Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Další těžké měsíce jinak báječné dekády

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
11. 1. 2021

Přichází nakažlivější covid, ale taky levnější energie a lety do vesmíru. Dále ke čtení: zapomenutá revoluce v klubovém fotbale a dějiny umírání v Česku.

Další těžké měsíce jinak báječné dekády
Zdroj: Shutterstock.com

Pardon za selfpromo, ale přijde mi to důležité: česká očkovací strategie nabízí víc a víc cestiček k vakcíně pro ty, kteří ji zase tolik nepotřebují

Datový tým Rozhlasu připravil monstrčlánek o proměnách toho, jak moc a na co se v českých zemích umíralo. Důležité doplnění: drtivá většina nadúmrtí při pandemii covidu je přímo způsobená nediagnostikovaným covidem, nejde o sebevraždy ani odloženou péči, jak spekuluje článek.

„Zažil jsi někdy situaci, že někoho zkoušíš přesvědčit a ten člověk ti po půl hodině řekne: Tak jo, uznávám, že jsem se mýlil, měním názor?“ V rozhovoru Jakuba Jetmara s Ondrášem Přibylou z Fakt o klimatu se střídá, kdo se koho ptá, a to já rád: první díl, druhý díl.

Kouzlem Vánoc či kouzlem pandemie, se shodnu s Michalem Půrem.

Umřel dokumentarista Karel Vachek. Vzpomíná na něj Zbyněk Vlasák. Před pěti lety s ním taky vedl rozhovor, který mi v hlavě zůstal dodnes.

A ještě Salon: už před Vánoci tam vyšel pěkný text o tom, jak evropská unifikace obrátila klubový fotbal vzhůru nohama.

Anglicky

Tyler Cowen o důsledcích nových nakažlivějších mutací koronaviru. Nejhorší je možná ještě před námi – a taky před zeměmi, kterým se zatím daří držet pandemii na uzdě.

Něco optimističtějšího: Eli Dourado očekává v nové dekádě fantastické technologické průlomy.

Siobhan Robertsová o padesát let staré programátorské hříčce, která dodnes ukazuje, jak z jednoduchých pravidel vyrůstá komplexita.

Dva fajn podcasty: Cowen se ptá bývalého šéfa CIA na UFO a atentát na JFK, teolog John Milbank přednáší o postliberalismu.

Dezinformace, koronavirus

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo