Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tak už asi jen pěknou písničku

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
21. 2. 2021

Ne že si ji pustíte z YouTube, uhlíková stopa streamovaného videa je překvapivě velká a na mrtvé planetě není muzika. Plus čtení na víkend.

Tak už asi jen pěknou písničku
Zdroj: Shutterstock.com

Začneme jednou provozní novinkou: v únoru jsem skončil jako editor papírového Finmagu i šéfredaktor webu. Bylo to bolestivé zvažování: na jedné straně mimořádný kolektiv autorů a autorek, na druhé straně sílící pocit, že mi po čtyřech letech dojíždí šťáva, že by moje úkoly potřebovaly někoho čerstvého a že by moje hlava naopak ocenila nové úkoly. Co bude s tímto newsletterem? Pojede dál, příště ještě já, následně už redakční kolečko, takže to budete mít pestré. Co bude se mnou? Budu psát (i pro Finmag) a editovat, jasno o konkrétních spolupracích budu mít do konce února.

„Ochota jednotlivce dodržovat opatření totiž roste s vidinou toho, že to dlouhodobě k něčemu bude,“ připomíná duo Bělíček&Šplíchal v komentáři nasáklém vší tísní tohoto týdne. Jakub Steiner mluví o přepisu společenské smlouvy.

Rodičovské okénko, také chmurné: Ludmila Hamplová varuje před podceňováním covidu u dětí plus nabízí praktické informace o příznacích Paediatric inflammatory multisystem syndrome temporally associated with SARS-CoV-2 (fakt se to tak jmenuje).

Hudba

Žádná další best of 2020 už nejspíš nevyjdou, tak tedy zde jsou mé dlouhodobě oblíbené zdroje: Wejwar (top: Tantão e Os Fita, 박혜진 Park Hye Jin) a Quietus (zatím jsem neprozkoumával).

Anglicky

Ještě naposledy covid: Scott Alexander se vrátil a na jeho Substacku si můžete počíst třeba o tom, jak se to má s vitamínem D jako prevencí onemocnění. TLDR klasicky scottalexandrovské: Je to celé složitější!
 
Na Bloombergu píšou o Applu v éře Tima Cooka ve velmi širokých politických souvislostech. V Current Affairs taky pěkně zeširoka setřeli paměti Baracka Obamy i Obamu samotného.
 
Open Philanthropy Farm Animal Welfare Newsletter řeší, jak snížit cenu rostlinných náhražek masa.
 
Báječný Fall of Civilizations Podcast má nový díl: 200 minut o Incích. A poslední The Climate Question odhaluje, jak velkou uhlíkovou stopu mají cloudová úložiště či streamovací platformy. Velkou. To video k písničce většinou puštěné mít nemusíte.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo