Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo zbude v zemi chaosu

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
7. 3. 2021

Výběru čtení z minulého týdne dominuje covid a jiné choroby. Jestli vám to leze krkem, skočte si rovnou do druhé půlky, kde to ředíme pozitivními zprávami z byznysu.

Kdo zbude v zemi chaosu
Zdroj: Shutterstock.com

Virální

V novém Vesmíru rozhovor s viroložkou Ruth Tachezy. Kromě covidu o očkování proti papilomavirům, které způsobují rakovinu děložního čípku. Mimo jiné. Léčení toho jiného prý vyjde na tolik peněz, že by se vyplatilo, aby očkování zdravotní pojišťovny hradily i chlapcům.

Daniel Münich pro Seznam Zprávy sepsal, proč jsme mistři světa v covidu. A bohužel i proč budeme mistři světa v postcovidové mizérii: „(...) přemýšlí dnes vláda o strategii přechodu země k ‚normálu‘ poté, co se nám podaří dosáhnout dostatečné proočkovanosti?“ O přípravě na horší mutace viru nemluvě (dávejte pozor na zprávy z Brazílie).

Pro uši. S obyčejnými lidmi, kterým pandemie převrátila život naruby – nebo ještě víc naruby než ostatním – mluví v šestidílném rozhlasovém dokumentu Apolena Rychlíková.

To Tanzanie se viru zbavila díky modlitbám a pevné víře. Tedy... teď musel prezident Buldozer přiznat, že se virus vrátil. „Je možné, že jsme urazili Boha a jsme nyní nově zkoušeni. Proto vyzývám, abychom se drželi Boha,“ cituje ho Tomáš Nídr na Seznam Zprávách. Ty vogo, to tady fachat nebude.

Na FinmaguPavel Jégl v pravidelném komentáři nabádá ty, co můžou zalézt do bačkor, a ještě to neudělali, ať to v zájmu boje proti natahování bačkor udělají. A vyzdvihuje podniky, který nečekaly, co jim vláda chaotiků přikáže nebo nakáže, a samy vymýšlely, jak ochránit svoje lidi a podnikání zároveň.

Navázal na něj nový finmaží autor Janis Aliapulios, který přemýšlí, kolik schopných mladých lidí asi zůstane v zemi, kde si volíme a držíme chaotiky, až se otevřou hranice a bude kam jít.

Pro uši i oči. A pryč od covidu. S Českým rozhlasem a jeho archivem se můžete ušima ohlídnout za epidemií hongkongské chřipky. Světem se prolila ve dvou vlnách v letech 1968 až 1970, přes milion mrtvých. Připravení jsme byli... skoro jako dneska.

Radar
Shutterstock

Máme na radaru

Chytré čtení (nejen) na víkend

Monitorujeme web. Třídíme zrno od plev. Blbosti zahazujeme. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru redakce Finmag.cz.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Chci chytré čtení

Komunismus je taky nemoc. Na Heroine.cz dneska vychází delší čtení o samoživitelkách za sociku. Neviditelná chudoba ve světě, kde jsou si všichni rovní a každému podle jeho potřeb... Text vychází ze vzpomínek pamětnic z projektu Paměť národa. Jestli jste ještě nikdy nezkusili propadnout do víru příběhů na tomhle webu, doporučuju.

Byznys

Finančníky rajcuje Rohlik. „Rohlík je nejvíc vzrušujícím hráčem v evropském potravinovém online retailu,“ říká šéf fondu Partech, který s dalšími investory nalil Tomáši Čuprovi pět miliard na rozvoj a na dobytí Německa.

Investor Jaroslav Šura se na Peníze.cz vyznává z lásky k Pilulce. Se zápalem fanouška přesvědčuje, že za rok bude akcie stát dvojnásobek. Pokud nesouhlasíte a máte rádi kachny, Jaroslav se s vámi o jednu určitě vsadí.

A protože začal březen – měsíc růžového formuláře, redakce Peníze.cz testovala nový portál MOJE (čti prý: MOderní a JEdnoduché) daně. Daně to jsou. Moderní a jednoduché sotva.

Matěj Schneider na Finmagu psal o americkém farmabyznysu, který krásně vydělal na opioidech, a když se ze závislosti na nich stal průšvih, začal vydělávat i na odvykání. Dokonalý byznys. Teď si kupuje za stamiliardy beztrestnost. A jak to vypadá, většinu těch peněz si nakonec ještě odečte z daní. Dokonalý byznys.

Anglicky

Bylo by škoda pro covid zapomenout na zavedené zabijáky. Malárie ročně zabíjí dva až tři miliony lidí. Účinné očkování se nedaří vyvinout. Teď to ale vypadá, že je naděje – na principu mRNA vakcíny, jako je ta proticovidová od Pfizera. Jestli se tohle podaří dotáhnout a úspěšně odzkoušet na lidech, píšou Academic Times, půjde o totální gamechanger.

Jestli vás zajímá energetika, mrkněte na zprávu Health and Environment Aliance. Turecko, které má nejvíc elektřiny z uhelných elektráren, prý na léčbu onemocnění způsobených zplodinami dá čtvrtinu všech zdravotnických výdajů. Tažení proti fosilu nekončí. Můžete ho nakonec mít i za nerozum nebo lobbing, ale jeho sílu by bylo neradno podcenit.

Kolik je bitcoin? Vezmi to, co o něm říká továrník (a twitterový šprýmař, jak u nás psal minulý týden Dominik Stroukal) Elon Musk, přidej, co říká šéfka Fondu ARK investments Cathie Woodová – a v podstatě to máš. John Detrixhe vysázel na graf s cenou bitcoinu jejich výroky o něm – a asi i uvěříte, co se stalo.

Dopisy Warrena Buffetta akcionářům ve výroční zprávě Berkshire Hathaway bývá radost číst. Pro nás, co nemáme podíl, samozřejmě hlavně kvůli stylu, jakým se devadesátiletý bambilionář třeba omlouvá za to, že v roce 2016 špatně odhadl cenu jedné společnosti, což skončilo loni „tím ohyzdným jedenáctimiliardovým odpisem“.

Dejte nám vědět na redakce@finmag.cz, jestli vám v newsletteru něco chybí. A budeme rádi i za vaše tipy na příště.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo