Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co udělá „velký třesk“ s vaší pojistkou

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
8. 8. 2007

Společnou měnou euro, která byla v bezhotovostní podobě zavedena již v roce 1999, se ve většině zemí EU platí od začátku roku 2002. Všechny nové členské státy EU se v květnu 2004 zavázaly v přístupových smlouvách k přijetí jednotné evropské měny.

Co udělá „velký třesk“ s vaší pojistkou
Přesný termín přijetí eura Českou republikou není doposud znám. Závisí totiž i na splnění některých ekonomických kritérií, jako je například výše veřejného dluhu. Jako termín českého členství se nejdříve uváděl rok 2008, dále pak 2010. Ani ten však nebude dodržen. Podle ekonomů k přijetí eura nedojde dříve než v roce 2012. Někteří se obávají, že to bude až o několik dalších let později.

ZMĚNY PŘIJDOU NARÁZ
Ačkoliv nevíme, kdy k přijetí eura dojde, lidé již dnes mají pochopitelně na euro řadu otázek. Jednou z nich například je, jak různé možnosti přechodu na euro ovlivní jejich úspory. Různé možnosti přechodu na euro však již neexistují, neboť o způsobu přechodu bylo rozhodnuto. Půjde o tzv. velký třesk, kdy bude euro zavedeno k jednomu datu hotovostně i bezhotovostně. Pravdou však je, že kromě termínu přijetí eura je zde ještě jedna neznámá. 

Tou je výše koeficientu, kterým se přepočtou koruny na euro zhruba půl roku před „velkým třeskem". Co se stane?

Nic převratného. Všechny finanční produkty, tj. včetně penzijního připojištění a životního pojištění, zůstanou v platnosti. Pouze úspory v bankách a penzijních fondech, rezervy pojišťoven a další úspory či jiné hodnoty vedené v korunách se přepočtou vyhlášeným kurzem na eura.  Platby prováděné dříve v korunách budou nově realizovány v eurech. Při přepočtu může dojít k mírnému zaokrouhlení určitých částek. Ze strany finančních institucích bude pravděpodobně docházet k návrhům na navýšení smluv s nízkými platbami.

SILNÁ KORUNA A NÍZKÁ INFLACE
Největším rizikem je inflace a měnové riziko. Bude-li do doby přijetí eura (řekněme do roku 2012) koruna posilovat při nízké inflaci, bude to dobré pro věřitele a majitele dluhopisů. Pokud bude naopak při relativně vysoké inflaci koruna stagnovat nebo dokonce klesat vůči euru, bude to dobré pro dlužníky, respektive emitenty dluhopisů.

Všeobecně se předpokládá další posilování české koruny vůči euro a neočekává se žádný cenový šok. Přijetí eura by tak nemělo mít z tohoto pohledu negativní dopad na nominální a reálnou hodnotu smluv. Nicméně zajímavé věci se mohou dít i po přijetí eura.

Měnové riziko sice odpadne, ale inflace nikoli. Oficiální inflace měřená indexem HICP (harmonizovaný index spotřebitelských cen) bude patrně nízká, ale to nemusí platit pro ceny některých služeb a hlavně nemovitostí. Některé země, například Irsko nebo Španělsko, zaznamenaly po přijetí eura šokový růst cen v některých sektorech.

Prozatím většina ekonomických veličin naznačuje, že vývoj koruny do přijetí eura se bude spíše ubírat cestou posilování při nízké inflaci. Vývoj kurzu ovšem nelze předpovídat se stoprocentní přesností, odvíjí se od řady ekonomických i neekonomických parametrů. Proto určitě neuškodí držet se pravidla diverzifikace úspor, investovat v různých měnách, do různých tříd aktiv a podobně.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo