Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zpomal, ovládni Togo a sbal svou sestřenici

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
24. 8. 2020

Jistě vás vždycky zajímalo, jak funguje švýcarský politický systém a čínské klávesnice.

Zpomal, ovládni Togo a sbal svou sestřenici
Zdroj: Shutterstock.com

„[M]oderní západní člověk většinou nechce zpomalení per se, ale jistou kontrolu nad svým časem, to, čemu francouzský filosof Henri Bergson říkal trvání. Mnoho z nás chce, aby aktivity v našich životech měly takové trvání, o kterém si myslíme, že je v časovém slova smyslu to nejlepší. Zpomalení je jen takové přitažlivé heslo, které se dostalo do veřejného diskurzu. Musíme se ptát, jestli skutečně zpomalit chceme, a pokud ano, co tím máme na mysli,“ píše Filip Vostal a mně to přijde jako touché.

Voxpot má našlápnuto: David Scharf vysvětluje, proč chtějí všichni rozbít Amazon, Jiří Krejčík přibližuje současnou indickou cestu k teokracii a Matěj Schneider sepsal stručnou historii označování amerických prezidentských kandidátů za duševně choré.

Na Finmagu pokračuje seriál Karolíny Kašparové o knihách, které zformovaly kulturní válku: nobelista John M. Coetzee a Disgrace.

Historička a etnoložka Markéta Křížová mluví v podcastu Kolaps o tom, jak byly české země navázané na otrokářský systém. Poslech vám doporučuju nikoliv proto, že bych si liboval ve vině bílého muže. Křížová otevírá spoustu bizarních pozapomenutých kapitol dějin, třeba diskuzi čerstvě nezávislého Československa o tom, jestli na sobě učinit závislým Togo a jestli bychom tím hned do startu nepodráždili velmoci.

Anglicky

Jak funguje švýcarský politický systém: část první, část druhá. Nikdy jste nečetli nic zajímavějšího o sjednocování začátku a konce školního roku v libovolné zemi.

Na Wait But Why jsem narazil na zábavný článek o matematice příbuzenských vztahů. TLDR: nejspíš jste se někdy ocicmávali se svým ne zas tak úplně vzdáleným bratrancem nebo sestřenicí, aniž jste o tom věděli.

A ještě jeden podcast: Radiolab o tom, jak naučili dřevní výpočetní techniku čínsky, když na znaky nestačila paměť počítačů ani rozlišení jehličkových tiskáren. Druhá půlka je o západních klávesnicích a taky wow.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo