Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Teď tě píchne včelka. Vlastně spíš roj

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
14. 12. 2020

Vakcíny, spousta vakcín! A kromě nich třeba dvě varování před pitím alkoholu a jedno před streamováním nových velkofilmů.

Teď tě píchne včelka. Vlastně spíš roj
Zdroj: Shutterstock.com

Pavel Kasík dal dohromady pěkný přehled toho, co jsme se o chování koronaviru a rizikovosti různých situací dozvěděli v posledních měsících. „Nově americká CDC doporučuje sčítat všechny expozice za posledních 24 hodin. Virové částečky se totiž mohou na sliznicích kumulovat a tři desetiminutové pobyty v infekčním prostředí, byť s několikahodinovou mezerou, tak mohou být i riskantnější, než jeden 15minutový.“

Lence Vrtiškové Nejezchlebové z Deníku N vychází na Universitas série rozhovorů s českými vědci čerpajícími granty Evropské výzkumné rady. Vybírám tři: behaviorální ekonom Filip Matějka analyzuje mentální účetnictví, bioložka Kateřina Sam zažívá dobrodružství jak z Mayovky a Michal Frankl zkoumá dějiny uprchlictví ve střední Evropě 20. století.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.


„Zatímco v roce 1989 průměrný dospělý Čech zkonzumoval 10,4 litru čistého alkoholu, o dvacet let později to bylo již 12,1 a nárůst i nadále pokračoval až na současných 14,4 litru.“ Karolína Dobiášová a Helena Hnilicová ve svém chmurném článku nevypichují, že jde o dotazníková data, nikoliv statistiky prodejů deformované příbytkem a úbytkem turistů, tak to vypíchnu já.

Před čtyřiceti lety bylo na hranicích s Polskem 17 tisíc československých vojáků připravených k invazi. Když jsem o tom těsně před maturitou slyšel poprvé, od němčinářky, jejíž manžel byl tehdy jedním z nich, přišlo mi to neuvěřitelný, a vlastně pořád přijde.

Ještě dvě kontrariánské noticky, dobré postřehy v obou: Jan Kulveit brání jádro kritizovaného zákona o hygienické službě, Radomír Kokeš by nerad viděl souběžnou distribuci filmů v kinech a na streamovacích platformách.

Anglicky

New York Times rekapitulují letošní závod k vakcíně pěkně zeširoka. David Wallace-Wells se zaměřuje na Modernu, která svoji látku vyvinula za dva dny.

NYT dále rozebírají téma, o kterém jsem zahlídl pár neinformovaných flejmů: můžou očkovaní covid stále šířit? Zatímco tahle otázka bude mít odpověď brzy, přesnou cestu SARS-CoV-2 od zvířat k lidem už možná neidentifikujeme.

Podcast Radiolab připomíná dílo Maurice Hillemana, který vyvinul přes 40 vakcín.

V šestačtyřiceti zemřel Tony Hsieh, zakladatel Zappos a autor knihy Štěstí doručeno. Podle nekrologu ve Forbesu jemu samotnému štěstí doručeno nebylo.

Dezinformace, koronavirus
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo