Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Mutace, daně a další pohromy

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
4. 4. 2021

Nebojte, najdeme v tom zmaru i sluníčko. A skončíme v přírodě u ptáčků. A navíc i čtení o nepříjemných věcech může povznést ducha. Kór kdyby pámbu dal, že by z toho čtení bylo i nějaké dělání proti těm nepříjemným věcem. Přinášíme novou dávku chytrého čtení (ne)jen na víkend.

Mutace, daně a další pohromy
Zdroj: Shutterstock.com

Na úvod to nejhorší. Další rozhovor o koronaviru s vědcem z Oxfordu, tedy Janem Kulveitem. Zazní v něm důležitá věc: importovat si zabijáčtější mutace fakt nechceš. A člověka tak nějak znervózňuje, že neví, jestli „se“ proti tomuhle dovozu něco dělá. Protože přípravy na to, že tady najednou bude jednou nebo dvakrát nakažlivější varianta, se nedělají určitě.

A hned vyvažujeme. Po koronaúpadku přece nemusí přijít krize. Neříká to jenom ekonom Aleš Michl, ale mnohem krásněji taky Vojta Dobeš. Připomíná roaring twenties, které přišly po první válce. Takže jestli nějaká krize trochu přijde, kupte si ve výprodeji smoking, brzo se pak bude hodit.

Pravda určitě není vždycky někde mezi, ale při hodnocení osobnosti Petra Kellnera se ta fráze hodí. Nakonec – když si vezmete dva nejpůsobivější z hromady textů, které o PK tenhle týden vyšly, mezi ně se vejde úplně všecko. Na jednom pólu osobní a div ne adorační vzpomínka „kolegy z žebříčku Forbesu“ Iva Lukačoviče, na opačném vášnivá filipika Jakuba Patočky, včetně přivolávání nových revolucí a nových znárodňování. Nakonec Home Credit taky dokázal být v Česku i mezi předními úvěrovými gangstery, i na špici při srovnávání odpovědného úvěrování.

Haviř
Shutterstock

Narubali jsme vám!

Chytré čtení na víkend

Vyvezli jsme vagony hlušiny. A vám můžeme každý pátek poslat to nejryzejší čtení, které pro vás v hlubinách českého i světového internetu vytěžil tým Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Čtení na víkend

Plácky zarostlé křovím, pro které nemáme jméno, není to louka, les, není to zahrada, není to park. Místa, kde dřív něco stálo, kde se přestalo hospodařit, sešla z mysli – a když jdeme kolem, nevidíme je. Rub světa. Říká se tomu vágní terény. Antropolog Radan Haluzík o nich napsal knížku a nejen o ní si s ním na Finmagu povídal Ondřej Sliš. Vyhraďte si čas, není to krátké. Zato krásné.

Pro oči a uši. Rozhovory s muzikanty nevede Petr Kučera v televizním kanále. Pořad On Air je trochu zašitý na YouTube obchodu s hudebními nástroji. Zkuste si tam propárat cestu. Pan Kučera je pan Vzácně-připravený i pan Nevtíravě-empatický a v mixu hostů najdete od těch nejvíc in po ty pro pamětníky. Začít můžete čerstvým dílem s Františkem Štormem, kytaristou a skvělým textařem světově proslulých Master’s Hammer a špičkovým originálním typografem. Pokud nejste na poslouchání, rozhovor s nejkradenějším českým umělcem vyhrábneme i v archivech Finmagu

Pro uši. Sestry z Heroine mají asi měsíc podcast. Tenhle týden v něm byla hostem advokátka Lucie Hrdá. Jestli se vám z jarního vzduchu udělal pocit, že je na světě krásně a lidi se přece musí mít rádi, pusťte si. Na zem vás poslech vrátí rychle: defektní nerovnoprávné partnerské vztahy, sexuální násilí a absurdně nízké tresty za něj. Tohle by z vás mohlo udělat feministy.

Pokud člověk mojí generace (40+) a hlavně generace o fous starší mluví anglicky, dost pravděpodobně mu k tomu pomohla Prokop’s family ze čtyřdílné učebnice Jaroslava Peprníka. Případně hardcoreový dvoudílný paperback Angličtina pro pokročilé. Rozsáhlé připomenutí pestrého života 94letého doyena české anglistiky a amerikanistiky najdete na iRozhlasu. Je to jízda.

A prodloužený víkend, čas na duchovní usebrání… To si na konec „domácí sekce“ dovolím praktický tip. Využijte ten čas radši na daňové přiznávání. Kluci na Peníze.cz připravili průvodce, se kterým se vyhnete nejčastějším chybám. Jen na tu největší – přiznávat všecko – si budete muset najít jiné odborníky.

V cizích jazycích

Historička vědy Deborah Coenová v dlouhém textu píše o nebezpečí toho, že se věda zamkne do slonovinové věže… A zvládne to bez těchhle blboučkých klišé. Čtení o popularizaci vědy, o tom, proč by vědci měli stát o „dialog s veřejností“ a o tom, proč „čistá věda“, tedy věda mimo kontext společnosti a politiky neexistuje. Kořeněno krásnými postřehy z dějepisu. Neodolám: „(…) většina moderní vědy byla původně postavena na náhodných pozorováních obyčejných lidí. Celé dlouhé 19. století závisely vědecké obory od botaniky a epidemiologie po seismologii a meteorologii na veřejnosti, na jejím pozorování rostlin, příznaků nemoci, otřesů, bouří a dalšího. To vedlo k živé komunikaci mezi vědci a laiky i ke snaze dělat vědu co nejobyčejnějším jazykem.“

Pro oči a uši. Doufám, že odpustíte tenhle úkrok mimo, k ptačím nářečím. Navíc tip přichází skoro už pozdě, nejlepší by byl před zimou. Ze všech krmítek a krmelců pod trvalým kamerovým dohledem, a prozkoumal jsem jich dost, mám nejradši krmítko v Makově. Letos se na něm nestřídalo kdovíjak pestré osazenstvo, koňadry, modřinky, babky, vrabčáci, zvonci, sojky. Veverky. A zejména v noci přicházejí srny. S dětmi můžete čučet dlouho. A může vám to připadat divné, ale někdy nechám YouTube běžet při práci a jen chytám zvuky, jak někdo škrábe zobákem o prkno, jak rozhazuje zob, jak zprudka frnkne.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo