Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Schlossberger končí

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
26. 10. 2007

Současnému arbitrovi Otakaru Schlossbergerovi skončí funkční období na konci letošního roku. Je velkým překvapením, že přes usilovné lobbování a častý pobyt mezi poslanci ve volbě propadl.

Schlossberger končí
Kandidáti byli tři. Nikoho asi nepřekvapilo, že neznámý Karel Kadlčák (zaměstnanec České spořitelny, nominovalo ho Sdružení pro bankovní karty) získal ve volbě sněmovny pouhé tři hlasy. O to větší překvapení bylo hlasování o druhém navrženém, Františku Klufovi, který pracuje v Živnostenské bance a nominovala ho Okresní hospodářská komora v Příbrami. Od přítomných 162 poslanců získal 135 hlasů.

Hlasování o třetím kandidátovi – současném arbitrovi – bylo už jen formalitou. Otakar Schlossberger získal pouze 11 hlasů. Co bylo příčinou selhání? Pan arbitr bohužel ani po téměř pěti letech ve funkci nedokázal svůj úřad zviditelnit a pro většinu klientů bank zůstával neznámou osobou.

Nijak se neprofiloval ve veřejných debatách o fungování bankovního sektoru a jeho rozhovory v médiích byly vedeny v duchu "hlavně neurazit". Veřejně se nedokázal postavit na stranu klientů a ztrácel tak respekt, který by silný a schopný finanční arbitr bezpochyby mít měl.

Respekt si bohužel nezískal ani u odborné veřejnosti při vedení konkrétních sporů, kdy rozhodoval na základě velmi osobitého výkladu práva (což dokazuje i několik prohraných soudních sporů, u kterých svůj právní názor nedokázal obhájit).

Viditelný nebyl ani ve Výboru pro finanční trh, jehož je ze zákona členem, a s výjimkou Asociace finančních zprostředkovatelů AFIZ nedokázal příliš komunikovat ani s profesními asociacemi.

Nový arbitr tak bude mít mnoho prostoru ke zlepšování – a vedle výše uvedených témat se bude muset intenzivně věnovat i efektivnějšímu hospodaření s rozpočtem svého úřadu.

P.S.: Sněmovna měla volit také zástupce finančního arbitra, kterému mandát končí v březnu 2008. Stávající zástupce Petr Scholz získal 17 hlasů, druhý kandidát František Tomášek žádný hlas. Ani ve druhém kole (19 hlasů Scholz, Tomášek 5 hlasů) nezískal nikdo nadpoloviční většinu a poslanecká sněmovna tak bude muset hledat vhodné kandidáty znovu.

Svůj názor k článku můžete přidat na www.prouza.cz.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo