Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Samé pochyby

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 6. 2020

Nad monumentální historií, lidskou pamětí i návratem k normálu.

Samé pochyby
Zdroj: Shutterstock.com

Petr Boháček o začátku nového souboje států a korporací o ovládnutí nebe.

„[V] lidských dějinách není žádný řád opakem řádu minulého, jen jeho více či méně rozumnou a více či méně konsenzuální modifikací. Víra v budoucnost, jež bude opakem minulosti, není než zhoubným bludem.“ Václav Bělohradský o viru v české paměti a realistické politice.

Na Finmagu listuje Petr Vidomus knihou Cestovatelé ve třetí říši. Vzestup fašismu očima obyčejných lidí.

[Audio] Během pár dnů se posledním dílem uzavřely dvě skvělé podcastové minisérie. V Pohřešované otevírá dokumentarista Petr Hátle dnes už promlčený případ zmizení severočeské školačky a povyšuje tradiční formát „tohle říkají rodiče, tohle policajti“ na meditaci o limitech paměti a poznání. V chapadlech murmuru je tour Jana Bělíčka po současné světové beletrii, jejích tématech a představitelích. Ukázky čte hypnotickým hlasem Anita Krausová.

[Audio] Posledním hostem Kolapsu byla socioložka Tereza Stöckelová – hodinka a čtvrt ve společnosti pochybujícího člověka je vždycky malý svátek. (Témata: důvěryhodnost vědy, pandemie a klimatická změna, žádoucnost návratu k normálu.)

Anglicky

Nekrolog umělce Christa Javacheffa na BBC na rozdíl od většiny ostatních popisuje jeho útěk z východního bloku přes Prahu a navádí k pochopení jeho estetiky.

Jak by západní média pokrývala události v Minneapolis, kdyby se staly v jiné zemi? „Now, as the country marks 100,000 deaths from the coronavirus pandemic, the former British colony finds itself in a downward spiral of ethnic violence.“

ADHD – celoživotní boj. Obsáhlý a neveselý popis toho, jak se žije dospělému s poruchou pozornosti. Je častá (když ji má jeden ze 30, je to pořád porucha?), přehlížená (část lidí nikdy nedojde k diagnóze) a hned několika různými cestami vede k úzkostem.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo