Čína na prvním místě

Pavel Jégl
Pavel Jégl
30. 3. 2020

Silné proexportní Česko řeší koronavirovou pandemii dovozem z Číny.

Čína na prvním místě

„Neptejte se, co může udělat vaše země pro vás. Ptejte se, co můžete udělat vy pro svou zemi,“ vyzval Američany prezident John Fitzgerald Kennedy v památném inauguračním projevu 20. ledna 1961 ve Washingtonu.

Za koronavirové krize se mnozí Češi ptají, co by mohli udělat pro svou zemi. Vláda nemá zájem. A tak si aspoň ušili roušky, které kabinet vyhlásil za povinné, aniž je zajistil.

Poručíme větru i virům

Střihem deset dnů zpátky.

Nezapomenutelná scéna – na letišti Václava Havla roluje letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny. Na betonové ploše stojí čínský velvyslanec a po jeho boku uvítací výbor české vlády – premiér, ministr vnitra, ministryně financí.

Scéna jako vystřižená z normalizačních sedmdesátek. Chybí jenom komparzisté s vlaječkami. Kdyby nebyla doba zlá koronavirová, stáli by tam i oni.

Nechyběly však projevy o přátelství a pomoci, která ve skutečnosti byla skvělým byznysem pro Čínu – dosud jsme za ni zaplatili tři miliardy, ve výsledku to bude patrně pět miliard korun.

Jistě, materiál z Číny pomohl a vládě by našinec v těchto komplikovaných časech mohl být ochoten leccos prominout, ale… Copak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch neujišťoval, že zdravotnických prostředků bude dostatek, že Česko nezaspí jako Čína a nepřipustí nakazit desítky tisíc lidí?

Takže poručíme větru, dešti a virům. Nakonec to připomínalo situaci po výbuchu v Černobylu, kdy lidé v první linii pracovali v provizorních oblecích, které je nechránily před radiací. Mnozí čeští doktoři měli ručně šité masky proti virům neúčinné a opakovaně používané nemocniční pláště. O pečovatelských službách a domovech seniorů nemluvě.

Nemobilizujeme, nakupujeme

Dalším střihem zpět do současnosti.

Mark Twain kdysi napsal že nejjistější místo, kde najdete pomocnou ruku, je na konci vašeho ramene. Našinec by předpokládal, že vláda průmyslové země bude hledat pomocnou ruku spíš než v Číně u českých firem, že bude mobilizovat domácí průmysl.

Kdepak, web Aktuálně popisuje hned několik příkladů českých firem nebo institucí, o jejichž pomoc neprojevuje vláda zájem.

Je mezi Ego Zlín, výrobce obleků, které ochrání zdravotníky před viry, a izolačních boxů pro infikované pacienty. Po těchto výrobcích je poptávka ze zahraničí teď několikanásobná. Česká vláda firmu nekontaktovala. A zájem nejeví ani o ochranné masky a obleky z Gumáren Zubří.

Experti z Technické univerzity v Liberci nabízejí filtr z nanovláken, který se vkládá do textilní roušky. Univerzita ho začala vyrábět ve své laboratoři a dodávat pro hasiče. Pokud by filtry vyráběla některá česká firma, mohla by pokrýt domácí poptávku. K tomu by však potřebovala vládní garance a ty kabinet neposkytl.


Bez koruny od státu začínala také parta, která si říká Covid19cz a která z dostupných součástek montuje plicní ventilátory. Chce jich postavit pět stovek. Jeden z těchto nadšenců, Pavel Doležal v DVTV informoval, že se jim v crowfundingové sbírce pro projekt CoroVent podařilo vybrat 12,5 milionu korun a odhaduje, že první stovka ventilátorů bude do dvou týdnů v nemocnicích. V tomto případě se do věci vložil ministr průmyslu a spousty dalších věcí Karel Havlíček. Slíbil, že další finance dodá stát.

K žádné domácí velkovýrobě ventilátorů, ke které se například v Americe ve své newyorské Gigafactory 2 chystá Elon Musk, se tady ale neschyluje. Zato se připravuje další nákup z Číny. Web Seznam Zprávy píše, že ministerstvo vnitra jedná o dodávce 500 plicních ventilátorů – s kým jiným než s Česko-čínskou obchodní komorou Jaroslava Tvrdíka.

Řídit objednávky jako e-shop

Nakonec jednoduchá otázka. Položila ji Janu Hamáčkovi na Twitteru dívka jménem Leila: „Proč se nevyužívají kapacity českých firem?“

Ministr prostě odpověděl: „Protože neumím sbírat po desetitisících od několika desítek dodavatelů.“

Z následující debaty pak vyplynulo, že stát-firma vlastně neumí to, co běžný e-shop. A pochyby vyvolává i to, jestli vláda je schopna definovat co vlastně potřebuje, v jakém množství, v jaké kvalitě a do kdy.

Jisté je jen to, že potíže má i s organizací distribuce nákupu. Na Twitteru se ministři vnitra a zdravotnictví pohádali o to, kdo měl zajistit (a nakonec snad zajistil) zásobování domovů pro seniory ochrannými prostředky.

Kdoví, třeba se i o tuto činnost jednou postará Tvrdíkova obchodní komora.

Úvodní fotka: Dan Materna / Mafra / Profimedia

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo