Smrťák Cuomo. Guvernér New Yorku lhal, seniory poslal na smrt

Michael  Durčák
Michael Durčák
18. 2. 2021
 12 131

Pamatujete na guvernéra státu New York Andrewa Cuoma? Když loni na jaře naplno vypukla pandemie koronaviru, byl mediální hvězdou. Dnes je z něj psanec. Ukázalo se, že o počtu obětí pandemie lhal.

Smrťák Cuomo. Guvernér New Yorku lhal, seniory poslal na smrt
Zdroj: Lev Radin / Shutterstock.com
Andrew CuomoAndrew CuomoMelissa DeRosaMelissa DeRosaAndrew CuomoAndrew Cuomo
Další fotky
v galerii (6)

Cuoma mnozí dávali Donaldu Trumpovi za vzor, jak se má chovat státník během pandemie. Pak ale, ani ne před týdnem, vyšel tenhle článek bulvárního deníku The New York Post, díky kterému se ukázalo, že Cuomova kancelář záměrně lhala o počtu mrtvých důchodců v domech s pečovatelskou službou.

A čísla nepodsadili zrovna o málo, bylo to zhruba o padesát procent. Padesát. Místo 15 tisíc obětí přiznali jen osm tisíc. Důvod? Aby si na Cuoma a spol. nedošláply federální úřady a tehdejší prezident Donald Trump.

Celou věc propálila guvernérova poradkyně Melissa DeRosová během videokonference se stranickými kolegy. Guvernér podle ní dostal žádost o sdílení záznamů od federálních úřadů, konkrétně ministerstva spravedlnosti, v srpnu. Jeho kancelář je ale sdílet odmítla, protože se podle DeRosové obávali Trumpovy reakce.

„Trump z toho udělá obrovskou kauzu! Začne tvítovat, že jsme v domovech zabili všechny. A pak si došlápne na [demokratické guvernéry New Jersey a Kalifornie] Murphyho, Newsoma, půjde po [demokratické guvernérce Michiganu] Gretchen Whitmerové!“ řekla Cuomova poradkyně šokovaným kolegům. Po výměně administrativy záležitost přestala federální ministerstvo spravedlnosti podle slov DeRosové zajímat.

Přijímejte i nemocné

Situace si ale zaslouží trochu hlubší kontext. Nikdy by nemuselo zemřít tolik Newyorčanů, kdyby guvernér Cuomo 25. března loňského roku svým nařízením nedonutil domy s pečovatelskou službou přijímat i pacienty, kteří měli pozitivní test na koronavirus. A aby toho nebylo málo, Cuomo nenechal testovat ani pacienty, ani zaměstnance. Na rozdíl třeba od Floridy.

Koho to zajímá, jestli umřeli v nemocnici, nebo v domě s pečovatelskou službou.

Agentura AP se snažila tyhle informace před pár dny vydávat za exkluzivní zprávu. Jenže jednak to bylo den po zmíněném článku v New York Post, především se ale o tom, že je něco špatně, vědělo už dvě neděle. Na konci ledna přišel komisař pro zdraví státu New York Howard Zucker s tím, že původně uváděná čísla jsou chybná. Do skandálního vyjádření DeRosové to ale nikoho zas tolik nezajímalo. Sám Cuomo pak situaci při konfrontaci s novináři zlehčoval: „Koho to zajímá, jestli umřeli v nemocnici, nebo v domě s pečovatelskou službou.“

Járovka
Zdroj: Shutterstock

Cuo..kdo? Kuk do wiki...

Andrew Mark Cuomo je americký politik, spisovatel a právník, člen Demokratické strany, od roku 2011 zvolený 56. guvernérem státu New York. Guvernérem téhož státu byl po tři funkční období také jeho otec Mario Cuomo. Narodil se v New Yorku, absolvoval Fordham University a Albany Law School na Union University. Nově zvolený americký prezident Joe Biden o něm dokonce podle amerických médií uvažoval jako o novém ministru spravedlnosti (generálním prokurátorovi). Z nějakého důvodu si to ale rozmyslel a o nominaci se už nemluví.

Newyorští republikáni už vyzvali Cuoma k rezignaci, ale ten se k ničemu takovému nemá. Proč taky? Guvernérem už je přes deset let a za rok by se chtěl pokoušet o znovuzvolení. Bez zajímavosti není ani to, že ve stejné funkci jako Andrew Cuomo sloužil mezi lety 1983 až 1994 i jeho otec Mario. Na federální úrovni je i díky nim New York bezpečně „modrým státem“. Posledním republikánem, který dokázal v New Yorku v rámci prezidentských voleb vyhrát, byl v roce 1984 Ronald Reagan.

Knihy, ztracené vakcíny a Emmy

Cuomovo politicky motivované lhaní ovšem není jeho první podivné chování. Kdo americkou scénu aspoň trochu sleduje, jistě si vzpomene, jak si tenhle excentrický guvernér loni na jaře hlasitě stěžoval na nedostatek roušek. K dostání tehdy – stejně jako další jednorázové zdravotní pomůcky – nebyly na celém světě. Jenže když se ho Američanům zželelo a roušky mu poslali, sešil je dohromady a vyrobil z nich umělecké dílo nazvané Self-portrait of America (Autoportrét Ameriky). Někdo ještě Cuomovi tleskal, ale mnozí si spíš klepali na čelo.

Cuomo společně se starostou města New York Billem de Blasiem následně strávili měsíce tím, že za nekontrolované šíření viru uvnitř státu i města vinili ortodoxní Židy. Což byla taktika, jak odvést pozornost od vlastních selhání v případě domů s pečovatelskou službou. Na podzim pak guvernér vydal knihu American Crisis: Leadership Lessons from Covid 19 pandemic, která se na chvíli stala podle žebříčku New York Times dokonce bestsellerem. Inu, nic není lepší leadership lesson než politicky motivované lhaní o počtu zbytečně zesnulých Newyorčanů.

Následně Cuomo obdržel cenu Emmy za své koronavirové brífinky. Zda mu bude teď, po propuknutí skandálu, republikánsky orientovaným Fox News odebrána, ale už nikdo dva týdny neodpověděl.

Situace ohledně pandemie se v posledních dnech v USA lepší především díky vakcinaci. Byl to ale zase Cuomo, kdo dokázal nemožné, když nemocnice napříč státem musely kvůli příliš přísným pravidlům některé drahocenné dávky vyhazovat do koše. Dělo se tak, dokud guvernér pravidla neuvolnil. A aby toho nebylo málo, dodnes v New Yorku nenašli zhruba půl milionu dávek vakcíny.

Reálně vzato New York situaci s pandemií, tak jako zbytek Ameriky, nezvládal. A Cuomův obraz byl naprosto odtržen od reality. Ano, zčásti je to pořád ta samá písnička o pokrytectví určité části mediálního establishmentu v USA, který jednoznačně nadržuje demokratům. Ale třeba takový jasně pravicový Daily Callerna kauzu upozornil už loni v květnu a teď se do liberálních kolegů, kteří Cuoma adorovali, poprávu strefuje. Nelze přitom říct, že by se zrovna tenhle deník v minulosti choval jinak.

Problém je to ale mnohem hlubší. V prvé řadě nejenže Cuomovo zacházení se seniory dlouhé měsíce nezajímalo liberální média, ono nezajímalo vůbec nikoho. Fox News, Ben Shapiro, investigativní reportéři New York Times a Washington Post. Vyberte si, koho chcete, nikdo do Cuoma dlouhé měsíce netepal. Všichni se kauzy, o které se vědělo přes půl roku, štítili. Nikdo téma nechtěl zvednout a pustit se do něj, i když důkazy před ním ležely na stole. Ukázkové selhání žurnalistiky.

Americká média jsou dnes často fakticky politickými aktéry, kteří nemají žádnou potřebu sebereflexe a ani důvod k ní. Jednoduše si často vyberou stranu a cíl, který se pokusí poškodit. Na jedné straně tak byl protežován demokratický guvernér Cuomo, na té druhé byl pro mnohé oblíbeným cílem republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis. Byť jeho stát (v němž žije citelné procento seniorů) podle všech měřitelných ukazatelů pandemii jakž takž zvládá, navíc bez lockdownu.

Periškopek
Zdroj: Shutterstock

Papalášská vtírka

Fanoušci fotbalistů Buffala Bills čekali na domácí play-off zápas americké fotbalové ligy víc než 20 let. Že to vyšlo zrovna na dobu pandemie, je muselo mrzet. Když se ale chtěl na zápas, kde byla kapacita diváků omezena na pouhých deset procent, protekčně vetřít Andrew Cuomo, spustili proti němu petici. Ta měla za cíl jediné: aby ho z účasti na utkání klub vyloučil. Podepsalo ji přes 35 tisíc lidí a guvernér nakonec ustoupil. Svůj lístek věnoval zdravotní sestřičce z první linie.

 

Jenže novináři se na rozdíl od politiků voličům zodpovídat nemusejí. Nic, kromě jejich vlastního svědomí, je nenutí k zodpovědnosti. Což platí pro liberály stejně jako pro konzervativce.

Jak ukazuje Cuomův případ, tato pozice je v první řadě pohodlná. Vlastně jen z bezpečí vlastního zákopu bombardujete „nepřátelskou stranu“ a to bez nějaké větší práce, protože přešlapů se u ní vždycky najde dost. A stejně jako Češi i Američané s chutí používají na špinavou práci raději bulvár, ostatně případ Romana Prymuly či nelegálního večírku v Teplicích jsou toho zářným příkladem.

Skutečná tragédie spočívá v tom, že pokud Cuomo přežije možný pokus o impeachment, jemu ani straně vlastně nic nehrozí. New York je bezpečně demokratický stát a šance na to, že by za rok zvolil republikánského guvernéra, se rovná takřka nule. Podle posledního průzkumu navíc Cuomova popularita nějak zvlášť neutrpěla, a pokud se tak rozhodne i přes skandál za rok skutečně kandidovat, nejspíše počtvrté za sebou vyhraje.

Andrew CuomoLev Radin / Shutterstock.com
Andrew CuomoLev Radin / Shutterstock.com
Víc fotek

Americký systém dvou velkých politických stran politiky z obou partají v silně červených a modrých státech dávno zbavil velké části zodpovědnosti. Pokud se je nerozhodne zlikvidovat strana sama ve stranických primárkách, které jsou v mnoha případech těmi „skutečnými volbami“, tak pak těžko například republikán v Oklahomě nebo demokrat v New Yorku přijde o své křeslo, když tu jeho strana každé volby vyhrává o desítky procent. Byť i zde se výjimky samozřejmě najdou.

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michael  Durčák

Michael Durčák

Má rád fotbal a kočky. Kromě Finmagu píše pro magazín Reportér nebo komentáře o dění v USA pro Seznam Zprávy. Zároveň je redaktorem videoherního časopisu Score.

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo