Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kufřík s jedovatým čtením

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
11. 5. 2020

Křivka článků o pandemii covidu padá v tipech na chytré čtení na 20 procent, jsme příkladem pro celý svět!

Kufřík s jedovatým čtením
Zdroj: Shutterstock.com

Křivka zde. Jenže na webu virus i dneska řádí – a ke všemu hrozí, že lidi donutí pojídat chráněné druhy z džungle. Což není dobrá prognóza, jednak jsou chráněné, jednak mají svoje viry.

Ondřej Neumann skepticky o muži s ricinem a českých novinářích jako aktérech vysoké zpravodajské hry.

Sinoložka Olga Lomová natírá Petra Druláka za oflusávání Sinopsisu.

„Ještě před lety mi přišlo milé, že v Brně nejsou ambiciózní a draví lidé, kteří mě v Praze byli odporní. Před deseti lety to ale vtipně okomentoval [brněnský nakladatel] Petr Minařík. Řekl mi, že zapomínám na to, že je v Brně spousta lidí, kteří by do Prahy chtěli, ale nikdo je tam nechce.“ J. H. Krchovský o životě v Brně-Komíně.

Když byl Svátek práce: kritika kritiky kultu práce zleva. Práce se nedává, práce se kupuje. Plus: „I podnikatel zaslouží uznání, ale za to, že firmu řídí (a pohrdání, když ji neřídí nebo řídí špatně), nikoliv za to, že ji vlastní.“

Když je máj: do čtvrtka můžete na Vltavě rozposlouchat Možnosti milostného románu Jana Němce (na doposlouchání jsou tři týdny). Moje rozpaky z knihy vystihuje tenhle tweet, ale o málokteré se tu mluví tolik a načtené je to krásně, tak třeba někdo ocení.

Na Finmagu informativní rozhovor Vojty Pišla o švédském přístupu k pandemii, čísla k suchu od Pavla Jégla. a shrnutí Bidenova skandálu by Michael Durčák.

Anglicky

„Ženy v čele vlád nejsou příčinou lépe fungujících států, ale jejich příznakem.“ Bystré pozorování Helen Lewisové.

Nejzajímavějším hostem Conversations with Tyler byl v posledních týdnech Philip E. Tetlock, autor Superprognóz.

Časopis plný doktorů a chloraminu

Finmag duben 2020

Pavel Jégl: Zvířata dnes, lidé zítra. Umělá inteligence a 3D tisk přestávají být sci-fi a vstupují do českých ordinací. Jakmile vědci všechno vypilují na zvířatech, začnou nám zdraví vracet nanoroboti a úpravy genomu.  


Jiří Hovorka: Připravte si peněženky a jezte zeleninu. Češi stárnou a budou potřebovat víc doktorů. Jenže ti stárnou taky. A kdo se ještě nechystá do důchodu, toho spíš než okresní poliklinika láká Praha nebo Německo. Jak aspoň udržet standard?  


Michal Kašpárek: Budete se kroutit. Císařský řez, slepáček, apmutačka ruky. Banální operace. Pokud si je tedy neděláte sami.


Ondřej Tůma: Doktor na síti. „Telemedicína může zabránit přetížení nemocnic. Češi snad brzy pochopí, že lékařskou péči lze mít i bez putování po doktorech,“ říká v rozhovoru manažer Virtuální kliniky EUC Daniel Soukup.  


Kristýna Kašpárková. Tak ukaž, doktore. Jaké nedoceněné nebo opomenuté lékařské seriály má smysl sledovat i po letech? Co vás naučí o pokrocích medicíny? A co jste naopak nevěděli o televizních klasikách?

 

Koupit Finmag
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

newsletter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo