Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Na les musíte od lesa. Dávka chytrého čtení (nejen) na víkend

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
2. 5. 2021

Logika covid nám dal šanci promyslet věci a třeba začít znovu mi přijde zvrácená. Dík za ty šance, ale atomová válka by to zvládla líp. A kůrovec zase dává šanci lesu. Přinášíme další dávku chytrého čtení pro ty, kdo hledají krmě pro svůj mozek.

Na les musíte od lesa. Dávka chytrého čtení (nejen) na víkend
Zdroj: Shutterstock.com

Z města i lesa

Článek o mikroklimatu měst na webu Vesmíru připomíná zostra, jak všecko souvisí se vším. Jak se v létě opotíte, ovlivňují nejen stromy a povrch chodníků a vozovek, ale třeba i barevnost fasád. Autoři představují model, který chce pojmout všecko i to druhé všecko, co s ním souvisí. Bonus: vědecká chvilka poezie – jdouce městem, zakloňte někdy hlavu a vzpomeňte sousloví uliční kaňon.

Web Dějin a současnosti nabízí jenom úryvky článků, ale dost výživné, okoštujte. Tohle číslo je věnované středověkému lesu v Česku. Pokud vám neříká třeba slovo mlazení (jo, mlází cinklo v hlavě taky správně), bude se tam schovávat nějaký ten wow moment. Teď, když se rozhoduje o tom, jaké budou naše lesy na příští století, je to podnětné čtení. A story o tom, jak pod blátem leží středověké kmeny ještě se záseky středověkých seker a vyprávějí příběhy... Alou do trafiky.

A pak zas zpátky do lesa. Do současného. V Ekolistu mají dlouhatánský rozhovor s myslivcem a zemědělcem v jedné osobě o tom, proč si necháváme lesy plundrovat mnohonásobně přemnoženou zvěří. A co s tím.

Jeden tipík pro planetu Twitter. Svůj profil tu má archiv Českého rozhlasu. V rachotu tvítů je super si jednou denně dát pár archivních minut z dávného rozhlasového vysílání. Často překvapí, jak po desítkách let nic neumírá, všecko je pořád s námi, i když ti, kterým patřily hlasy, už po světě třeba nechodí.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru týmu magazínu Finmag a webu Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Ve městech jsme začali, ve městech končíme. Michal Kašpárek píše o cykloboomu a o tom, jak stát cyklistiku podporuje i jinak než kecama a jak se raduje z toho, že národ jezdí jak divý. Vlastně ne. Michal Kašpárek píše o cykloboomu. Zbytek škrtněte. Nebo dejte do závorky a připiště před ni minus.

Z našich luhů, tedy webů

Na Finmagu jsme pootevřeli, když je tu Svátek práce, jedno z loňských čísel a vytáhli z něj text Pavla Jégla o pracovní době. Osmihodinovou zavedl Ford, to asi víte, ale možná nevíte, že Keynes nám tou dobou předpovídal, jak budeme chodit do práce jen na 15 hodin týdně. Nakonec to sice bude ještě míň – já už zas v redakci nebyl dvě neděle –, ale pracovat budeme po večerech a telefony nevypneme nikdy. Tak si vyber.

U sester na Heroine jsem se zamiloval do článku o výzkumech, jak využívat psychedelika při léčbě depresí. Až jsem dostal chuť si na chvilku jednu pořídit.

Peníze.cz se šly zeptat na dopady covidu tam, kde je vidí z první ruky, ale není to jejich příběh, takže nemají optiku zapatlanou vlastním neštěstím. Tedy, abych to řekl jednoduše: Jirka Hovorka si povídal s Vendulou Kroupovou z olomouckého Člověka v tísni. Hlavní zpráva: v průšvihu jsou docela často i lidi z „nižší střední třídy“, nejen kvůli ztrátě práce, ale i kvůli tomu, že musí zůstávat s dětmi doma.

Marek Hudema na Finmagu píše, jak Západ dostává ochutnat vlastní kapky. Rozhořčení spotřebitelé nahlas odmítají kupovat gatě od háemka, protože řetězec řekl, že nechce bavlnu ze Sin-ťiangu, když neví, jestli na ní náhodou nuceně nepracovali utlačovaní Ujguři. Podobně nejen nohama, ale i hlasem hlasuje čínský spotřebitel proti adidaskám a najkům. Tak snad to nakonec konzum vyhraje.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagnewsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo