Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dočkáme se někdy eura?

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
4. 9. 2007

Materiál nazvaný „Strategie přistoupení České republiky k eurozóně“ vznikl v roce 2003 a definoval, jak by měla ČR postupovat při zavádění eura a kdy vyměnit českou korunu za evropskou měnu. Podstatou Strategie vždy bylo zkusit načasovat přijetí eura nikoliv na dobu, kdy začneme plnit maastrichtská kritéria, ale na dobu, kdy budou výhody pro Českou republiku největší.

Dočkáme se někdy eura?
Ta teoretická úvaha je samozřejmě správná – ale jde jen a pouze o teorii. Nikdo totiž nikdy nedefinoval, jak onen přínos vlastně změřit. V praxi má smysl pouze sledovat určité ekonomické parametry a vyhodnocovat je jako celek, popisující stav české ekonomiky ve srovnání s našimi sousedy a s eurozónou.

Upravená vládní strategie přitom říká, že některé z parametrů již splňují očekávání, jiné zatím nikoliv. Oblíbenými parametry, které slouží pro oddalování přijetí eura, jsou stav veřejných financí a nízká pružnost trhu práce. V oficiální zprávě ministerstva financí se dokonce říká, že "brání realizaci výhod spojených s přijetím eura".

Ano, špatný stav veřejných financí je při přijímání eura problémem, který se musí nejprve vyřešit (a ozdravěním veřejných financí není schodek mírně pod tři procenta, jak si někteří politici dodnes myslí). Ale pružnost ekonomiky a trhu práce? V době, kdy roste počet firem, schopných prosadit se na zahraničních trzích, kdy se (i když pomalu) zlepšuje podnikatelské prostředí, kdy v řadě oblastí chybí zaměstnanci a nezaměstnanost neroste?

Všichni víme, že pomocí statistik se dá dokázat cokoliv. A argumenty v eurostrategii jsou skládány tak, aby ospravedlnily to, že do eurozóny nebudeme spěchat. Vzácně se totiž spojil odpor ČNB s ideologií největší vládní strany, která bez jakékoliv analýzy a v rozporu s hlasy českých podnikatelů přijetí eura odmítá a nebo alespoň oddaluje, jak je to jen možné.

Korunu eurofrašce nasadil premiér, který odmítl stanovit cílové datum, kdy chceme euro přijmout. Chybí tak mezník, ke kterému by měly jednotlivé kroky směřovat, ať už jde o postupné ozdravění veřejných financí nebo technickou a legislativní přípravu zavedení eura.

Máme tak sice loni zpracovaný národní plán zavedení eura, který stanoví, kdy by měly jaké kroky proběhnout. Ovšem není-li jasné cílové datum, řada kroků se prostě neudělá. Bylo by proto mnohem férovější říct, že euro před rokem 201X nechceme. Hledání technokratických výmluv a nesladěné výroky členů vlády nám dělají pouze ostudu.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo