Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak se připravit na SARS-COV-3

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
18. 1. 2021

Dobrá zpráva: nebude to stát moc. Dále: moderní pedagogika v praxi a roboti ve válce.

Jak se připravit na SARS-COV-3
Zdroj: Shutterstock.com

David Černý ve Vesmíru hájí bojové nasazení dronů a autonomních robotů. Propracovaná úvaha, která ale pomíjí jednu důležitou možnost – není snižování rizika pro „naše chlapce“ svého druhu pobídkou pro to války rozpoutávat a vést?

Pavel Bobek ve svých blozích o pedagogice představuje a obhajuje moderní principy výuky a zároveň chytře nakládá banálním heslům o škole hrou: připomíná, že učení se složitým věcem je z principu nepřirozené nebo že znalosti a kompetence jsou propojené nádoby.

František Kalenda vám na Finmagu poví všechno, co jste kdy chtěli vědět o marocko-izraelských vztazích a postavení Židů v Maroku.

Ondřej Slačálek promlouvá v Kolapsu o filozofii deklinismu, tj. o moudrých pánech, kteří varují před civilizačním úpadkem. A promlouvá o nich tak, jak byste od něj čekali: vtipně, poučeně, dodá spoustu kontextu a dovede deklinistům dát i za pravdu.

Anglicky

V podcastu The Seen and the Unseen zapřemýšleli nad lekcemi z loňského roku. Ta nejpodstatnější zmíněná zůstává otevřená: jak napříště zabránit tomu, aby celý rok decimovala planetu pandemie, když pro nemoc od samého začátku existuje vakcína?

Host podcastu Alex Tabarrok tohle memento dál rozvíjí na Marginal RevolutionBe Prepared! Sars-COV-3. Cena za přípravu vakcín proti 50 až 100 virům s pandemickým potenciálem vč. 1. a 2. fáze testů: prý jen 1 až 3 miliardy dolarů.

Srovnání simulátorů budování měst. O slovenské hře Soviet Republic jsem neměl tušení.

Běžecká a cyklistická appka Strava zveřejnila zábavné statistiky z pandemických měsíců, ale pozor, podobné korporátní datablogy vždycky brát s rezervou.

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo