Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vědci zjistili, že…

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
20. 7. 2020

… je každý v něčem extremista, že covid není první ninja mezi bacily a že jim v mrazáku chybí možná právě vaše tělo.

Vědci zjistili, že…
Zdroj: Shutterstock.com

V létě na našich webech najdete – mimo jiné! – starší oblíbené články z tištěných časopisů. Na Finmagu vysvětluje Tomáš Fürst na příkladu multidimenzionálního mraveniště, proč je tolik úplně obyčejných lidí aspoň v jedné dimenzi extrémní. Tedy: proč vás nějakým tím pikantním názorem překvapí i někdo, do koho byste to neřekli – a vy zas třeba podobně překvapíte ostatní. Forenzní genetička Halina Šimková zase v Heroině Gabrielu Pleskovi naložila pěknou lekci bayesovské logiky.

Slibně vypadá seriál Kateřiny Vítkové Rozvrácené státy na Aktuálně: zatím zavítal do Burkiny Faso a Středoafrické republiky.

Na nebi nám visí nejjasnější kometa za dlouhé roky – víc než kdy jindy doporučuji praktickou rubriku Vesmírný týden na webu České astronomické společnosti. To podstatné: „Kometa je pozorovatelná zhruba do poloviny července lépe v ranních hodinách – nízko nad obzorem na SSV od cca 2.15 až do svítání (3.30). Od 15. července bude čím dál lépe viditelná na večerní obloze – od soumraku (22.15) do cca 23.30 nad SSZ–S.“

Vědci objeví potenciální environmentální hrozbu – a ještě dříve, než se stihne výrazně projevit, ji uvědomělí politici předejdou řadou opatření, z nichž některá nejsou zrovna populární. Zní to už jako pohádka, co před čtyřiceti lety bylo ještě skutečností.

Což takhle darovat své tělo lékařské fakultě? Mají jich málo a rostou na nich dobří doktoři. A vezme to jen jednu cestu na Czech Point!

Německy a anglicky

Na jakých ulicích se cítí chodci, cyklisté a řidiči bezpečně – a na jakých ne? Odpovědí se dobrala anketa mezi 21 tisíci Němci, kteří hodnotili počítačem generované scenérie s různým uspořádáním pruhů a bariér mezi nimi. Podívejte se sami.

Infekce, která se dík dlouhé inkubační době a/nebo bezpříznakovým přenašečům šíří nepozorovaně, a tedy ozvlášť nebezpečně, nejsou nic nového.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo