Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Biden ukázal, jak umí být hodný. Teď musí ukázat, jak je silný

Matěj  Schneider
Matěj Schneider
24. 1. 2021
 6 673

Joe Biden se uvedl sbírkou frází, se kterou by slavil úspěchy i v konkurenci ostřílených okresních tajemníků. Mluvil o sjednocování a republikánům chce vycházet vstříc. Jenže to, co se počítá, jsou činy. Najde v sobě americký prezident dost síly a ráznosti?

Biden ukázal, jak umí být hodný. Teď musí ukázat, jak je silný
Zdroj: Shutterstock

Dávno předtím, než příznivci Donalda Trumpa vyrabovali Kongres, bylo jasné, že letošní inaugurace bude divná podívaná. Pandemie masovým akcím nepřeje, a tak se víceméně počítalo, že se svátku demokracie nezúčastní tisíce a tisíce Američanů, jak je obvyklé, ale jen relativně malá hrstka politiků. Násilí ze 6. ledna ale dodalo inauguraci další temný podtón: do Washingtonu bylo staženo 25 tisíc mužů Národní gardy, kteří měli dohlédnout, že se násilí nebude opakovat. I jejich přítomnost, ale byla nejistá, podle zvěstí z amerických médií se vedení FBI v týdnu před událostí obávalo, jestli v gardě nejsou infiltrování extremističtí Trumpovi příznivci.

Staniol
Zdroj: Shutterstock

Paralelní vesmír

Sloupkař časopisu New Republic Osita Nwanevu k poněkud přízračné inauguraci připsal ještě kontrapunkt. V pondělí před inaugurací jednu ze zkoušek přerušila exploze. Nešlo ale o cílené narušení. Ve Washingtonu DC žije hodně lidí bez domova, je pro jejich život o chlup přívětivější než okolní města. Když se jedna bezdomovkyně pokoušela zahřát plynovým topidlem, to zapálilo její stan a vybuchlo. Převoz do nemocnice žena odmítla. Jestli proto, že za to její zranění opravdu nestála, nebo kvůli drakonickým účtům, které by jí tam vystavili, to Nwanevu sice neříká, svůj článek ale končí s výmluvnou sžíravou ironií: „Úřady usoudily, že žena nepředstavuje pro Kapitol a jeho zaměstnance žádné ohrožení. Měly pravdu. Naše instituce jsou dávno bezpečně mimo její dosah.“

Inaugurace proběhla v klidu. Biden i Kamala Harrisová složili přísahu. Trump byl tou dobou někde v letadle na Floridu a ostatní politici obou stran se na sebe přátelsky usmívali.

Hymnu do extravagantního zlatého mikrofonu přednesla Lady Gaga, Jennifer Lopez zazpívala This Land Is Your Land od písničkáře Woodyho Guthrieho a Biden sám si přichystal proslov, jehož tématem bylo sjednocování rozdělené Ameriky.

„Musíme ukončit tuto neobčanskou válku [slovo uncivil tu zároveň můžeme číst jako necivilizovanou – pozn. aut], která staví červené státy proti modrým, venkov proti městu, konzervativce proti liberálům. Dokážeme to, když místo toho, abychom zatvrzovali svá srdce, otevřeme svoje duše. Když ukážeme trochu tolerance a pokory. Když budeme ochotni ujít pár kroků v botách toho druhého, jak říkala moje máma. Zkus se aspoň na chvíli projít v jejich botách,“ řečnil Biden.

Komentář Petra Fischera

Pacinka
Zdroj: Shutterstock

„Bylo takové divadlo po karnevalové lidové zábavě na Kapitolu nutné. Nechat Trumpa, aby si všechno vyjedl až do dna, to každý lidsky pochopí. Ale donekonečna skákat po politikovi, který v přímém přenosu fakticky zabil sám sebe, už asi není úplně třeba.“

Když se skáče po mrtvole. Střídání v Bílém domě a pachuť pomsty

S prázdnou frází na věčné časy

Krátké a vzletné úryvky do televizního zpravodajství se inauguračního proslovu dají střihnout snadno. V plné délce ale zněl spíš jako snůška floskulí, bezmála motivačních citátů. A prázdnotu projevu ještě umocňovala prázdnota prostoru, do kterého ho Biden přednášel.

Temný náhled na inauguraci nabídl Jacob Reynolds z britské Academy of Ideas. Nad Bidenovými vzletnými, ale prázdnými frázemi připomněl knihu Bylo to na věčné časy, dokud to neskončilo antropologa Alexeje Jurčaka. Jurčak popisuje degradaci oficiálního jazyka SSSR do zaměnitelných floskulí, které šly podle libosti používat prakticky kdekoli. Vyprázdněný jazyk bez obsahu pak znemožnil Sovětům porozumět rozpadajícímu se systému okolo nich. „Takže když přišel konec, bylo to jako ve snu. Že Sovětský svaz neexistuje, najednou dávalo stejný smysl, jaký předtím po dekády dávala jeho existence. Joe Biden – který byl v minulosti nikoliv nespravedlivě přirovnáván k Brežněvovi – dnes pronesl projev, který je v jádru stejný jako řeči někdejších sovětských funkcionářů,“ soudí Reynolds. 

Zatímco ve Washingtonu byl klid, na internetových fórech to vřelo. Podle příznivců konspirační teorie QAnon se totiž měl právě v den inaugurace odehrát nečekaný zvrat a Trumpovo tažení proti pedofilním elitám – na což konspirační hnutí věří – se mělo vrátit. Triumfálně a v plné síle. Jak se inaugurace blížila ke konci, víc a víc lidí si přiznávalo, že nic takového se nestane. „Prezidente Trumpe, pokud se díváte, prosím, zachraňte nás,“ říká podporovatelka QAnon v jednom z virálních videí, na které se špatně kouká.

Je absurdní myslet si, že energie nahromaděná v QAnonu, ale i v normálnějších Trumpových fanoušcích, s jeho odchodem z Washingtonu jen vyprchá. A tohle proslovy o soucitu na prázdné pláni nezmění.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


S republikány, nebo bez?

Po inauguraci a tradiční návštěvě Arlingtonského hřbitova se Joe Biden odebral do Bílého domu. Nelenil, první den v úřadu podepsal hned 17 dekretů. Většinou šlo prostě o připisování opačných znamének k Trumpovým rozhodnutím: opětovné připojení k Pařížské klimatické dohodě, storno odchodu ze Světové zdravotnické organizace, povinnost nosit roušky ve federálních budovách, odvolání imigračních nařízení. Šlo o jakousi tečku za Trumpovým úřadováním – opravdová práce teprve začíná.

Snad Joe Biden někde vzadu v hlavě tuší monumentálnost svého údělu. Když obřad skončil, televizní kamery ho chvíli sledovaly i poté, co vešel do útrob Kapitolu. Zdravil se s vojáky a v jednu chvíli utrousil We‘ve got a lot of work to do!Čeká nás hodně práce!

Otázka je, jestli jeho administrativa najde ten správný přístup. Když měli demokraté v letech 2009 až 2011 naposledy kontrolu nad Sněmovnou, Senátem i Bílým domem, Barack Obama našlapoval opatrně a snažil se o kompromis s republikány. Ti ovšem podle všeho žádný nehledali. Biden zatím vykročil podobným směrem. Přestože demokraté mají většinu v obou komorách, nabízejí například předsednictvo půlky klíčových senátních výborů republikánům. Svůj postup vysvětlují mimo jiné tím, že tentokrát v Senátu disponují jen tou opravdu nejtěsnější většinou.

Ještě riskantnější je vyjednávání ekonomické podpory v reakci na koronavirus. Kongres s ní i kvůli předvolebnímu shonu a klinči, v kterém se strany zasekly, šeredně zaspal. A dostat pomoc k Američanům, kterým docházejí peníze i trpělivost, spěchá.

Díky procesním kejklím by demokraté mohli velkou část své ekonomické agendy prosadit pouhou většinou v Senátu – a některří (hlavně levicovější) demokraté tenhle přístup razí. Podle informací CNN už dokonce začali v horní komoře jednat, ale zarazil je osobně Biden, který chce hledat národní jednotu a konsenzus s republikány. Třeba mu to vyjde – i když pokud jde soudit podle uplynulých 12 let, spíš ne – ale jednak si republikáni velmi pravděpodobně vynutí snížení podpory, jednak to i beztak zpožděný proces dál natáhne.

Biden bude prezident...

Prvních sto dní

Hodiny americké politiky neúprosně tikají. Říká se, že opravdu velké kroky američtí prezidenti většinou udělají během prvního sta dní v úřadě. Bidenův začátek bude ale pravděpodobně poznamenán impeachmentem Donalda Trumpa, který se rozběhl, zaměstnává zákonodárce a na řadu dní z Bidenovy první stovky je možná paralyzuje. Může se kvůli tomu zpozdit i jmenování kabinetu. Než se Biden rozkouká, začne většina Kongresu přemýšlet o primárkách před volbami roku 2022 a Washington DC zas jednou zamrzne v kampaňové přestřelce.

V další fázi možná Bidenovi v očích Američanů pomůže postupný odliv koronaviru a vracející se ekonomická aktivita. Spíš než volat po sjednocení by bylo důležité najít v sobě dostatek ráznosti a rychle napravit kurz klopýtajícího kolosu, který zdědil. Najde ji 78letý prezident Biden?

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (28)

Vstoupit do diskuze
Matěj  Schneider

Matěj Schneider

Publicista. Redaktor serveru A2larm, kde mimo jiné ve spolupráci s projektem Voxpot připravuje podcast Redneck o americké politice. Na Radiu Wave několik let vedl technologickou rubriku Děrné štítky, momentálně... Více

Související témata

Donald TrumpJoe BidenUSA
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo