovaná pravděpodobnost, že část dnes takto utracených peněz ve spotřebě (a k problému se vážící devalvace dolaru či očekávatelná inflace) budou zřejmě čerpat neadekvátní zdroje z hodnoty penzijních fondů budoucích překvapených amerických (někdy i neamerických) důchodců.
 
Ať tak či onak a jakkoli se aktuální situace v naší české kotlině od situace v americké prérii přeci jen zatím výrazně liší, mohou občané, novináři, ale i politická reprezentace našeho státu nalézt v dnešních USA témata k  zajímavé společenské a politicko-ekonomické diskusi.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luděk Zdražil

Luděk Zdražil

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo