Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Boyd vás provázej

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
1. 3. 2021

Tato jednoduchá myšlenka podivínského pilota vám pomůže i dole na zemi. Dávka chytrého čtení nejen na víkend.

Boyd vás provázej
Zdroj: Shutterstock.com

Výběru toho nejchytřejšího a nejobjevnějšího čtení z českého i zahraničního internetu se opět dočkáte příští pátek, už od mých kolegů, se kterými jsem Finmag roky dělal a kteří mě po tu dobu zásobovali super tipy, takže se můžete těšit – já se těším s vámi. Z finmagových newsletterů nemizím, o svoje doporučení se tu podělím jednou za měsíc. Tento přece jen předělový newsletter bych rád věnoval lehce nadčasovějšímu sdělení.

Kdybych měl ze svojí dekády s Finmagem vypíchnout jednu objevenou myšlenku, kterou zná málo lidí a která jim přitom může být ohromně užitečná, bude to OODA loop nebo též Boydova smyčka. Takticko-strategický rámec vojenského pilota a později konzultanta Pentagonu Johna Boyda rozděluje prakticky libovolnou činnost do čtyř fází: 1. pozoruj (observe), 2. zorientuj se (orient), 3. rozhodni se (decide), 4. jednej (act).

Pojmenování „smyčka“ naznačuje, že jde o to tohle kolečko opakovat bez narušení stále dokola, proces ale nemusí být nutně lineární – například aspoň po očku pozorovat terén je nutné neustále.

Skvěle, leč anglicky o smyčce píšou Brett a Kate McKayovi a nějaké další detaily doplňuje Alastair Luft.

Pár důvodů, proč mi Boydova smyčka přijde tak užitečná:

  • Dá se jí vysvětlit například to, proč se Andreji Babišovi nebo Miloši Zemanovi daří bombit oponenty – část publicistů a aktivistů tu několik let v podstatě jenom reaguje, nedostane se smyčkou k vlastnímu, nevyprovokovanému jednání. Na opačném pólu se to samé povedlo Gretě Thunbergové nebo hnutí Black Lives Matter.

  • Můžete ji přenést i do osobního života: když se se svou partnerkou nebo partnerem bavíte o budoucnosti, slibujete si od toho rozhovoru pozorování a zorientování, nebo rozhodnutí? Kdo si to vyjasní dopředu, případně se s rozdílnými potřebami a fázemi vypořádá jinak, předejde mrzení. I na rýpavou otázku „Proč tady sedíš a nic neděláš?“ dává často smysluplnou odpověď právě OODA loop.

  • Pokud nesnášíte telefonování, možná ho nesnášíte proto, že vám volající narušuje aktuální smyčku, a zatímco sám už často bývá o věci rozhodnut a chce přistoupit k akci, vy se nejdříve musíte rychle zorientovat, navíc v tempu, které si neurčujete.

  • Rytmus a tempo můžou být důležitější než rychlost. Prakticky: osobní či pracovní krizi někdy nevyřeší další rozhodnutí a další činy, ale naopak reset a návrat na začátek.

  • Čím víc různých pomůcek pro zorientování se máte, tím líp! Pokud si všechno kolem sebe dovedete vysvětlit jedinou teorií, ať už je to spiknutí rozmazlených neomarxistů, nebo hamižnost kapitalistů, jste ztraceni, bez ohledu na to, jestli ta teorie nemůže být tu a tam vhodná. Chcete si vybavit co nejužitečnější baťůžek pro orientaci ve světě i v mezilidských vztazích? Čtěte beletrii z různých dob a různých částí světa (artové filmy a quality TV taky fajn, ale jen beletrie vám dává příležitost myslet hlavou někoho jiného). Sledujte nové objevy přírodních i společenských věd. Najděte si terapeuta, i když máte pocit, že to nepotřebujete. Zkuste si vštípit nějaké základy statistiky a naučit se rozeznat, jak se jejím prostřednictvím manipuluje. Bavte se s osmdesátníky a s předškoláky. Pořád se ptejte, klidně i hloupě.

Že je Finmag výbornou rukovětí těch, kteří se snaží zorientovat, o tom vás tenhle týden přesvědčí třeba Jakub Jetmar a longread o incelech.

Moje další dobrodružství můžete sledovat na mém twitteru.

Pevné zdraví, brzké očkování a brzy na slyšenou. Boyd vás provázej!

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo