Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Příští vláda bude zase Babišova. Tomu nezabráníte

Pavel Jégl
Pavel Jégl
23. 2. 2021
 217 129

Sledujete s blížícími se volbami preference stran a koalic? Nedává to smysl. Stačí poslouchat Miloše Zemana. Vrchní velitel už řekl, koho na podzim jmenuje premiérem.

Příští vláda bude zase Babišova. Tomu nezabráníte
Zdroj: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Andrej Babiš ztrácí. Ve volebním modelu agentury Kantar CZ jeho ANO po pěti letech spadlo z piedestalu. Dostala se před něj koalice Pirátů a Starostů. Tato změna se dala očekávat. Náskok Babišova hnutí se už několik měsíců snižoval.

Jenže volby do sněmovny jsou ještě ukrutně daleko, zbývá do nich víc než sedm měsíců. A výzkumy veřejného mínění, byť se dají pokládat za přesnější metodu předpovědi výsledků než postup vycházející z křišťálové koule, se mohou významně mýlit.

Co je ale podstatné: volební modely sociologických agentur nakonec může převážit privátní volební model Miloše Zemana. Ten se může lišit nejen od výzkumů, ale také od samotného výsledku voleb.

Zemanova volba

Česká ústava při jmenování premiéra prezidenta nesvazuje, neurčuje mu, komu má vydat klíče od Strakovy akademie. V poměrném systému založeném na koalicích taková volnost dokonce dává smysl. Avšak jen za předpokladu, že cílem vrchního velitele je jmenovat toho, kdo má největší šance sestavit vládu, která získá důvěru sněmovny.

Volební počty

Počítadlo
Shutterstock

Co že to Kantar zjistil? Předně to, že ANO už nevede. Poprvé od voleb v roce 2017 ho z první pozice volebního modelu sesadila koalice Pirátů a STAN. Ta si v průzkumu, který vznikl pro Českou televizi na přelomu ledna a února, připsala zisk 29.5 procenta hlasů, zatímco ANO o tři procentní body méně (26,5). A co víc, roste i druhá koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se ziskem 19,5 procenta hlasů. Do sněmovních lavic by se dostali i zástupci SPD (10,5 procenta) a s odřenýma ušima i komunisti (5 procent). Zato nyní vládní ČSSD by se čtyřmi procenty ostrouhala.

A jak by to dopadlo, nebýt koalic? Tady ANO se ziskem 26 procent hlasů i nadále vede, následují Piráti (21 procent), ODS a SPD s 10,5 procenty, STAN s 9,5 procenty a peleton opět tak tak uzavírají komunisti s pěti procenty zisku.

Dá se ale tohle u Zemana předpokládat? Už v roce 2013 po pádu kabinetu Petra Nečase nedal nynější prezident šanci Miroslavě Němcové z ODS, byť měla pro svou chystanou vládu většinu. Místo toho jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka, jehož úřednická vláda nemohla na důvěru sněmovny pomýšlet. Zato měla důvěru Miloše Zemana, který do ní dosadil některé ze svých oblíbenců.

Můžeme tedy nakrásně sledovat a analyzovat pohyby preferencí stran nebo koalic. Jenže prezidentovy preference, které se ve finále můžou ukázat jako ještě důležitější, jsou stabilní. Patří Andreji Babišovi.

Babiš může rozhazovat peníze voličům plnými hrstmi z rozpočtu nafouknutého půlbilionovým deficitem. V něm se nepochybně najdou i desítky miliard na volební nákupy.

Zeman to prokázal už tím, že vyhlásil volby loni v prosinci, tedy s desetiměsíčním předstihem. Nikoli – jak je obvyklé – tři čtyři měsíce před vlastním hlasováním. Od okamžiku vyhlášení voleb přitom platí omezení na výdaje stran. Liberální koalice Pirátů a STAN i konzervativní koalice ODS, TOP 09 a KDU (SPOLU) tak musí pečlivě zvažovat každý výdaj na propagaci svých značek.

Zato Babiš může rozhazovat peníze voličům plnými hrstmi z rozpočtu nafouknutého půlbilionovým deficitem. V něm se nepochybně najdou i desítky miliard na volební nákupy.

A kdyby ani to nepomohlo, pak vězte, že platí, co řekl Zeman v rozhovoru pro MF Dnes. V něm dal najevo, že premiérem po volbách jmenuje lídra strany, která získá nejvíc poslanců, nikoli šéfa společně kandidující koalice.

Počteníčko na Finmagu aneb Co tu máme dál...

Dominik Stroukal
Archiv Dominika Stroukala

DOMINIK STROUKAL: STRČ SI TO DO BAKLAŽÁNU! MUSK VYDĚLÁVÁ, I KDYŽ SE NA TWITTERU JEN TAK BAVÍ

Nastavte si budík, aby vám zazvonil, kdykoli Elon Musk napíše něco o investování. Nebo rovnou automatického robota, který – zatímco vy spíte – vám pomůže na základě rad nejbohatšího muže planety vydělat peníze. Zní to bláznivě, ale funguje to. Zatím.

 


Petr Fischer
Archiv Petra Fischera

PETR FISCHER: TECHNOLOGIČTÍ GIGANTI HRAJÍ PARTII DESETILETÍ. KOMODITOU JSME MY

Za bojem médií a vlád s hegemony technologického světa se skrývá mnohem víc, než se zdá. Tohle je vyšší hra. Hra o byznys, kde hlavní komoditou je naše virtuální já. Naši dvojníci, digitální otisky. My sami.

 

Z toho je patrné, že není ani tak podstatné, jestli dostanou Piráti a Starostové 30 a ANO 26 procent hlasů, jak se to dnes rýsuje u Kantaru, anebo to bude přesně naopak. V obou případech bude skládat vládu Babiš.

Pravda, hypoteticky je možné, že Piráti a STAN budou brát 33 a ANO jen 20 procent. A protože volitelná místa na kandidátce si Piráti se Starosty budou dělit patrně v poměru dva ku jedné, pak by se bukanýři vyšvihli před ANO. Co by následovalo?

Zeman je pružný. Předpokládám, že by počet mandátů pro takovou koalici jednoduše dělil počtem jejích členů. V takovém případě by Babišovo ANO už žádná ze stran kandidující v koalici nepřeskočila.

První, či druhý. Vyjde to nastejno

Je zjevné, že prezident po volbách jmenuje Babiše premiérem, i kdyby ANO skončilo druhé za liberály, anebo dokonce třetí za konzervativci a bude přes něj dál prosazovat své zájmy.

Volby
Shutterstock

Jak to asi dopadne aneb Vsadíte si?

A Babiš? Ten potom bude svou oběť do koalice lovit spíš napravo, protože se sociálními demokraty a komunisty už většinu nesloží.

Vyjednávat začne s liberální koalicí, u které nepochodí. Pak zahájí rozhovory s konzervativci. Také ty neskončí dohodou. A tak, obdobně jako v roce 2017, sestaví menšinovou jednobarevnou vládu, která ve sněmovně nezíská důvěru.

Přesto Babiš dostane od prezidenta druhý pokus (až ten třetí je v režii předsedy sněmovny). A protože na něj Zeman nebude tlačit, bude dlouho předlouho vládnout v demisi a vyjednávat. Třeba o podpoře SPD a KSČM.

Může to ale skončit i úplně jinak, například koalicí ANO s ODS a někým třetím vzadu. Občanští demokraté můžou trojkoalici opustit ještě před volbami, protože po verdiktu Ústavního soudu jim už nebude maximalizovat volební zisk.

Pravda, Petr Fiala se zaklíná, že s Babišem nikdy. Případný obrat ale může vysvětlit státnicky – jako snahu zabránit vládě Babiše s komunisty a okamurovci…

Tečka vypůjčená z cimrmanologie

Shrnuto: Procenta sem, procenta tam, pokud se nestane cosi vskutku nevídaného a neslýchaného, po říjnových volbách bude zemi řídit další vláda Andreje Babiše.

Téma se dá prozatím uzavřít parafrází jedné z cimrmanologických pouček: Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Kam kráčí nakladatelé? Český knižní trh je v dobré kondici. Nulová DPH na knížky ale cenovky na pultech nejspíš nezmění. Co bude s ušetřenými penězi?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
12
+

Sdílejte

Diskutujte (39)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

Andrej BabišČeskovládavolby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo