Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fukyama, Fukušima a farebné dediny

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
25. 4. 2021

Michal Kašpárek vybírá deset článků (nejen) na víkend. Tři jsou o dolarových miliardářích, devět má globální perspektivu a všechny jsou dlouhé jak mlčení Hradu k Vrběticím.

Fukyama, Fukušima a farebné dediny
Zdroj: Shutterstock.com

Měsíc po smrti Petra Kellnera už je asi marné čekat na lepší text vypořádávající se s jeho životem, byznysem a pohledem na svět, než byl rozhovor Pavla Šplíchala s reportérem Vojtěchem Boháčem.

Na Boháčově domovském Voxpotu vyšel pěkně vyrešeršovaný článek Kláry Votavové o „monopolistickém filantropistovi“ Billu Gatesovi.

Nová esej Pavla Barši je vždycky svátek. Vybírám třeba:

Jedním z důvodů, proč koronavirová krize možná přece jen získá v budoucnosti status podobný tomu, jaký dnes mají obě světové války či zhroucení sovětského bloku, může však být právě to, že nás konečně přiměje ke stržení zdi, kterou ve své představivosti oddělujeme lidské dějiny od přírodních procesů, že přisoudíme interakci lidí s viry, zvířaty a ekosystémy stejně velkou politickou relevanci, jakou přisuzujeme interakci lidí a jejich skupin – kmenů, tříd, národů či civilizací – mezi sebou.

Světonoš. Zdtoj: Shutterstock.com
Světonoš. Zdtoj: Shutterstock.com

Servírujeme svět!

Chytré čtení na víkend

Nabízíme vychucený talíř duševní stravy. Chtěli byste každý pátek dostávat do e-mailu přehled nejlepšího inspirativního čtení, které z hlubin českého i světového čtení vyšťoural tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

O něco lehčeji píše o globalizaci Radan Haluzík, který se Vesmíru dělí o výsledky svého terénního výzkumu remittance landscapes neboli turbovenkovů. Tedy vilových čtvrtí budovaných i tam, kde dosud stály chaloupky a chýše, za peníze vydělané gasterbeitery, kteří možná vaří i vaše obědy do krabičky.

Z venkova do města: Peter Bednár na Finmagu listuje Manuálem urbanisty začátečníka od Osamu Okamury a nesouhlasně brumlá.

Anglicky

Netuším, jak to ekonom Noah Smith dělá, ale solí teď na svůj substack jeden ohromně pracný text za druhým. Nejdřív přesvědčivěji než naprostá většina jiných argumentuje, že chudé země nad chudobou přece jenom znatelně vítězí. Deset dnů nato rekapituluje ne zrovna zářný příspěvek ekonomů do debat o klimatické krizi a jejím řešení.

Jak zbohatli dnešní nejbohatší? Vzorec úspěchu hledá Paul Graham.

Nenaplněný příslib jaderné energie. Odnesl jsem si z toho vtíravou myšlenku, že kdyby se podařilo tenhle zdroj energie regulovat podobně racionálně jako leteckou dopravu, tzn. netlačit rizika za každou cenu k úplné nule, fungujeme bez uhlí. Její správnost nedovedu posoudit.

Devadesátky, dekáda bez vlastností. Ano, o Fukyamovi a konci dějin jste četli a poslouchali mockrát, ale Gavin Jacobson do toho míchá i Ballarda nebo Musila, což činí jeho příspěvek svěžím. Krom toho je to užitečná připomínka, že pro nás z pochopitelných důvodů symbolizují devadesátky něco docela jiného než pro anglofonní svět.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo