Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Počínající komunitní přenos Pullmannova pohledu na minulý režim

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
3. 8. 2020

Diskuze mladých lidí o sporu mužů středního věku nad historickými zkušenostmi starých lidí, dále současné problémy starých lidí a nekrolog starého člověka.

Počínající komunitní přenos Pullmannova pohledu na minulý režim
Zdroj: Shutterstock.com

Medaili za nejduchapřítomnější příspěvek k přestřelce Michala Pullmanna a Michala Klímy o zkoumání a hodnocení minulého režimu získává, nepřekvapivě, politolog Pavel Barša. Překvapivé na tom pro mě je to, že nezvykle vystupuje jako centrist dad a přesvědčuje, že perspektivy obou gentlemanů jsou legitimní.

Pokud vás konflikt zaujal, doporučuju ještě společné články Jana Bělíčka a Pavla Šplíchala a mileniálské verze paktu Molotov-Ribbentrop, Apoleny Rychlíkové a Michaela Durčáka. Jedním z nemnoha Pullmannových kritků, kteří necupují slaměného panáka, je Martin Profant.

Dvakrát o starých lidech: Vojta Pišl na Finmagu přesvědčuje, že nemůžou za vaše posraný životy, ať volí kohokoliv – a není to žádná plytká moralitka, ale Vojtův klasicky důvtipně vyzdrojovaný text. Saša Uhlová začíná nový reportážní cyklus A2larmu Rok nula reportáží z Prahy, která se seniory nepočítá.

Klára Kubíčková tahá poznatky ze sociologa Petra Fučíka, který zkoumá střídavou péči. TL;DR: není to zlo a za to případné zlé u nás často může zle nastavený systém.

Na Finmagu jsme vydali překlad praktického průvodce po ne zcela intuitivní problematice uhlíkové stopy potravin.

Anglicky

A zase ten Bruno Maçães! V eseji o triumfu státu-civilizace se od úvah o tom, že by asi bylo vhodnější přemýšlet nad Čínou jako nad civilizací než jen státem, dostává k přemítání nad koncem snah o vývoz evropských hodnot. „Evropa možná byla přesvědčená, že buduje univerzální civilizaci. Ukázalo se, že nanejvýš buduje svou vlastní.“

Nekrolog amerického aktivisty Johna Lewise na Politico. Ten chlap byl ztělesněná druhá polovina 20. století.

Ošemetná věc: blog deset češtinářských oříšků pohledem cizince vás může šťouchnout do hluboké wikidíry, třeba k životnému a neživotnému rodu v různých jazycích. Ale od čeho jsou prázdniny a dovolená.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (15)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo