Jsou věci, které nikoho nezajímají. Na všechno ostatní je tady Babiš

Pavel Jégl
Pavel Jégl
30. 3. 2021
 29 576

Systém sčítání lidu padl. Buďte však v klidu, tahle vláda nepadne.

Jsou věci, které nikoho nezajímají. Na všechno ostatní je tady Babiš
Zdroj: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Tak nám systém sčítání lidu spadl, paní Müllerová. Ale jak jinak, padaly přece všechny systémy, které stát v posledních letech spouštěl. Včetně registrace k očkování nebo e-shopu na dálniční známky.

Dalo se snad tentokrát očekávat něco jiného? Pouze nenapravitelný optimista, který věří politickým prohlášením a volebním slibům, mohl předpokládat, že tentokrát to bude bez problémů.

IT projekty jsou však jen pověstnou špičkou ledovce. Stát, vláda, ministerstva a mnohé vládní instituce nefungují, jak by měly. Neumí lidem bezproblémově poskytovat služby a nehospodárně nakládají s penězi, které od nich vyberou. Informace o tom můžete čerpat třeba z webu Nejvyššího kontrolního úřadu.

Slibem nezarmoutíš

Samo sebou to není typické jen pro tuto vládu. O nic lépe nefungoval stát a jeho instituce ani před jejím nástupem. Patří se však připomenout, že nynější premiér před volbami v roce 2017 vehementně oznamoval zásadní změnu v chodu země.

Málo Babiše? Neříkejte...

Andrej Babiš
Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

PŘÍŠTÍ VLÁDA BUDE ZASE BABIŠOVA. TOMU NEZABRÁNÍTE

Sledujete s blížícími se volbami preference stran a koalic? Nedává to smysl. Stačí poslouchat Miloše Zemana. Vrchní velitel už řekl, koho na podzim jmenuje premiérem.

 

úvodu k volebnímu programu ANO tehdy Andrej Babiš napsal: „Nenastal čas se zamyslet nad tím, zda všechny instituce státu fungují tak, jak jsme si před lety představovali?“

Nahlíženo optikou z března letošního roku se na to dá odpovědět jednoduše: „Jistě, pane premiére, instituce státu pořád nefungují podle našich představ, ani po letech vaší vlády.“

A k tomu se dá přilepit otázka: Co jste, pane premiére, udělal pro to, aby instituce státu a samotná vláda fungovaly líp?

Stát jako moderní firma

Pravda, tohle není úkol jen pro premiéra, ale pro celou vládu. Sám Babiš ve zmíněném spisku nazvaném Řídit stát jako firmu? A proč ne… píše, že fungující stát s fungujícími institucemi nikdy nemůže dát dohromady a řídit jedna persona.

„Moderní firma nemůže záviset jen na jednom člověku. Firma moderně řízená přece musí být schopna vstřebávat poznatky daleko širšího kolektivu, protože jen tak získává široké poznatkové zázemí,“ napsal budoucí premiér.

Když moderní vláda-firma nemůže stát a padat s jediným člověkem, jak je možné, že Andrej Babiš nakupuje léky proti covidu a hrne se do řízení očkování?

Nasnadě je otázka: Když tedy moderní vláda-firma nemůže stát a padat s jediným člověkem, jak je možné, že Andrej Babiš nakupuje léky proti covidu a hrne se do řízení očkování?

Premiér na to odpověděl odkazem na svou nepostradatelnost: „Takovou logistickou akci nemůže řídit epidemiolog nebo lékař. Člověk v byznysu získá jiné instinkty, jiný tah na branku, jiné myšlenky a zkušenosti. To lidé ve státní správě nemají.“

To, že nemyslel vstřebávání poznatků daleko širšího kolektivu vážně, ukázal Babiš, stoupenec homeopatik konzultující s otcem Sluncem a matkou Zemí, už loni v srpnu. Tehdy zamítl plán epidemiologů na znovuzavedení roušek a na základě „jiných instinktů, jiných myšlenek a jiných zkušeností“ vyhlásil vítězství nad covidem.

Okopávání Plagy

Ve stejném manažerském stylu letos pokračuje premiér nejen na ministerstvu zdravotnictví, ale také na ministerstvu školství. Jeho šéfovi Robertu Plagovi zatím neposílá vytýkací dopisy jako Janu Blatnému. Kotníky mu však okopává.

Otazuníky
Finmag.cz

Úřednická maturita je...

Plagovi musela poklesnout čelist, když se z pravidelného hlášení Čau lidi dozvěděl, že maturity jsou k ničemu, protože Babiše jako šéfa holdingu nikdy nezajímaly.

Široké poznatkové zázemí na ministerstvu mohl Plaga narvat do popelnic, jednoduše proto, že teenageři podle Babišových instinktů mohou mít známky podle průměru za studium střední školy.

A premiér si umanutě trvá na svém. „Proč lpíme na výkonu? (...) Tady jde o víc než znalosti a dovednosti dětí, tady jde o duševní zdraví celé jedné generace,“ píše Babiš ve svém novém v hlášení z Květné neděle. Dalo by se nazvat Čau maturanti, už víte, koho volit?

Volby jsou cíl, ostatní na svatého Dyndy

Česko patří mezi země, které epidemii covidu zvládají nejhůř. Málokde vymyslely vlády tolik regulací a zákazů, přesto máme nejvyšší počet obětí nákazy na počet obyvatel a také předlouho zavřené školy.

Kromě toho státní dluh zrychluje. Vláda přitom na stabilizaci rozvrácených financí rezignovala. A je zjevné, že důchodová reforma, byť ji kabinet ve svém programovém prohlášení označil za prioritu, bude odložena na svatého Dyndy.

Poměřováno počínáním premiéra a jeho vlády je sčítací blamáž jen plochou historkou okresního formátu. Šéf statistického úřadu se kaje a omlouvá. Na vládě se bude zodpovídat. Ten, kdo by se měl kát, omlouvat a zodpovídat však exceluje na sociálních sítích s populistickými sděleními typu „já jsem ho sehnal“, „já jsem to domluvil“.

Bývalý ministr financí Ivan Pilný v rozhovoru pro ČTK krátce po svém odchodu z ANO podotkl: „Teď máme, bohužel, politiky, jejichž jediným cílem je vyhrát volby, a nad nimi ční hradní otec, který si chce zbytek svého mandátu prostě užít.“

Stručné a výstižné. Tahle vláda už dávno všechny dlouhodobé cíle pustila k vodě.

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej Babiškomentářvláda

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo