Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výbušný náklad

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
17. 8. 2020

Sedm let vedoucích k bejrútské tragédii, dva mladí s drzým čelem a vlídná tvář transfobie.

Výbušný náklad
Zdroj: Shutterstock.com

Ondřej Zacha ve Voxpotu poskládal bizarní příběh lodi, která do Bejrútu dovezla výbušný náklad.

„Problémy současné krajiny lze popsat jednou delší větou: Monofunkční budovy na nevhodných místech vytvářejí příliš velké vzdálenosti pro vznik hodnotných celků i v prosperujících oblastech, drancují krajinu a nechávají lidi zcela odkázané na dojíždění autem do blízkého města, kde doprava přespolních ničí to, co je na něm hezké, a v obyvatelích vzbuzuje pocit, že by měli větší klid za městem… v monofunkčních budovách na nevhodných místech.“ Peter Bednár o periferiích.

Překvapivá spolupráce Michaela Durčáka z Echa a Apoleny Rychlíkové z Alarmu pokračuje vystoupením v talk show Insider na Info.cz. Mimoňství liberálního mediálního mainstreamu a vyprázdněnost protibabišovské opozice bolí mladé napravo i nalevo.

Týden nebyl na českém internetu zvlášť úrodný, tak si to vynahraďme tipy na dvě vynikající autofikce. Ty tedy pořád čekají na překlad z angličtiny, ale po tlačence na Revue Prostor by to snad nemuselo být čekání dlouhé: Argonauts od Maggie Nelsonové recenzoval Marek Torčík, Undying od Anny Boyerové doporučuje Ondřej Trhoň. Autorka první knížky vypráví o macešství a vztahu s nebinárním člověkem, autorka druhé zaznamenává léčbu rakoviny prsu. V obou je plno chytrých postřehů a obě mají zároveň úžasný spád.

Anglicky

Jak J. K. Rowlingové došla představivost. Nathan J. Robinson velmi obsáhle o rýpání slavné spisovatelky do trans-aktivistů. Líbily se mi na tom dvě věci: 1. demontáž oblíbeného argumentu úchylem na záchodcích, 2. připomenutí, že se transfobie a další fobie nevyznačují jen strachem, odporem nebo nenávistí, ale i laskavým patronizováním.

Nathan Nunn konverzoval s Tylerem Cowenem o cestách k ekonomickému rozvoji.

Přehlídka průlomů ve vývoji grafických uživatelských rozhraní. Chybí mi jen spreadsheety a souborové manažery rozdělené do dvou panelů, vydržely dodnes.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo